Kleintje Muurkrant – Gegokt en verloren

Madrid en Brussel hebben gegokt en verloren in Catalonië. Ze hebben gegokt, dat met intimidatie en de dreiging met geweld het onafhankelijkheidsstreven de kop ingedrukt zou kunnen worden. ‘Met de kerst alles weer rustig’. Nee dus. Het vertrek van de hoofdkantoren van Catalaanse banken, die het grootste deel van hun klanten in Catalonië hebben, naar Madrid en Valencia vanwege het ‘illegale Referendum’ was al een idiote. ‘Op de loop voor hun klanten’, zoals een commentator van La Vanguardia muntte, maar de dreiging van het Catalaanse ‘VNO’ om hun ondernemingen te verplaatsen loog er ook niet om. Het kapitaal had al gekozen. De Catalanen, die bekend zouden staan alles in geld uit te drukken, lieten zich echter niet vermurwen. ‘Misschien moeten we de broekriem aanhalen een paar jaar’, verzuchtte een demonstrante, ‘maar daarna zal het beter gaan’. Naast Madrid, dat hun leiders gevangen zette wegens rebellie en corruptie, deed ook Brussel een duit in het zakje met het dreigement, dat als Catalonië zich afscheidt ze zich daarmee uit Europa en de euro zou verwijderen.
Alle registers werden open getrokken, maar het heeft niet mogen baten: de drie onafhankelijkheidspartijen hebben 70 van de 135 zetels behaald in het Parlement en zullen de regering vormen. De door MSM gedoodverfde premier, een aantrekkelijke advocate uit Andalusië met een D’66-achtige partij bedoeld om angstige immigranten te lokken, is met 36% weliswaar de grootste geworden, maar de ‘Socialisten’ en Rajoy’s PP zijn te klein om haar aan een meerderheid te helpen. De coalitie van Puigdemont (gevlucht naar Brussel) en Junqueras (in een Madrileense cel), aangevuld met de Anarchisten, die opnieuw een belangrijk mandaat hebben veroverd, is de enige legitieme regering van Catalonië. Dat is de uitslag. De partij van Rajoy stelt niets voor in Catalonië. Dat is de belangrijkste boodschap voor hem persoonlijk. De dankzij artikel 155 regerende ‘onderkoningin Soraya’ (die trouwens nooit in Barcelona zetelde) is alleen maar belachelijk geworden. De ambtenaren gehoorzaamden haar sowieso niet. Rajoy zal moeten aftreden; nieuwe verkiezingen in Spanje.
Juncker, Macron en Merkel, die Rajoy geheiligd hebben in zijn missie tegen Catalonië, hebben ook verloren. Hun project, het misbaksel Brussel-EU, dat nooit via directe verkiezingen is gewettigd, heeft grote schade opgelopen. Want hoewel de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging grotendeels nog steeds pro Europees is, heeft het vertrouwen in haar organen een ernstige deuk opgelopen. Een voorzichtige draai lijkt op z’n plaats, zoals die in de MSM nu ook schoorvoetend plaatsvindt. Dat ‘illegale’ Referendum van 1 oktober kon nog als irrelevant en ‘door het volk zelf georganiseerd’ worden weg gezet; deze verkiezingen waren toch ‘echt democratisch’ volgens hun gestuurde maatstaven.
Zo heeft de Catalaanse Revolutie, een voortvloeisel uit de verloren oorlog van de Republiek tegen de Franco’s fascisten, grote gevolgen buiten haar grenzen. Er werd lacherig over gedaan als je er over begon. Dat zal snel veranderen. (WK)

Kleintje Muurkrant, vrijdag 22 december 2017

https://www.stelling.nl/kleintje/gegokt-en-verloren