Joost Veerkamp – Vier staatsieportretten

Koningin Beatrix werd op 19 oktober 1995 in NRC Handelsblad door Veerkamp vereerd met vier staatsieportretten in de stijl én sfeer van bekende grafische ontwerpers als Rob Scholte, Peter Vos (bekend van de kinderpostzegels 1982, nvph 1275/78), Joost Swarte (bekend van de kinderpostzegels 1984, nvph 1316/19) en Marjolein Bastin.

Joost Veerkamp:
“Rob Scholte was in de jaren tachtig beroemd om zijn realistische en surrealistische schilderijen. Marjolein Bastin is een succesvol aquarelliste van flora en fauna. Joost Swarte een begenadigd tekenaar en ontwerper. Peter Vos is min of meer aan de drank ten onder gegaan: dood in elk geval.
Wat de vier gemeen hebben is hun voorliefde voor realisme. Toch zal geen van hen ooit gevraagd worden om een staatsieportret te maken, een eer die alleen Marte Röling te beurt viel. Daarvoor zijn hun stijlen te expliciet, te eigen. Wel is het een uitdaging om te laten zien hoe een staatsieportret er zou hebben uitgezien, als ze die kans wel gekregen zouden hebben.”

Rob Scholte
Afgekeurd. De koningin maakt geen reclame en zeker niet voor cola. Ze is Michael Jackson niet.

Peter Vos
Ondanks de diervriendelijke hoed toch maar niet: de Nederlandse leeuw heeft niet eens een hemdje aan.

Joost Swarte
Hoewel de appeltjes van Oranje de RVD zeer aanspraken werd dit portret uit piëteit met Miss Pepper niet geselecteerd.

Marjolein Bastet
Waarom dit meesterwerk met de koninginnedagen niet werd verkozen boven het Sint maarten bij windkracht 10 portret van Carla Rodenburg blijft een groot raadsel.

http://www.postzegelblog.nl/2013/07/21/nog-meer-speelse-omgangsvormen-met-‘veerkamps-postzegels’-2/