Kees Versteeg – Terug in de tijd + Pieter Verhoeff – Het Teken van het Beest: IJje Wijkstra

IJje Wijkstra (foto Rotterdam Vandaag & Morgen)

Het bloedige Drama te Grootgast (foto (foto Museum Blokhuispoort)

IJje Wijkstra (foto Museum Blokhuispoort)
IJje Wijkstra (foto Rotterdam Vandaag & Morgen)

Terug in de tijd

Pieter Verhoeff maakte er in 1980 een film van. Het teken van het beest. Precies negentig jaar geleden, op 18 januari 1929, doodde de toen 33 jarige metselaar IJje Wijstra de vier veldwachters, die hem bij zijn geliefde Aaltje van der Tuin kwamen weghalen.

In 1928 krijgt de 33 jarige metselaar IJje een verhouding met Aaltje Wobbes, de vrouw van zijn vriend Hendrik Wobbes. Deze vriend zit dan vast wegens diefstal. Volgens de overlevering heeft Aaltje een grote invloed op IJje. Hij blijft veertien dagen bij haar. Enige tijd later trekt Aaltje bij IJje in en laat zij haar zes kinderen in de steek.

Aaltje Wobbes (foto geni.com)

Wegens het in de steek laten van haar kinderen wil Justitie in Groningen Aaltje horen. De burgemeester van Grootegast, Wolter Bonnema, krijgt opdracht Aaltje aan te houden en naar Groningen te laten brengen. Klaarblijkelijk voorziet de burgemeester problemen, want hij laat vier veldwachters de opdracht uitvoeren. Twee gemeentelijke veldwachters (Aldert Meijer en Mient van der Molen) en twee rijksveldwachters (Herman Hoving en Jan Werkman).

Op 18 januari 1929 wacht Wijkstra de veldwachters op met een karabijn. Volgens de overlevering zou het zo’n 18 graden gevroren hebben die dag. IJje weet alle vier veldwachters neer te schieten. Zelf raakt hij lichtgewond. Hij brengt Aaltje onder bij een neef en vlucht naar Groningen. Op weg naar het ziekenhuis wordt hij aangehouden.

De vier neergeschoten veldwachters (foto Rotterdam Vandaag & Morgen)

In april 1929 wordt hij door de rechtbank in Groningen tot levenslang veroordeeld. Het Gerechtshof te Leeuwarden daar 20 jaar van. Aaltje Wobbes wordt veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf, voor het in de steek laten van haar kinderen.

In 1941 wordt Wijkstra van de strafgevangenis in Leeuwarden overgeplaatst naar het Rijkskrankzinnigengesticht overgeplaatst naar het Rijkskrankzinnigengesticht te Woensel (Eindhoven). Daar sterft hij enige weken later op 45 jarige leeftijd aan de gevolgen van TBC. Hij wordt op 10 juni 1941 te Eindhoven begraven.

Het drama in Doezum baart zeer veel opzien. De begrafenissen van de vier agenten worden nationale gebeurtenissen en in het gemeentehuis te Grootegast wordt een plaquette aangebracht, ter herinnering aan de vier veldwachters.

In 1980 wordt Aaltje Wobbes herenigd met vier van haar kinderen. Zij blijft tot aan haar dood in 1985 volhouden, dat het de politiemannen waren, die begonnen met schieten.
Bron Wikipedia.

Voor wie niets te doen heeft vandaag, hieronder de hele film

Rotterdam Vandaag & Morgen, 18 januari 2020

https://www.vandaagenmorgen.nl/nieuws/18-januari-1929-het-teken-van-het-beest

Het teken van het Beest: IJje Wijkstra

Gepubliceerd 17 mrt. 2016

In deze film word duidelijk bewezen dat de Politie een gehersenspoelde organisatie is!
Sjouke van der Naalt

Reacties
https://youtu.be/UVZv8mX0BL8

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pieter+Verhoeff
https://robscholtemuseum.nl/?s=Teken+van+het+Beest
https://robscholtemuseum.nl/?s=IJje+Wijkstra