Kleintje Muurkrant – Huize Zionsburg (Marggraff) weer in het nieuws + Nr. 75, 23 april 1981 + Simon Heijmans – De Brand in het Landhuis (1 & 2)

Huize Zionsburg (Marggraff) weer in het nieuws

Kasteelheer Ewald Marggraff uit het dichtbij Den Bosch gelegen Vught is weer eens in het nieuws. Bij het vrijwel geheel afbranden van zijn woning, Huize Zionsburg, is Ewald Marggraff in december 2003 om het leven gekomen. De oorzaak van de brand is officieel een slecht functionerend kacheltje, maar er zijn ook allerlei andere lezingen en evangelies in omloop. Theatermaker, acteur en schrijver Simon Heijmans is de afgelopen maanden druk bezig geweest om het leven en de dood van de rondom Den Bosch wereldberoemde Ewald Marggraff tot op de bodem uit te zoeken en heeft hierover zes podcast uitzendingen gemaakt, waarvan er nu drie online staan.
Diegenen, die in het verleden de Bossche kraakbeweging een beetje hebben gevolgd kennen Marggraff als een ouderwets excentrieke steenrijke kasteelheer, die een bloedhekel had aan alles en iedereen, die zich met zijn bezit bemoeide. En hij bezat (en zijn erfgenamen bezitten) vele honderden hectares grond hier in Noord Brabant. En getuigen vertellen, dat er een paar honderd miljoen euro’s op zijn bankrekeningen stonden, waarvan het nu lijkt alsof alles verdwenen is. Sinds kort is bekend geworden, dat Huize Zionsburg weer helemaal in zijn oorspronkelijke staat zal worden herbouwd, dus blijkbaar zijn er weer wat centen boven tafel gekomen.
In totaal drie keer is een groot pand van Marggraff in de Vughterstraat in Den Bosch gekraakt geweest uit protest tegen de grootschalige leegstand en verwaarlozing van nogal wat bezit van Marggraff. “Dat waren nog eens spannende tijden” is een zin, die regelmatig terugkomt bij de oude garde Bossche krakers, met een nostalgische glimlach rond de lippen…
De drie podcasts zijn te beluisteren via deze link (https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis) en de komende drie zaterdagen komt er iedere keer eentje bij. Echt zeer interessant, spannend en knap gemaakt. Luister naar de trailer (https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=69409&t=0) en je bent verslaafd… Commentaar en tips kun je hieronder kwijt…

En we hebben de vier ingescande pagina’s van een special uit april 1981 van Kleintje Muurkrant over Ewald Marggraff en zijn bezittingen en de kraak van zijn eigendom hier neergezet: pagina één (https://www.stelling.nl/kleintje/images/stories/bestanden/Marggraff_01.jpg), twee (https://www.stelling.nl/kleintje/images/stories/bestanden/Marggraff_02.jpg), drie (https://www.stelling.nl/kleintje/images/stories/bestanden/Marggraff_03.jpg) en vier (https://www.stelling.nl/kleintje/images/stories/bestanden/Marggraff_04.jpg).

Uit Kleintje Muurkrant Nr. 75, 23 april 1981

Marggraff (1)

Marggraff (1)

Marggraff (2)

Marggraff (2)

Marggraff (3)

Marggraff (3)

Marggraff(4)

Marggraff (4)

Kleintje Muurkrant, 21 januari 2019

https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/huize-zionsburg-marggraff-weer-in-het-nieuws

De Brand in het Landhuis

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo’n 700 ha land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen.

Na zijn dood is er geen spoor meer van de schilderijen en het geld.

Waar is zijn geld gebleven? Wat is er gebeurd met zijn schilderijencollectie? En waarom is er op deze vragen nooit antwoord gekomen?

Als eind 2018, vijftien jaar na de brand, nog steeds nieuwe verhalen opduiken, besluit podcastmaker Simon Heijmans een zoektocht te ondernemen. Wat is feit? Wat is fictie?

De Brand in het Landhuis is een podcast van Simon Heijmans. Eindredactie: Marion Oskamp, geluidsmixage: Sam Huisman

Aflevering 1
De Brand in het Landhuis

zaterdag 19 januari 2019, 13:48 uur

Op 7 december 2003 komt grootgrondbezitter Ewald Marggraff bij een brand in zijn landhuis om het leven. De excentrieke Vughtenaar bezat zo’n 700 hectare land, een kunstcollectie van ruim 500 schilderijen en een vermogen van 160 miljoen in verschillende belastingparadijzen. Na zijn dood is er geen spoor meer te vinden van de schilderijen of het geld.

https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=75396&t=0

Aflevering 2
Ridders van de Duitse Orde

zaterdag 19 januari 2019, 13:55 uur

Simon Heijmans gaat op zoek naar de huisvriend van Ewald Marggraff. Deze Boudewijn Reijenga blijkt zich jarenlang te hebben ingezet om de waarheid rond de verdwenen miljoenen en schilderijen boven tafel te krijgen. Zijn Youtube-kanaal staat vol met filmpjes over Marggraff. En Simon volgt het spoor van de verdwenen documenten van de ridders van de Duitse Orde. Om wat voor documenten gaat het? Hoe waarschijnlijk is het dat die in het landhuis bewaard werden en heeft de Duitse Orde die dan nooit gemist? Verder vraagt Simon zich af hoe Ewald Marggraff eigenlijk zo’n enorm fortuin vergaarde. Was het familiekapitaal? Hoe kwamen ze daaraan?

https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=73861&t=0

Aflevering 3
De Brand in het Landhuis

zaterdag 19 januari 2019, 14:00 uur

De zoektocht naar Boudewijn Reijenga, de huisvriend van Marggraff, voert Simon naar Gert-Jan van Beijnum in Den Bosch, een voormalig kraker van een van de vele panden van Ewald Marggraff. Van Beijnum blijkt een schat aan informatie te hebben. Geeft hij Simon een sleutel in handen? Heijmans wordt benaderd door iemand die ooggetuige was van de brand en komt in contact met Rob Bartol, een journalist van Omroep Brabant die wel even denkt te weten hoe het allemaal zit. Maar is dat wel zo? Wie liegt er en wie vertelt de waarheid?

https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=74101&t=0

NPO Radio 1, 19 januari 2019

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image