Joop Duijs – De charme van Zwolle
Zwolle is bijna duizend jaar oud, maar springlevend. Het centrum is nog vrijwel hetzelfde als in de gloriejaren van de Hanzestad. Vol gezellige winkelstraatjes, pleinen en terrasjes. En: de mooiste boekenwinkel van Nederland.
Zwolle is niet alleen de hoofdstad van Overijssel, het is ook het kloppend hart van de gelijknamige economische regio die zo’n 675.000 inwoners telt. De regio kent diverse grote ondernemingen zoals Wehkamp, dat aan honderden mensen werkgelegenheid biedt. Daarnaast heeft de stad ook meerdere, uitstekend bekend staande hogescholen. En dat straalt af op de stad. De terrassen zijn ook op een gewone doordeweekse dag tijdens lunchtijd vol met vrolijk lachende mensen. Ze vieren er het leven te midden van eeuwenoude panden en majestueuze kerken. Vier kerken heeft Zwolle in het oude centrum. Beetje veel in deze tijd van ontkerking. In de Broerenkerk is daarom nu Waanders in de Broeren gevestigd, in de Bethlehemkerk zit tegenwoordig een sushi-restaurant en er zijn plannen om in de Grote Kerk Markthallen à la Rotterdam te vestigen. Maar we gaan eerst eens cultuur snuiven. Ook daarvan heeft Zwolle veel te bieden: niet alleen de theaters Odeon en De Spiegel, maar ook het Stedelijk Museum, Museum Het Vrouwenhuis en Museum De Fundatie. Bij de laatste gaan we kijken bij een grote expositie van Rob Scholte. Hij verzamelde in de loop van de jaren tientallen geborduurde schilderijen en laat deze omgekeerd ophangen. Een prikkelend kunstproject. Daar houden ze wel van in de Fundatie, dat is gevestigd in het voormalige Paleis van Justitie. In 2005 werd het museum in de huidige vorm geopend. Dus met ’De Wolk’, een elipsvormige opbouw, bekleed met 55.000 wit-blauwe tegeltjes. De een vindt het vreselijk, de ander juist heel mooi. Binnen zien we werk van Van Gogh, Mondriaan, Chagall, Picasso, Appel, Lucebert en Jan Cremer. Maar er hangt ook werk van bijvoorbeeld Gerard ter Borch, een beroemde Zwolse schilder uit de Gouden Eeuw. Samen met zijn leerling Caspar Netscher schilderde hij de rijke familie Crayevanger, waarvoor een aparte ruimte is ingericht.
Maar de zon schijnt en de stad lonkt. Zwolle kan je op verschillende manier verkennen. Wandelend is de Hanzestadwandeling een aanrader. Het brengt je langs de mooiste plekjes en panden. Maar je kunt ook een culinaire stadswandeling maken waarbij je al wandelend van het ene naar het andere restaurant gaat. En daar heeft Zwolle er veel van.
Topper is natuurlijk het driesterrenrestaurant De Librije van Jonnie en Therese Boer, maar de Hanzestad heeft ook voor de wat minder draagkrachtigen meer dan genoeg keuze. Zo lunchen wij bij Ingeburgerd, waar we De Schuivers bestellen. Drie keer hetzelfde bioburgertje, maar met steeds een andere, smakelijke dressing. De burgers worden geserveerd op de voormalige parkeerplaats van het oude postkantoor.
Boeken ondergebracht in prachtige kerk
Het is nu weer het fraaie plein dat het ooit was. Nadat er in de jaren vijftig en zestig veel oude, monumentale panden waren gesloopt, kwam het verstandbij de bestuurders gelukkig langzamerhand terug en ging men renoveren in plaats van afbreken. Mooiste voorbeeld is natuurlijk Waanders in de Broeren. We praten erover met Ellen Waanders, vijfde generatie van een familie die al sinds 1836 een boekhandel, uitgeverij en drukkerij in Zwolle bestiert. „Dit is echt het levenswerk van mijn vader die altijd al een fascinatie heeft gehad voor kerken. De Broerenkerk stond al jaren leeg en het heeft even geduurd voordat de gemeente akkoord ging, maar samen met de architecten Burger en Keijzer is er uiteindelijk het ontwerp gemaakt, waarvan dit het resultaat is.”
En daarvan gaat het hart van uw stukjesschrijver echt even open. In de prachtige kerk is een boekwinkel verschenen die zijn weerga in Nederland niet kent. Waanders bouwde zijn winkel op verdiepingsvloeren en staat als het ware los in de kerk, waar bij de restauratie, die van 1983 tot 1986 plaatsvond, vanonder de witsellagen op het plafond prachtige gewelfschilderingen tevoorschijn kwamen. Over alles is nagedacht. Want hier vind je niet alleen muziekboeken, maar vlak ernaast ook de cd’s en lp’s van de beschreven muziek en artiesten. Je kunt niet alleen kookboeken kopen, je kunt er ook de ingrediënten of serviesgoed kopen. Op zoek naar een apart cadeautje? Hier vind je altijd wel wat. Zin een kopje koffie of lekker broodje? Waanders heeft zelfs een restaurant en groot terras. Van die activiteiten is Ellen Waanders de drijvende kracht: „Mensen komen hier tot rust, kunnen hier uren rondhangen. We hebben inmiddels ook de akoestiek weer aangepast. Daardoor kunnen hier concerten worden gegeven en wordt er ook regelmatig weer op het kerkorgel gespeeld. ”
Maar we moeten verder, want er is nog zoveel te zien in Zwolle. Daarom de fietstaxi besteld. Chauffeur Arjan ’scheurt’ me door de leukste straatjes en wijst me op de mooiste winkels. Zoals bijvoorbeeld Pistache, Soort van Winkel en Muziekhandel Reichenbach, 170 jaar oud. We rijden door de Sassenstraat, liefkozend de P.C. Hooftstraat van Zwolle genoemd. Maar we komen ook door de Kromme Jak, de voormalige roze buurt. Het straatje wordt regelmatig gebruikt in films die over de oude Amsterdamse Jordaan gaan. En wat heeft Zwolle veel parken!
Dat zien we ook als we kunnen uitpuffen tijdens een rondvaart door de oude stadsgrachten. Heerlijk! Voor 13,50 euro krijgt u niet alleen een uniek beeld van de stad, maar ook nog eens twee drankjes en een vers gebakje dat ons tijdens de rondvaart door de bakker met een touw wordt aangereikt. In Zwolle weten ze wel hoe u verwend wilt worden.
De Telegraaf, 3 september 2016
http://www.pressreader.com/netherlands/de-telegraaf/20160903/283132838261536
Plaats een reactie