Joost van der Wegen – Thea Moear in Panama

Het boek van Hendrik Jan Korterink over Thea Moear is vorige week uitgekomen. Wie de media heeft gevolgd, zal dit niet ontgaan zijn, hoewel Korterink zich in dit soort gevallen altijd behendig buiten beeld blijft positioneren. Ik weet niet precies wat hiervoor zijn motivatie is, maar ik vind het verfrissend, dat een journalist zich vooral bij de feiten houdt, en niet in elk showprogramma opduikt als de gedoodverfde ‘misdaadverslaggever’. Er lijken tegenwoordig meer misdaadverslaggevers te zijn dan criminelen…

Het boek van Korterink is wat wisselend van inhoud. De passages over Panama zijn wat minder interessant, de herinneringen van Moear aan haar tijd bij Klaas Bruinsma blijven natuurlijk smullen. Het boek misstaat niet in het rijtje van boeken over de misdaadgeschiedenis. Vooral de reconstructie over de dood van Bruinsma en de figuur Martin Hoogland zijn fascinerend. Wie schrijft er eens een boek over deze figuur, die in zijn jaren als rechercheur nog samenwerkte met de onlangs vrijgesproken Sjaak K., die volgens politie en justitie ‘De Pet’ zou zijn geweest. Hoogland werd al doodgeschoten, voor hij de PI in Hoorn mocht verlaten (waar hij had gezeten, nadat hij was veroordeeld voor de moord op Bruinsma). In ‘The Godmother in Panama’ wordt hij verrassend genoeg neergezet als iemand met een gezonde dosis humor.

Een andere saillante passage uit het boek van Korterink gaat over de Club Princess, het bordeel, dat naast topcriminelen ook door Herman Brood werd gefrequenteerd. De meisjes stonden in de laatste jaren van zijn leven niet bepaald te springen om met hem naar boven te gaan, aldus het boek van Korterink.

Van Korterink verscheen eerder ‘Bom in de Laurierstraat’, over de aanslag op kunstenaar Rob Scholte en zijn vrouw Micky Hoogendijk. In feite hebben we het hier over de achtergronden bij het boek Gimmick!, van Joost Zwagerman. Alleen daarom al las ik het binnen twee dagen uit. Kortom: Korterink bewijst, dat feiten vaak veel interessanter zijn dan meningen of verhandelingen.

Crimebeat, maandag 12 mei 2008 23:36:00

http://politiespotter.blogspot.nl/2008_05_01_archive.html