Kleintje Muurkrant | WK – Op de barricades in Frankrijk (37)

Maar liefst 4,7 miljoen ondertekenaars van de petitie voor een referendum tegen de door de regering Macron voorgestelde verkoop van de drie vliegvelden van Parijs (Orly, Le Bourget en Charles de Gaulle) zijn nodig om het referendum ook daadwerkelijk te laten houden. De regering Macron gaat er van uit, dat dat niet gaat lukken voor het eind van het jaar. Het gaat om een site van het ministerie van Binnenlandse Zaken waarover al direct geklaagd werd, dat hij moeilijk te bereiken was. Op de eerste dag van de opening van de petitie hadden 100.000 de petitie ondertekend.
Het is een bekend verschijnsel in onze door liberalen geregeerde landen: de kroonjuwelen, de meest winstgevende onderdelen van de economie (de drie vliegvelden vullen de schatkist jaarlijks met miljarden euro’s) worden verkocht aan de rijken om hun portemonnees nog verder te spekken. Zo is het eerder gegaan met de autosnelwegen, die met belastinggeld werden aangelegd. In het Frankrijk van Macron wordt gesproken over ‘het verkopen aan zijn vrienden’. De beoogde koper, de pdg van ADP, een investeringsgroep, is een langdurige relatie van Macron, de voormalig Rothschild bankier, die door hem de afgelopen maanden veelvuldig werd bezocht.
Toch is het feit alleen van het referendum een overwinning, toe te schrijven aan de beweging van de Gele Vestjes. Zij, die nu al zoveel weken demonstreren, hebben dit afgedwongen. De door rechts gedomineerde senaat heeft moeten bewilligen in het referendum, omdat anders de woede van het volk een nieuwe impuls zou krijgen. Terwijl de macht zich net verheugt over de schijnbare afname van het volksprotest. Het onmogelijke aantal van 4,7 miljoen stelt hen gerust.
Acte 31 afgelopen zaterdag was geweldig. Het dansen voor de politiecolonnes. Het toezingen van de gehelmde monsters ‘We zijn hier’, ‘Ahoe!’. De demonstranten in zomerkledij. Alle rassen en volkeren. De prachtig versierde vestjes. ‘We geven niet op!’ Hun optimisme en vastberadenheid zijn hartverwarmend. ‘Aha anti kapitaliste!’ ‘Revolution!’ In Nederland zou het lachwekkend klinken, maar in het land van de Revolutie allerminst. ‘Van wie is de straat? De straat is van ons!’ Honden met gele vestjes. En natuurlijk de vrouwen, van kortgerokt tot en met hoofddoekjes. De fantastische posters, die ze meedragen: Macron met een verbeten grimas en de tekst ‘laten ze me maar komen halen’. Want dat gaan ze doen als dat zo doorgaat, al wordt er links en rechts beweerd, dat het protest uitdooft. ‘Het zal wel overwaaien’, zoals de Nederlander pleegt te zeggen.
Opnieuw lag een zwaartepunt in Toulouse, tot hoofdstad van de protesten uitgeroepen. Het politiegeweld daar is het ergst van het land.
De kruisbestuiving met voormalig kolonie Algerije, waar voor de 17e opeenvolgende vrijdag wordt gedemonstreerd voor een burgerregering, is opvallend, zoals ook in Haïti aanhoudend de macht wordt uitgedaagd. Het is het revolutionaire virus uit het voormalige moederland.
In 1792 namen de Fransen nota bene een voorbeeld aan ons, die twee eeuwen eerder de van god gegeven monarch hadden verjaagd en vervangen door de Republiek. Als eerbetoon namen ze onze vlag en draaiden hem een kwartslag. De bezetting van ons land heeft blijkbaar te kort geduurd om ook door het virus te zijn aangestoken. We kregen de Oranjes en de oranje lol om iedere opstandigheid de kop in te drukken. De geschiedenis werd herschreven. De gebroeders De Wit, Hugo de Groot, Oldenbarneveld en de Patriotten, ze moesten wijken voor ‘de vader des vaderland’, de stadhouder prinsen en hun vermeende spruiten, die ons land sindsdien in hun greep houden om het volk te geven wat het toekomt.
Nee dan het Franse volk. Wat een historisch besef. En wat een voorbeeldfunctie. De wereld, behalve dit pestpokkelandje dan, kijkt toe en houdt de adem in.
Dit zal niet stoppen, zelfs al volgt er een zomer dip.
Frankrijk is het favoriete vakantieland van de Nederlander. Laten we hopen, dat ze er iets van de Gele Vestjes mee vandaan terug nemen als ‘souvenirs’.

Kleintje Muurkrant, 18 juni 2019

https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/op-de-barricades-in-frankrijk-037

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=gele+hesjes
https://robscholtemuseum.nl/?s=yellow+vests
https://robscholtemuseum.nl/?s=gilets+jaunes
https://robscholtemuseum.nl/?s=gelbe+westen
https://robscholtemuseum.nl/?s=chalecos+amarillos

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image