Jurre van den Berg – Minister Hugo de Jonge noemt Dwang Onvermijdelijk bij Huizen van het Gas Halen

Energie Restyle (1) (gif Studio Broodnodig)
Energie Restyle (2) (gif Studio Broodnodig)
Energie Restyle (3) (gif Studio Broodnodig)
Energie Restyle (4) (gif Studio Broodnodig)

Een aannemer verduurzaamt een erker. Beeld Harry Cock / de Volkskrant

Een Aannemer Verduurzaamt een Erker (foto Harry Cock | de Volkskrant)

Minister De Jonge noemt Dwang Onvermijdelijk bij Huizen van het Gas Halen

Dwang is Uiteindelijk Onvermijdelijk bij het Van het Gas Afhalen van Huizen. Dat heeft Hugo de Jonge donderdag gezegd in zijn Nieuwe Rol als Minister van Ruimtelijke Ordening. De Invasie van Oekraïne maakt de Energie Transitie volgens hem Urgenter dan Ooit.

De Jonge zei dit op een Congres over het Programma Aardgas Vrije Wijken in Nieuwegein. Hij reageerde onder meer op een Interview met de Utrechtse Wethouder Lot van Hooijdonk, woensdag in De Volkskrant. Zij insinueerde daar in, dat de Overheid Steviger moet optreden. ‘Voor de Publieke Zaak moet je Soms Besluiten Nemen. (…) Uiteindelijk kun je Niet voor Twee Mensen het Gas blijven Laten Stromen.

In het Klimaat Akkoord is in 2018 Afgesproken, dat vóór 2030 Bewoners van 1,5 Miljoen Woningen Niet Langer Gas Gebruiken voor Douchen, Verwarming en Koken. Dit moet in 2050 voor Alle Nederlandse Woningen gelden. In het Nieuwe Regeerakkoord is 35 Miljard uitgetrokken voor een Klimaatfonds, dat daarbij moet helpen.

Draagvlak Groter dan Ooit, ziet Minister

Draagvlak is Cruciaal bij het Aardgas Vrij Maken van Wijken, zei De Jonge, maar Dwang is Uiteindelijk Onvermijdelijk. Volgens hem is er Meer Steun dan Ooit voor de Afkoppeling van Gas,ook bij de Goegemeente’. ‘Wachten op het Allerlaatste Wagonnetje tot je Eindelijk Gas kunt Geven, moeten we Niet Doen. We kunnen Niet Wachten op Één Huizenblok, dat zich als een Gallisch Dorpje verzet.’

Tijdens het Congres kregen Veertien Nieuwe Proef Wijken 50 Miljoen Euro Toe Bedeeld om te Experimenteren. De Huizen in deze Derde LichtingProef Tuinen’ hoeven echter Voor het Eerst Niet Helemaal van het Aardgas af. De Ervaring in de Eerder Aangewezen Wijken leert, dat Volledig van het Gas af Niet Altijd (Financieel) Haalbaar is.

Sinds het begin van het Programma Aardgasvrije Wijken in 2018 zijn er 64 Proefwijken aangewezen. Tot nu toe zijn Circa 1.100 van de 40 Duizend Huizen in deze Wijken van het Aardgas Afgehaald.

Overheid moet Van Deur tot Deur om Verhaal te Vertellen

Samen met Collega Minister Rob Jetten (Energie) werkt De Jonge aan een Plan om Mensen te helpen met Energie Besparing. Het Nieuwe Kabinet kondigde al een Nationaal Isolatie Programma aan. De Jonge belooft, dat de Overheid Burgers Beter gaat Begeleiden.

‘We moeten de Noodzaak overbrengen, het Verhaal Deur voor Deur, Straat voor Straat Vertellen. Als het Leven Mensen over de Schoenen loopt, in de Achterstand Wijken van onze Grote Steden bij voorbeeld, dan is het Logisch, dat je Niet Dagelijks Bezig bent met het Halen van de Klimaat Doelstellingen van het Parijs Akkoord voor 2050, als je al Blij bent als je het Einde van de Maand haalt.’

De Jonge benadrukte daarom het Belang van het Betaalbaar Maken van Verduurzaming, al zijn Daar Nog Geen Concrete Afspraken over gemaakt met Gemeenten. Ook zei hij, dat de Uitvoering nog Spannend zal worden. ‘Krijgen we Zo Veel Installateurs bij elkaar?

De Volkskrant,

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/minister-de-jonge-noemt-dwang-onvermijdelijk-bij-huizen-van-het-gas-halen~b49de912

Mer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jurre+van+den+Berg
https://robscholtemuseum.nl/?s=Studio+Broodnodig
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hugo+de+Jonge
https://robscholtemuseum.nl/?s=Energie+Transitie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aardgas+Vrij
https://robscholtemuseum.nl/?s=Aardgas