Joost Lips – Offensief van de Schoonheid (29) Erwin Olaf

Offensief van de Schoonheid (29) Erwin Olaf

Onlangs overleed de Nederlandse Fotograaf Erwin Olaf Springveld op 64 Jarige Leef Tijd in Groningen. Hij leed aan Long Emfyseem, had Enkele Weken daar voor een Long Trans Plantatie Onder Gaan en leek Hier Aan Vankelijk Goed van te Her Stellen. Op 24 september werd hij Echter Onwel, verloor Hart Slag en kon Niet Meer Gereanimeerd worden.

Voor Wie Meer over hem wil Lezen heb ik Drie Interessante PDF’s onder aan dit Bericht Toe Gevoegd, ik wil Hier Graag een Persoonlijke Keuze uit zijn Werk tonen.

In zijn Werk staat Veel Al het Menselijk Lichaam Centraal, waar bij Seksualiteit en Vergankelijkheid een Belangrijke Rol spelen. Zijn Homo Erotische Foto’s doen mij in Veel Gevallen Sterk Denken aan het Werk van de Amerikaanse Fotograaf Robert Maplethorpe, die Graag Stevig Gespierde Lijven voor de Lens had. In de Serie Berlin, 2012, waar van Hier Enkele Exemplaren Volgen, zijn daar van Voor Beelden.

De Reeks Chessman, 1987 – 1988 is Ontstaan in de Tijd, dat de Fotograaf Veel Foto´s in Zwart Wit maakte. Kleine, Dikke en Ook Oude Mensen staan Naakt Model. Fetisjistische Elementen als Bondage Accessoires en Maskers maakten, dat de Af Beeldingen Vaak als Schokkend werden Ervaren. Ik Ervaar Duister in de Reeks, en krijg Nare Associaties bij de Baby, die op Handen wordt Gedragen, Als of het een Kinder Offer Betreft. Ik moet Erkennen, dat het Woord ‘Schoonheid‘ Hier Wat mij Betreft Niet Geheel Past, of de Term moet Slaan op de Techniek van de Kunstenaar.

Schoonheid is Onmiskenbaar in de Stil Levens, Stuk voor Stuk Prachtige Werken, die Tot mijn Favorieten van Olaf´s Oeuvre behoren. De Getoonde Werken komen uit de Periode 1994 – 2021.

Er zijn Veel Zelf Portretten Gemaakt. De Serie April Fool, 2020 zag ik Af Gelopen Dag voor het Eerst en is Zeer Intrigerend, Zeker als je Beseft, dat deze Foto’s in de Corona Tijd zijn Gemaakt.

De Reeksen Hope, 2005 en Grief , 2007 Fascineren me Al Vele Jaren. Als ik Eén van deze Foto´s Ergens Tegen Kwam bleef mijn Blik Direct Hangen, boeiende werken. Tot in de Puntjes Verzorgde Interieurs, Verstilde Modellen, Gezicht Uit Drukkingen, die Veel te Raden Over Laten.

Hier Onder Grief, 2007

De Titel Hope Roept de Verwachting Op van Optimistische Gezichten, maar Dat is Niet Wat we Zien. Een Zelfde Treurigheid is te Beleven in de Serie Rain, 2004, waar in Cheerleaders en Feest Gangers Bepaald Niet Uit Gelaten Zijn. Ander Maal tot In de Puntjes Verzorgde Foto Werken, die de Aan Dacht blijven Trekken. Zo als de Volgende Selectie uit de Serie Shanghai, 2017.

Skin Deep, 2015 en After Rodin, 2016, Betreffen Naakt Fotografie, Van de Tweede Serie heb ik Helaas in Meerdere Mate Louter Kleinere afbeeldingen kunnen Vinden.

Hier Onder After Rodin, 2016

Portretten van Olaf zijn Ongewoon, Treffend, Humoristisch Ook in Meerdere Gevallen. De Vier Kleuren Foto’s stammen uit 2001, de Zwart Wit Rode AfBeeldingen komen uit de serie Nuit Blanche, Paris, 2016.

Hier Onder Nuit Blanche, Paris, 2016

Benoemde Al Eerder, dat Vergankelijkheid een Gewichtig Thema in het Werk van Erwin Olaf is. Dit Levert Bijzondere Taferelen Op als Oude Dames als Pin Ups ten Tonele worden Gevoerd. Mature, 1999

Ik blijf me Verwonderen over het Technisch Vermogen van de Kunstenaar, de Wijze, waar op hij de Textuur van Verschillende Materialen Fijntjes op de Gevoelige Plaat weet Vast te Leggen. Dit, Gecombineerd met het Magisch Realisme van zijn Bij Zonder Gepositioneerde en bij Kans Bevroren Modellen, maakt zijn Werk Uniek en Herkenbaar van zijn Hand.

Hier volgen Exemplaren uit de Series Keyhole, 2011 – 2013 en Palm Springs, 2018, Daar Onder kunnen Drie PDF Bestanden worden Gedownload. Dar Mee Sluit ik Af.

Hier Onder Palm Springs, 2018

Juul Portrait, Hotel Milan

Room 211, Hotel Kyoto, 2008

PDF

Erwin Olaf – 40 Years of Photography  Download

Kunstbeeld | Roos van der Lint – Interview Erwin Olaf, 24 november 2011  Download

Onbekend – Onder Zoek Erwin Olaf  Download

Joost Lips

Efemere Fenomen, 23 september 2023

https://efemerefenomenen.wordpress.com/2023/09/23/offensief-van-de-schoonheid-xxix-erwin-olaf/

PDF
Erwin Olaf – 40 Years of Photography
Kunstbeeld | Roos van der Lint – Interview Erwin Olaf, 24 november 2011
Onbekend – Onder Zoek Erwin Olaf

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Offensief+van+de+Schoonheid
https://robscholtemuseum.nl/?s=Erwin+Olaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Erwin+Olaf+Springveld
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auguste+Rodin
https://robscholtemuseum.nl/?s=April+Fool
https://robscholtemuseum.nl/?s=Groningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Shanghai
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paris
https://robscholtemuseum.nl/?s=Palm+Springs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Berlijn