Kees Engelhart – Wat Pirandello allemaal verdragen kon

De vrouw van Pirandello slaat met haar handen, trapt met haar voeten en bonkt met haar hoofd tegen het hout van de deur; te weten de studeerkamer van de schrijver in welke zij, naast haar man, altijd een vrouw vermoedt.

Pirandello moet zich opsluiten om te kunnen werken.

Haar oudste dochter moet het eten voorproeven aangezien de vrouw van Pirandello angst heeft vergiftigd te worden. Door wie vraagt Pirandello zeg af, door wie? Maar eigenlijk weet hij het antwoord al.

Messen, scharen, naalden; alles heeft zij, de vrouw van de schrijver, voor haar man over en gereed om hem een voortvarende uitvaart te bezorgen. En dat alles vanwege dat gedweep met al die andere vrouwen, van welk feit zij geheel en al overtuigd is.

Er is geen dokter die ook maar de geringste hoop heeft op genezing.

Zo werkt Pirandello door, opnemen laat hij zijn geliefde niet

Nu wordt de vrouw van Pirandello ook nog eens jaloers op haar oudste dochter, die meer en meer de rol van huisvrouw in het gezin op zich neemt; een andere oplossing namelijk is niet voorhanden. Zijn geliefde vrouw kan het huishouden niet nog langer aan.

Pirandello is radeloos: hoe in Gods naam kan Pirandello onder deze ongehoorde omstandigheden verder werken?

Pirandello werkt verder.

Dan ontdekt de vrouw van Pirandello, tot haar geluk, een oude revolver in huis, geladen en al, maar de verroeste loop ervan, helaas, weerhoudt de kogel die zij afvuurt op haar echtgenoot ook maar zelfs uit de loop te voorschijn te komen.

Haar oudste dochter, dodelijk geschrokken, vlucht de straat op, dwaalt urenlang door de stad en vindt, god zij dank, uiteindelijk onderdak bij een vriendin. Maar slapen doet zij voor dagen niet.

Pirandello brengt haar om te kalmeren onder in een klooster, waar zij voor vier maanden een verblijf vindt, en inderdaad tot zekere rust komt. Hoewel het slapen haar nog immer moeilijk af gaat.

Tegen het einde van de winter dat jaar verlaat, door de almaar verslechterende huiselijke en geestelijke omstandigheden gedwongen, de vrouw van Pirandello haar man, onder begeleiding van een bevoegd arts, voorgoed.

Pirandello nu, is een eenzame schrijver geworden.
Maar Pirandello werkt door, als altijd.

Gelijk een waar schrijver betaamt.