Joost Lips – Wolter A Keers, Primeur, Teksten over Yoga en Vedanta, 1977 – 1979
Wolter A Keers, Primeur, Teksten over Yoga en Vedanta, 1977 – 1979
Met blijdschap presenteer ik hier de nooit eerder gepubliceerde teksten van Wolter Keers. De man, die mij middels zijn vertaling van het boek I Am That eind tachtiger jaren van de vorige eeuw kennis liet maken met Sri Nisargadatta Maharaj, 1897 – 1981, door Wolter ook wel aan geduid als ‘De Tijger van Bombay‘. Ik heb onbeschrijflijk veel te danken aan Nisargadatta, wiens dialogen ik nog al tijd graag lees.
Ik vernam op een dag, toen Nisargadatta had het aardse domein al had verlaten en ik over hem vernam, dat Alexander Smit (1948 – 1998) een leerling was geweest van Nisargadatta en in Amsterdam bij één komsten leidde. Ik mocht er een goed aan tal van bij wonen en ben ook meerdere keren bij hem thuis geweest op de Prinsengracht te Amsterdam. Alexander had Wolter goed gekend, en het was Wolter, die op een dag tegen Alexander zei, ik parafraseer, ´Er Spreekt een Man in Bombay, Je bent Gek als je Niet de Kans Grijpt hem te Bezoeken.´ Alexander ging en is door De Tijger van Bombay een spiegel voor gehouden, die mij en vele anderen lster ook door Alexander is voor gehouden, uit er aard met passie en een enorm gevoel voor humor. Wolter beleefde ik via de video en audio op namen en die ontlokten me ook veel vuldig de buik lach. Ik was met één een groot lief hebber van Wolter´s presentatie.
Hier en nu laat ik graag het voor woord van de, hier onder down te loaden, door mij aan geboden PDF spreken, zo dat ik niet onnodig in her halingen verval.
¶
Voor Woord
Wolter Keers, 1923 – 1985, kwam in 1957 terug uit India, waar hij zes jaar lang non dualistisch onder richt, in de traditie van Advaita Vedanta, had ontvangen van Sri Ramana Maharshi en Sri Krishna Menon. Jaren later schreef hij over Advaita Vedanta voor het blad Yoga Kroniek van Dr Rama Polderman en voor het Franse blad Être. Hij wordt ook wel de nestor van de non dualiteit binnen Nederland genoemd en heeft een aan tal mensen in Nederland en België geïntroduceerd, waar onder Douglas Harding, Jean Klein, John Levy en Alan Watts. In 1970 begon hij bij één komsten te leiden, eerst in Brussel, waar hij werkte bij de EEG, later ook in andere plaatsen in Nederland, België en Frankrijk. Wolter schreef een aan tal boeken en gaf twee tijd schriften uit, Yoga Advaita,1977 – 1982, en Advaita,1983 – 1985. Ook vertaalde hij de spirituele klassieker I Am That van Sri Nisargadatta Maharaj, dat in het Nederlands eerst verscheen als twee af zonderlijke boeken onder de titels Ik Ben en Zijn, en later als één boek is uit gebracht.
Dit boekje is een weer slag van elf bij één komsten binnen de Hatha Yoga Op Leiding. In januari 2024 maakte ik voor het eerst online contact met Jan van Delden, die in Wolter in vroeger dagen een vriend en leraar had gevonden. Jan onder vond al snel, dat ik een warme belang stelling ken voor Wolter’s wijze van over dracht, en vroeg me, of ik geïnteresseerd was digitale bestanden van Wolter´s voor drachten te redigeren. Zeker, dat wilde ik wel. Ik ontving vervolgens transcripties, de letterlijke weer gave van elf bij één komsten uit die tijd, dat er nog met type machines gewerkt werd. de teksten waren in gescand en in een PDF samen gebracht.
De transcripties bevatten op veel plekken tekst delen, die duidelijk maken, dat de gene achter de type machine wat op het gehoor had neer geschreven zonder werkelijk te begrijpen wat er werd gezegd. Er waren tekst delen bij, die uit eindelijk geheel zijn vervallen, om dat ze ook na langere studie niet hun originele bedoeling prijs gaven. Andere passages kon ik re construeren met behulp van de context, waar in ze zich bevonden. Ik heb tijdens dit werk de stijl van Wolter zo veel mogelijk in stand gehouden, ten zij een andere verwoording een bedoeld denk beeld adequater tot zijn recht liet komen.
Het was mij een waar genoegen dit werk te hebben mogen doen, waar bij ik niet zelden door Wolter´s humor werd over vallen, mij een buik lach werd ontlokt, die tot in de verre omtrek te horen moet zijn geweest. Wens de lezer veel lees plezier.
¶
Ik heb het geheel nu vier maal door genomen, vond telkens wel weer iets ,dat voor verbetering vatbaar was, maar acht het resultaat nu goed leesbaar ondanks eventueel resterende onvolkomenheden. Wie nog fouten ziet, of suggesties voor verbeteringen heeft, is hier bij uit genodigd deze aan mij te laten weten.
Ik wens van harte, dat dit manuscript een groot publiek vindt, om dat wat er in besproken wordt mij tijdens het redigeren intens diep kon raken en ik mocht het voor deel hier van, dag in dag uit, proeven en nog steeds smaak. Van Jan heb ik begrepen, dat er geen Copyright mee speelt, dus deel naar harten lust!
Wolter A Keers– Teksten over Yoga en Vedanta, 1977 – 1979 Download
Het Geluid van Stilte, 17 juli 2024<
Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vol+Ledig+Bestaan
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bodemloze+Beelden+Tuin
https://robscholtemuseum.nl/?s=Efemere+Fenomenen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Present+in+dit+Moment
https://robscholtemuseum.nl/?s=Het+Geluid+van+Stilte
https://robscholtemuseum.nl/?s=The+Heart+of+the+Matter+Report
https://robscholtemuseum.nl/?s=AweandGrace
https://robscholtemuseum.nl/?s=Offensief+van+de+Schoonheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karin+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wolter+Keers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wolter+A+Keers
https://robscholtemuseum.nl/?s=EEG
https://robscholtemuseum.nl/?s=Europese+Economische+Gemeenschap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Yoga+Kroniek
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rama+Polderman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Être
https://robscholtemuseum.nl/?s=Douglas+Harding
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jean+Klein
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Levy
https://robscholtemuseum.nl/?s=Alan+Watts
https://robscholtemuseum.nl/?s=Yoga
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vedanta
https://robscholtemuseum.nl/?s=Advaita
https://robscholtemuseum.nl/?s=Advaita+Vedanta
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sri+Ramana+Maharshi
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sri+Krishna+Menon
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hatha+Yoga
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hatha+Yoga+Op+Leiding
https://robscholtemuseum.nl/?s=Non+Dualiteit
https://robscholtemuseum.nl/?s=Non+Dualisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=Courtmacsherry
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ireland
https://robscholtemuseum.nl/?s=India
Rupert Spira, groot Kunstenaar en een groot Leraar;
https://www.youtube.com/watch?v=nIZrBtSdshM
Hoe groot je problemen ook lijken te zijn, de mantra van Mooji brengt je levensgeluk ogenblikkelijk weer terug. Zelfs als ze je museum opgeblazen hebben;
https://www.google.com/search?q=mooji+nothing&oq=mooji+nothing&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUyBggAEEUYOTIICAEQABgWGB4yCAgCEAAYFhge0gEINDI3N2owajSoAgCwAgE&sourceid=chrome&ie=UTF-8#fpstate=ive&vld=cid:31564af9,vid:OVQQ3An4csE,st:0