Kees de Wit – Inbreng burger bij Pallas is schijn + Roel van Leeuwen – Belgen aan de haal met concurrent Pallas + Reactor Petten uitgeschakeld na lekkage

Inbreng burger bij Pallas is schijn

Schager Courant, 13 oktober 2018

Schager Courant, 13 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Belgen aan de haal met concurrent Pallas

ASML gaat voor de productie van isotopen in zee met België.

Nationaal icoon komt niet naar Petten

Amsterdam – België gaat aan de haal met de productiemethode, die door chipmachinemaker ASML is bedacht om zonder kernafval medische isotopen te maken. Een combinatie met de nieuwe Pallas reactor in Petten wordt hiermee uitgesloten.

Het Lighthouse project waarmee het belangrijkste medische isotoop Molybdeen 99 moet kunnen worden geproduceerd, kreeg enkele jaren geleden nog de status van Nationaal Icoon.

Een woordvoerster van ASML uit Veldhoven laat echter weten, dat het de afgelopen jaren in Nederland niet is gelukt om een grote investeerder te vinden. “We hebben het echt geprobeerd. We hebben met veel partijen gesproken, maar toen kwam IRE en die pakte wel door.:

IRE, een van ’s werelds belangrijkste producenten van medische isotopen, investeert ruim honderd miljoen euro in nieuwe productielijnen, die gaan werken met de techniek van ASML.

Het Belgische bedrijf krijgt van de Belgische overheid een subsidie van 52 miljoen euro om de plannen uit te werken. In 2023 verwacht IRE de medische isotopen te kunnen leveren.

De woordvoerster van ASML benadrukt, dat het bedrijf zelf geen medische isotopen gaat leveren, maar dat een team de ontwikkelaars van IRE helpt een productielijn op te zetten.

Nieuwe reactor

De investering van de Belgische overheid staat niet op zichzelf. Ze investeert ook fors in een nieuwe grote reactor, waarin vanaf 2034 isotopen moeten worden geproduceerd.

Volop concurrentie dus voor de nieuwe Pallas Reactor, die in Petten wordt gebouwd. Al lijken ze daar bij de Stichting, die de komst van de reactor voorbereidt niet nerveus van te worden.

“De verwachting is, dat de marktvraag naar medische isotopen wereldwijd zal toenemen”, zegt een woordvoerster. “Bovendien zal binnen vijftien jaar circa 75 procent van de reactoren in de wereld vervangen moeten worden. Pallas kan de leegte, die ontstaat, straks niet alleen opvangen. Het belangrijkste is, dat er in de toekomst voldoende medische isotopen beschikbaar zijn.”

Combinatie

Een combinatie tussen Pallas en Lighthouse in Petten, waardoor Nederland de vooraanstaande positie in de productie van medische isotopen zou versterken, komt er in ieder geval niet.

De woordvoerster van Pallas erkent, dat de combinatie van Pallas en Lighthouse een logische had kunnen zijn. Pallas richt zich immers naast de productie van Molybdeen 99, dat wordt gebruikt voor het stellen van diagnoses, ook op de productie van therapeutische isotopen.

Alkmaarse Courant, 29 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Reactor Petten uitgeschakeld na lekkage

Petten – De Hoge Flux Reactor in Petten is uitgeschakeld nadat een hoeveelheid verontreinigd water is gelekt in een kruipruimte.

De lekkage vond plaats bij geplande werkzaamheden in het pompgebouw. De lekkage zou zich kortstondig hebben voorgedaan.

Volgens NRG, de exploitant van de reactor, is deze veilig uitgeschakeld nadat de lekkage was ontdekt en is er geen gevaar voor de omgeving.

Medewerkers die de werkzaamheden uitvoerden zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van radioactieve stoffen. Hierbij zijn volgens NRG geen bijzonderheden aangetroffen.

NRG doet nader onderzoek naar de oorzaak van de lekkage en de aard en hoeveelheid van het weggelekte water. Ook wordt het grondwater in de nabijheid van de reactor in de gaten gehouden.

Een woordvoerster van NRG laat weten dat de reactor enkele dagen buiten bedrijf is. “Als het niet lukt om de reactor binnen vier uur in te schakelen dan moet je in elk geval 48 uur wachten.” Voor het weer opstarten van de reactor is toestemming nodig van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS).

Noordhollands Dagblad, 25 oktober 2018, 23:08

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20181025_46989303/reactor-petten-uitgeschakeld-na-lekkage

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Reactor

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image