Kees Jan Tuin | A. Tuin Den Helder B.V. – Brief aan Boerhaavestraat 16 t/m 25, 15 maart 2019 + Delano Weltevreden – Zo wordt het oude postkantoor in Den Helder: ’van nors naar vriendelijk’

Brief aan de bewoners van Boerhaavestraat 16 t/m 25, 15 maart 2019

Kees Jan Tuin | A. Tuin Den Helder B.V. - Brief aan de bewoners van Boerhaavestraat 16 t/m 25

Zo wordt het oude postkantoor in Den Helder: ’van nors naar vriendelijk’

Een blik op het gebouw vanaf de plek van de Hema (foto NHD)

Een blik op het gebouw vanaf de plek van de Hema (foto NHD)

Den Helder – Van een nors naar een vriendelijk gebouw. Zo vat ontwikkelaar Kees Jan Tuin van bouwbedrijf A. Tuin BV de voorgenomen transformatie van het voormalige postkantoor samen.

Ongeveer een jaar heeft Tuin met de architect Maarten Overtoom (GEO Architecten uit Schagen) getekend en geschrapt. En met de gemeentelijke welstandscommissie en stedenbouwkundige Edzo Bindels overlegd. “Het hoofdgebouw is een wat nors gebouw, omdat de onderkant is afgesloten. Uiteindelijk waren we het erover eensm dat dát het kenmerkende deel van het oude postkantoor is, met die kolommen. En dat je een krachtiger ontwerp krijgt als je muren sloopt. Je houdt dan eigenlijk een gebouw op pootjes over. Als je glas plaatst in de ruimten tussen de pootjes, krijg je een veel vriendelijker gebouw dat toch nog steeds herkenbaar is als het postkantoor. Op sommige plekken kun je er dwars doorheen kijken.”

Het verbouwde postkantoor moet vriendelijker ogen (foto NHD)

Het verbouwde postkantoor moet vriendelijker ogen (foto NHD)

De bouwer zegt, dat hij aanvankelijk moeite had met het idee om de aanbouw te slopen. “Omdat ik dat zie als kapitaalvernietiging. Maar je krijgt er wel een krachtiger ontwerp door.”

Voor het verbouwen van het hoofdgebouw is bij de gemeente een omgevingsvergunning aangevraagd. Omdat er in deontwerpfase intensief overleg is geweest met de welstandscommissie en stedenbouwkundige Bindels, verwacht Tuin geen problemen met de vergunning. “Ik verwacht dat we die voor de zomer binnen hebben.”

De sloopvergunning voor de aanbouw wordt binnenkort aangevraagd. Met de verbouwing wil Tuin eind dit jaar beginnen. Voor die tijd moet de aanbouw zijn gesloopt. Op de plek van de aanbouw moet een vrijstaand bouwwerk komen. “In de stijl van de bebouwing aan de Boerhaavestraat, in de stijl van de jaren dertig. met misschien kantoorruimte op debegane grond en één of twee woningen daarboven.” Het ontwerp van dat gebouw is nog niet af.

Een blik op het pand vanaf de rotonde (foto NHD)

Een blik op het pand vanaf de rotonde (foto NHD)

Het gebouw wordt gasloos opgeleverd. “We gaan het fors isoleren en er is ruimte voor zonnepanelen.” Voor de begane grond van het hoofdgebouw (650 vierkante meter) zijn al enkele gegadigden, maar de invulling is nog niet concreet. Op de verdiepingen komen woningen. “Je komt straks via de lift of de trap op het niveau van de entrees. Op dat niveau van de woningen heb je een kamer en een terras met uitzicht over de zee of de stad. Via de trap ga je omlaag naar de slaapkamers. Een niveau lager is de woonkamer.”

Alle woningen hebben minimaal drie slaapkamers. De beide woningen aan de uiteinden van het gebouw zijn zo’n 180 vierkante meter groot. De andere woningen meten 110 vierkante meter. Na de zomer begint de verkoop. Eind 2020 moeten de eerste bewoners er hun intrek kunnen nemen, verwacht de ontwikkelaar.

Een doorsnede van het woongedeelte (foto NHD)

Een doorsnede van het woongedeelte (foto NHD)

Eerder deze week zijn de omwonenden van de Boerhaavestraat uitgebreid door Tuin en de architect geïnformeerd over de plannen, zegt de bouwer. “Er is om dit pand een heleboel te doen geweest. Ik wilde, dat zij het nieuws van ons te horen kregen. De reacties waren positief.”

Helderse Courant, 27 maart 2019, 20:32

Reacties:

Fred Kwast
Lopen ze weer niet voor de muziek uit ? Zijn alle rechtzaken rond dit pand al gewonnen ?? Volgens mij lopen die nog .

Bert de Jong
mooi ontwerp toch Fred ?

Fred Kwast
Bert de Jong Daar heb ik het niet over. Dat is een kwestie van smaak.

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190327_96187560/zo-wordt-het-oude-postkantoor-in-den-helder-van-nors-naar-vriendelijk

https://robscholtemuseum.nl/?s=Kees+Jan+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=bouwbedrijf+A.+Tuin+BV
https://robscholtemuseum.nl/?s=Edzo+Bindels
https://robscholtemuseum.nl/?s=Boerhaavestraat

https://robscholtemuseum.nl/?s=welstandscommissie

4 Comments

  1. Wat een brutaliteit. Echt dood en doodeng…..

    De rechtstaat is een farce geworden.

  2. Loes Vermeer-Lagerveld maart 28, 2019 op 2:15 am

    Wat een brutaliteit om tijdens de nog lopende procedures alvast een deel van de Boerhaavestraat-bewoners uit te nodigen en dan met veel bravour zijn plan te pesenteren alsof hij de overwinning al heeft behaald. En om dan ook nog in de Helderse Curant te vermelden dat de reacties van deze bewoners positief waren.
    Dat is helemaal onjuist. De bewoners hadden een lijst met vragen en meddelingen en waren gewoon kritisch o.a. met de mededeling dat het helemaal niet zeker is dat die verbouwing er komt. Er is een raadsbesluit dat bepaalt dat aan het betreffende pand niets mag worden veranderd daar het een beeldbepalend pand is met de architectuur van de na-oorlogse wederopbouwperiode. Uiterst brutaal en misleidend met de bedoeling de Helderse bevolking wijs te maken dat hij zijn plannen zo maar kan uitvoeren…..maar de rechter beslist en niemand anders, dus ook de firma Tuin niet, ook deze dient zich gewoon aan de uitspraak van de rechter te houden.

  3. Er zal wellicht al snel begonnen worden met slopen. De uitspraak van de rechtbank komt dan te laat, het punt van terugdraaien is niet meer mogelijk is dan bereikt. Zoals meermalen in Den Helder gebeurd is.

  4. Tuin, Schuiling en de hele kliek gaan de rechter en de gemeenteraad voor voldongen feiten plaatsen. Slappe rechter en slappe raad zullen dat accepteren. Tuin en Schuiling krijgen vervolgens hun machtskick. Zo werkt het in een samenleving die moreel compleet failliet is. Schrale troost voor Rob, in de kunstgeschiedenis krijgt hij een heel speciale plek als vrijwel de enige die zich kapot vocht tegen de ten onder gang van deze samenleving.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image