Joost Lips – Offensief van de Schoonheid (27) Odilon Redon

Offensief van de Schoonheid (27) Odilon Redon

Enkele Dagen Terug Bezochten Karin en ik Een van de Charity Shops in Clonakilty, die Op de Eerste Etage Louter Tweede Hands Boeken in de Aan Bieding heeft. Een of Twee Euro voor een Exemplaar, Meer kost Het Niet, Ook Niet als het een Splinter Nieuw Honderden Pagina´s Bevattend Kunst Boek betreft. Ik vond een Foto Boek, Geheel Ongeschonden, van Bill Brandt, Karin had de Hand Gelegd op een Boekje over Reflexology, The Dhammapada en The Prophet van Kahlil Gibran. Het was Dit Laatst Genoemd Boekje, Waar In mijn Oog en Hart Getroffen werd door de Af Beelding Hier Boven. Voor in het Boekje las ik, dat Het om het Werk Mystical Conversation van de Franse Kunst Schilder Odilon Redon ging. Hier Onder een Andere Versie onder de Zelfde Titel.

Hmmm, Odilon Redon, Was Dat Niet de Maker van het Werk met een Cycloop in een Gebergte, die een Naakte Vrouw Begluurt? Dat Werk had ik in het Verleden Vaker Gezien, maar Nooit had het mij Verleid Meer Merk van deze Kunstenaar te Bekijken.

Na het Zien van Mystical Conversation in de Charity Shop Echter, wist ik Het Zeker. Na Thuis Komst zou ik Meer Werken van Redon Bekijken. Welk een Positieve Ervaring viel Mij Hier Mee ten Deel! Het Kleur Gebruik van de Kunstenaar trof Mij in Menig Werk, Mystiek voor Waar, Zo als in het Prachtige Reflection.

Het Kleur Gevoel van Redon spreekt mij Enorm Aan, ik was Dan Ook Verrast te Lezen dat de Kunstenaar Zeer Lang Vrij Wel Alleen in Zwart Wit ( Hout Kool en Steen Druk) werkte. Het was na zijn Vijftigste Leven Jaa, dat Dit Veranderde. Hier volgt een Galerie uit de Zwart Witte Periode.

Steeds Weer word ik Getroffen door in Beeld Gebrachte Stilte, zo als in de Vijf Werken, die Onder de Titel Closed Eyes de Wereld In zijn Gezonden.

De Landschappen en Dorp Gezichten zijn Even Zo Rust Gevend, Reden Waar om Eerst Volgende Af Beelding Al Snel als Bureau Blad voor mijn Lap Top werd Gekozen en ik Graag Eens een Grote Af Druk Er Van in Onze Woning Wil Laten Prijken.

Ik ken de Leven Loop van Redon Niet, Weet Alleen, dat hij een Sterke Neiging kende tot Solitair Bestaan. Zijn Werken met Droom Achtige Figuren, Uit Eigen Fantasie of Ontleend aan Bekende Mythes en Heiligen Verhalen, Verraden een Geestelijke Diep Gang. Het is, zo als ik Al Vaker heb Verklaard, Niet Mijn Doel de biografie van een Kunstenaar te Achter Halen. Dat Boek mag Gesloten Blijven op dat de Werken voor Zich Zelf Spreken.

Voor ik besluit met een Ruime Galerie Vol Schoonheid en Mystiek, wil ik de Lezer Graag Verwijzen naar een Website, die het Totale Oeuvre van Redon bevat, en Tevens een Beknopte Biografie: https://www.odilon-redon.org/

Efemere Fenomen, 1 mei 2023

https://efemerefenomenen.wordpress.com/2023/05/01/offensief-van-de-schoonheid-xxvii-odilon-redon/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joost+Lips
https://robscholtemuseum.nl/?s=Efemere+Fenomen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Odilon+Redon