Judith Koelemeijer – Een ‘spannend en walgelijk’ zelfonderzoek + Nederlands Film Festival – Live experimenteren

Een ‘spannend en walgelijk’ zelfonderzoek

Wie binnenkort aangesproken wordt door een man met een zwaar bebloed hoofd, of geprovoceerd wordt door een poedelnaakt rond rennende jongen met een camera, moet op zijn hoede zijn….

Hij werd op het Museumplein bijna gemolesteerd door Ajax supporters, die in zijn naakte verschijning aanleiding vonden een ijsco kar aan diggelen te slaan en hem met de restanten daarvan te lijf te gaan. Hij zaaide grote verwarring in het call tv programma Nachtbrakers toen hij aanstalten maakte ‘live’ met een van de actrices te gaan neuken.
En dat allemaal voor de kunst: een speelfilm over een meisje, dat in Amsterdam op zoek is naar de fotograaf Paul Blanca (vorig jaar door Rob Scholte beschuldigd van de aanslag op zijn leven) en onderweg continu wordt geconfronteerd met gewelddadige situaties.
Kan hij die situaties niet gewoon ensceneren? ‘Ik denk, dat het interessanter, spannender wordt als het echt is’, zegt Cyrus Frisch. ‘Je ziet nu in de scène op het Museumplein agenten, die tegen die supporters roepen: “Kom op, sla hem in elkaar.”
Het is een soort reality tv over the top, waarmee ik laat zien hoe gemakkelijk het is mensen te manipuleren, in verwarring te brengen. En hoe mensen met geweld omgaan.’
Dat hij daarvoor al snel uit de kleren moet, vindt hij niet flauw, hoogstens ‘dubbel’. ‘Ik vraag me soms wel af hoe ver ik moet gaan.’ Het is een soort ‘zelfonderzoek’, vindt hij. ‘Spannend en walgelijk tegelijk.’
Wie wil zien hoe Frisch te werk gaat, kan donderdag op het International Film Festival Rotterdam de documentaire Live experimenteren bekijken, waarin Frisch verslag doet van het maken van Bloodfuck. Men zij gewaarschuwd. Bloodfuck is nog niet af.

De Volkskrant, 26 januari 1996, 00:00

https://www.volkskrant.nl/archief/een-spannend-en-walgelijk-zelfonderzoek~a419200/

Live experimenteren

Videoverslag van de tot standkoming van de speelfilm Bloodfuck, waarin de controversiële filmmaker Cyrus Frisch op zoek gaat naar de grenzen van reality tv. Voor zijn film Bloodfuck heeft Frisch een aantal scènes nodig, waarin een ‘echt’ publiek reageert op ‘echte’ schokkende situaties. In een poging gewelddadige reacties uit te lokken provoceert hij willekeurige voorbijgangers op straat en geeft hij zich letterlijk en figuurlijk bloot. Ook toont de film de wanhopige pogingen van de regisseur om een live tv programma te verstoren, waarin hij zelf te gast is. In de hoop, dat het spannend materiaal voor zijn film op zal leveren, poogt hij een seksscène in het programma te realiseren. De voor de gelegenheid ingehuurde acteurs weigeren echter dienst en het geheel ontaardt in chaos.

https://www.filmfestival.nl/publiek/films/live-experimenteren

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image