Joyce Bergman – Mijn verhaal over Menno + SPICY.Chicken

Mijn verhaal over Menno

Lieve vrienden van Menno,

Graag wil ik mijn verhaal met jullie delen.

Ik heb afgelopen maandag weer even met Menno gesproken. Het zijn korte telefoongesprekjes, die rommelig verlopen. Gesprekken, die meestal niet langer dan twee à drie minuten duren. Ik spreek met een “gebroken man...” Gaandeweg krijg ik beetje bij beetje beschrijvingen binnen van Menno’s detentie omstandigheid. Het is werkelijk niet voor te stellen en nauwelijks te omschrijven, “Hel op aarde” als ik het persoonlijk mag omschrijven.

Momenteel is hij gevangen in Qoubeh Detention Centrum in Tripoli. Een voormalig paardenstal van het Franse leger, waarbij de vensters niet zijn voorzien van glas. De winter nadert en de temperaturen dalen ’s nachts onder nul. Het hele gevangenissysteem in Libanon is gebaseerd op hulp van buitenaf. Je bent afhankelijk van familieleden om je te voorzien van de eerste levensbehoefte, zoals schoon drinkwater, eten, (schone) kleding, persoonlijke verzorging, en vooral niet te vergeten telefoonkaarten om contact te kunnen hebben met de buitenwereld en bovenal met je advocaat. Financieel en betreft hulp ben je dus volledig afhankelijk van de buitenwereld.

Gelukkig hebben Menno en ik een dierbare relatie opgebouwd met Oussama al Kerdiyeh. Die zich werkelijk 24/7 zich bezig houdt met het leven van Menno in de gevangenis. Zo koopt hij kleding en voedsel voor Menno en heeft dagelijks contact met mij. Hij bezoekt Menno in de gevangenis en helpt met alles, waar nodig.
De Ambassade bezoekt Menno eens in de drie maanden, er is een mogelijkheid om via een bankrekening, die ter beschikking is gesteld door het Ministerie van Buitenlandse Zaken geld te storten echter, er is slechts éénmaal geld overhandigt door een consulair medewerker afgelopen mei, om zichzelf te kunnen voorzien. Bij de andere bezoeken, die zij hebben afgelegd, zijn zij daar in gebreke gebleven. Het doel van deze bezoeken is om na te gaan of Nederlandse gedetineerden op gelijke wijze worden behandeld als Libanese ingezetenen. Verder doen zij niets aan de detentie omstandigheid.
De Libanese regering heeft het Ministerie van Buitenlandse zaken laten weten om wekelijks $ 70 aan Menno te overhandigen om in zijn eerste levensbehoefte te kunnen voorzien, omdat hij geen familie heeft in Libanon. In de praktijk blijkt, dat helemaal niet geval het geval te zijn. Ik heb hierover contact gehad met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, maar zij kunnen hier niets in betekenen als er niet betaald wordt ondanks toezegging van de Libanese regering, dan is dat jammer, aldus woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Ik zal wederom het Rode kruis hierover inlichten en om hulp vragen.

Menno zit gevangen in een cel met 75 mannen, opeengepakt in een ruimte van 9 x 4,5 meter. Het is om toerbeurten liggen op een matras, met één deken, die hij met een ander moet delen. Er is slechts één douche en één toilet aanwezig voor al deze gevangenen. Iedere gevangene mag maximaal drie minuten gebruik maken van het toilet, dat betekent, dat hij eens per vijf uur naar het toilet kan. De cel is zo vies, het stikt er van de ongedierte, schurft en allerlei andere ziektes. Zitten moet hij op de grond, hij heeft daardoor zoveel pijn in zijn rug, dat hij inmiddels krom gebogen loopt, niet meer in staat is om zijn rug te rechten. Zij hebben dagelijks recht op één uur luchten.

Gisteren ben ik via via gecontacteerd, dat Menno een doktersconsult heeft gehad. Hij heeft grote inwendige abcessen in nek, buik, handen en op geslachtsdelen, die openbarsten, opgelopen door de onhygiënische situatie, waarin hij zich verkeert. Die naar alle waarschijnlijkheid operatief verwijdert moeten worden. Als voorschrift heeft hij meegekregen om: zich driemaal daags te douchen met Dettol, en drie keer daags verschoning van kleding om verdere besmetting te voorkomen. Ook heeft hij antibiotica en desinfecterende zalf als recept meegekregen. Daar gaan we weer!!! Ik raak in lichte paniek. De onkosten voor een mogelijke operatie en medicatie worden niet vergoed. Er zijn geen faciliteiten in de gevangenis aanwezig om zijn kleding te kunnen wassen, daardoor ben ik genoodzaakt om twee wekelijks geld over te maken om hem tenminste van schoon ondergoed te kunnen voorzien. Het volgende probleem doemt zich op… Een gevoel van machteloosheid overmant me keer op keer.

Ik heb inmiddels heel veel onkosten gehad om zijn advocaat te kunnen betalen en om hem in zijn eerste levensbehoefte te kunnen voorzien. Ik ben blut en zit er mentaal totaal doorheen. Menno’s situatie is uiterst gecompliceerd en weegt bijzonder zwaar in Libanon. Zijn advocaat “‘vecht als een leeuw” voor hem en heeft al heel veel uren kosteloos voor hem ingezet. Er heeft na ruim negen maanden nog steeds geen zitting plaatsgevonden.
Gelukkig heb ik van vele van jullie kleine en grote donaties mogen ontvangen om mijn broer te helpen en wij zijn hier heel dankbaar voor !!!!!! Maar, helaas moet ik nu toegeven, dat al deze bronnen en financiële middelen inmiddels zijn opgedroogd en ik niet meer weet hoe dit verder moet…
Hebben jullie ideeën en of suggesties, of zijn er mensen, die nog schuld hebben bij Menno, dan smeek ik je echt om deze schulden via mijn persoon in te lossen. Hij heeft recht op zijn geld en heeft het nu meer nodig dan ooit !!

Alsjeblieft los je schuld in, zodat ik mijn broer in leven kan houden.

Alsjeblieft !!!!!!!

Veel liefs, Joyce

Facebook, 16 oktober 2019 om 10:55

Reacties:

Sandra Mienes
Triest verhaal. Zal doneren en hoop echt dat de situatie rond Menno verbetert. Sterkte beste Joyce🍀💋

Rita de Haan
Hartverscheurend 😭 Ik heb je bericht doorgestuurd in de hoop dat Van Bommel hier raadt mee weet…. Heel veel sterkte Joyce 🍀

Marja De Meij van Iterson
vreselijk mensonterend voor Menno😔

Emel Lagas
Wat erg geen woorden voor…. vreselijk voor Menno EN jou als zus!!!! Zal zsm doneren en blijf hopen op n positieve afloop voor Menno en jou🍀❣💋
Heel veel sterkte Joyce denk aan jou/jullie🙏🙏🙏🙏

https://www.facebook.com/groups/2457639727804413/

SPICY.Chicken

Bij Spicy.

Hier kun je eten voor Menno bestellen:
https://www.facebook.com/selmangroup/

Joyce Bergman
Bij SPICY.Chicken kun je eten bestellen voor Menno, alleen op maandag, dinsdag en donderdag. Geef de naam van Menno op met roomno. 4 en dan wordt er een maaltijd bezorgt. Dus zit je ‘s avonds met een bord heerlijk eten voor je neus, en je wilt iets goed doen. Bestel dan een maaltijd voor Menno via Facebook, en maak het een beetje dragelijk voor hem. Alvast dank

Ezra Werkman
Joyce Bergman hoe moet betalen??:)

Joyce Bergman
Via creditcard

Ezra Werkman
Joyce Bergman Top dank je wel

Sandra Mienes
Joyce, hoe zorgen we ervoor dat niet meerdere mensen op dezelfde dag bestellen?

Joyce Bergman
weet ik niet….. ik ga hier iets op zoeken omdat te regelen. Ik kom erop terug. Maar super bedankt dat het sowieso wilt doen. Ik ben je bij voorbaat dankbaar!

Hero Werkman
Hoi Joyce, ik wil graag eten voor Menno bestellen. Welke dag is het beste. Groet, Hero

Joyce Bergman
Hero Werkman Bij Spicy.Chicken kun je eten bestellen voor Menno, alleen op maandag, dinsdag en donderdag. Geef de naam van Menno Bergman op en dan wordt er een maaltijd bezorgt. Alvast bedank!

Joyce Bergman
Hero Werkman

SPICY.Chicken (foto YouTube)

Ezra Werkman
Hero Werkman stuur ze bericht betalen met creditcard

Facebook, 20 juli 2019

https://www.facebook.com/groups/2457639727804413/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/henk-runhaar-mijn-broer-crepeert-nederland-doet-niks-vragen-over-hulp-aan-gevangenen-nos-radio-1-journaal-10-juli-2019/

1 Comment

  1. Fenna van Blaaderen 2 augustus 2020 op 15:52

    Joyce,

    Ik heb je vroeger ontmoet met kerst met Menno bij jullie ouders thuis. Ik kreeg artikel voor ogen en ben enorm geschrokken. Graag zou ik willen weten hoe het nu met Menno is en of je misschien met mij contact kan opnemen. Bijvoorbeeld via mijn e-mail: fblabla@outlook.com.

    Met vriendelijke groet,

    Fenna van Blaaderen

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.