Kleintje Muurkrant – De brand in het landhuis + NOS – Het mysterie van een succesvolle podcast + Simon Heijmans – De Brand in het Landhuis (4 & 5) + NPO Radio 1 – Première De Brand in het Landhuis

De brand in het landhuis

Meer dan 100.000 hits. Dat staat tenminste op de NOS.nl pagina (https://nos.nl/artikel/2270836-de-brand-in-het-landhuis-het-mysterie-van-een-succesvolle-podcast.html). Zo veel keer is de podcast van Simon Heijmans al beluisterd over Huize Zionsburg en zijn voormalige bewoner Ewald Marggraff. In het verleden al heel vaak onderwerp in de papieren nummers van Kleintje Muurkrant… Komende zaterdag het zesde, en laatste deel van deze spannende vertelling (https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/huize-zionsburg-marggraff-weer-in-het-nieuws?highlight=WyJtYXJnZ3JhZmYiLCJtYXJnZ3JhZmYncyIsIidtYXJnZ3JhZmYnIl0=).

Kleintje Muurkrant, 07 februari 2019

https://www.stelling.nl/kleintje/actueel/overzicht-actueel/de-brand-in-het-landhuis

De Brand in het Landhuis: het mysterie van een succesvolle podcast

Een excentrieke landheer, een vernietigende brand en een enorme berg geruchten. De ingrediënten van De Brand in het Landhuis zijn spannend genoeg, maar dat de NTR-podcast zó populair zou worden, had maker Simon Heijmans niet verwacht. Zaterdag komt het laatste deel online, met de ontknoping van het verhaal.

De eerste vijf delen zijn in twee weken tijd meer dan 100.000 keer aangeklikt. Dat is heel veel voor een verhalende podcast in Nederland, zegt NPORadio 1-coördinator Wim Eikelboom. “Voor een Nederlandse verhalende podcast is deze score nog niet eerder vertoond. Meestal hebben dit type podcasts een vrij lange aanloop voordat ze gaan vliegen.”

Vijf maanden had Heijmans om onderzoek te doen naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff, een telg uit een oude juristenfamilie, miljonair en grootgrondbezitter in Vught. Marggraff woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg. Totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt. Marggraff wordt de volgende dag dood gevonden in de hal, vlakbij de voordeur.

Een podcast van Simon Heijmans.

Na de brand komt de geruchtenstroom op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en het vermogen van 160 miljoen euro? Waren er ook andere verborgen schatten?

Dat alles werd gevoed door de zonderlinge levenswijze van Marggraff, die volgens verhalen die in Vught de ronde deden enorm gierig was geweest. Hij liet nauwelijks onderhoud plegen aan het vele vastgoed dat hij bezat en maakte, zo ging het gerucht, in de supermarkt deuken in blikjes in de hoop dat hij dan korting zou krijgen. Daarbij had hij ook contacten met diverse louche figuren, vertelt Heijmans in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

“Mensen zeggen vooral: wat fijn dat we nu eindelijk eens echt komen te weten hoe het zit.”

Podcastmaker Simon Heijmans

Als theatermaker is Heijmans bedreven in het vertellen van verhalen. Hij snapt wat de luisteraars aanspreekt: “Ik denk dat het een combinatie is van het verhaal, maar zeker ook dat de luisteraar wordt meegenomen in de zoektocht naar de waarheid. Je bent er als het ware zelf bij en maakt elke stap mee. Er is ook ruimte voor doodlopende weggetjes en mislukkingen. Ik vertel wat me overkomen is tijdens de research, en dat maakt een enorm populaire podcast.”

Heijmans komt zelf uit de buurt van Vught. “Het is een verhaal uit mijn jeugd al. Zolang als ik me kan herinneren ken ik de naam Marggraff, en weet ik dat je dat schrijft met twee g’s en twee f’en. En dat daar altijd mysterie omheen hing. Net als om het landhuis dat daar stond. Meneer Marggraff zou met een geweer achter je aan komen als je op het landgoed kwam. Dus dat was altijd al een spannend verhaal.”

Gouden muntenschat

Na de brand hoorde hij nog meer wilde verhalen. “Toen hoorde ik in 2018 ook nog iets over een gouden muntenschat die zou zijn verdwenen na de brand. Toen dacht ik, ja hallo, hoe kan dat nou dat er steeds nieuwe uitlopers aan dat verhaal komen? Waarom blijft dat maar groeien? Dat heb ik uitgezocht en nu ben ik, vijf maanden verder, heel wat wijzer.”

Ook in Vught zijn ze daar verheugd over. “Ik krijg heel veel reacties. Mensen zijn blij dat er eindelijk eens met zoveel tijd en aandacht ingedoken is. Mensen zeggen vooral: wat fijn dat we nu eindelijk eens echt te weten komen hoe het zit.”

Heijmans is nog bezig met de montage van het laatste deel. “Het is nog niet af, omdat er echt deze week nog dingen gebeuren die in de aflevering moesten. We hebben bewust gekozen te wachten met het maken van het laatste deel, en dat blijkt terecht te zijn.”

Maar Heijmans geeft nog niets prijs over het uiteindelijke resultaat van zijn zoektocht. “Dan moet je zaterdag luisteren. We zijn in ieder geval verder gekomen dan ooit. Ik weet nu een heel eind hoe het zit.”

De Brand in het Landhuis is te onder meer beluisteren via de site van NPO Radio 1.
https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis

NOS, 6 februari 2019, 22:17

https://nos.nl/artikel/2270836-de-brand-in-het-landhuis-het-mysterie-van-een-succesvolle-podcast.html

Brand in het Landhuis (4)

Aflevering (4) De Brand in het Landhuis

zaterdag 26 januari 2019, 11:51 uur

In deze aflevering achterhaalt Simon de informatie van de klokkenluider en doet hij ontdekkingen over de schilderijen van Ewald Marggraff.

https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=75936&t=38

Brand in het Landhuis (5)

Aflevering (5 ) De Brand in het Landhuis

zaterdag 2 februari 2019, 14:28 uur

In aflevering 5 volgt Simon het spoor van het geld. Welke rol speelt de Marggraff Stichting hierin? Vindt hij na al die jaren de verdwenen miljoenen van Ewald Marggraff?

https://www.nporadio1.nl/podcasts?share=76759&t=0

https://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis#

Première De Brand in het Landhuis

‘Het vraagt om een tweede seizoen!’ Lovende reacties op de podcast De Brand in het Landhuis. Luister jij al? Klik op de link voor het verhaal rond de mysterieuze dood van Ewald Marggraff 👉
http://www.nporadio1.nl/podcasts/de-brand-in-het-landhuis

Facebook, 26 januari 2018

https://www.facebook.com/NPORadio1/videos/premi%C3%A8re-de-brand-in-het-landhuis/2529298913752162

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ewald+Marggraff