Jonathan – Dordrecht museumstad

Als men anderen wil afbranden, moet men goed geïnformeerd zijn. Het leuke aan info vinden, is dat er ook positieve ideetjes uit voort kunnen komen. Zo gaan we het vandaag hebben over een museum uit Den Helder, dat desnoods naar een andere stad zal verhuizen om open te kunnen blijven.

Rob Scholte is een man met een missie. Als kunstenaar wil hij graag een museum draaiende houden, zonder subsidie. Hij heeft een oud pand van de gemeente Den Helder in gebruik, waar hij een grootschalige collectie aan werken tentoonstelt. Hij heeft grootse plannen om het gebouw te renoveren en een culturele broedplaats te maken in de triestige havenstad. En had ik al gemeld dat hij dit wil doen zonder een cent subsidie te ontvangen?

Met de grond gelijkmaken

Maar daar is het college van Den Helder hard op tegen. Zij willen het historische gebouw met de grond gelijk maken en nieuwbouw eroverheen plaatsen. Geheel in PvdA-stijl alle historie uit de stad zuigen en betonnen gruwelijkheden uit de grond stampen. Die littekens zien wij nog altijd in Dordrecht, met dat Hema-gebouw. Maar dat terzijde.
Helaas voor meneer Scholte, praat hij tegen een muur. Alleen blijkt deze muur steeds “nee” te roepen. Ook al blijkt de lokale gemeenteraad juist enthousiast te zijn over de plannen en ziet de lokale bevolking het niet zitten om historische gebouwen te slopen. Meneer Scholte probeert uitweg te bieden, die erg goedkoop is voor de gemeente Den Helder. Maar het college heeft de neus de andere kant op gericht en meneer Scholte kan tegen het achterhoofd aan praten als Brugman.

Dordrecht museumstad

“Als de gemeente op haar huidige standpunt blijft staan zit er niks anders op dan te vertrekken naar een stad die mijn museum wel wil hebben.” Stelt meneer Scholte. En daar komt de glorieuze stad Dordrecht om de hoek kijken, in dit verhaal.
Dordrecht is een stad met een fetisj voor musea. We hebben nu inmiddels al zeven noemenswaardige kijkhuizen in Dordt staan en met een beetje geluk dadelijk ook het stripboekenmuseum als achtste cultuurverrijking.
Waarom zouden we daar geen negende museum aan kunnen toevoegen? Meneer vraagt daar niet eens geld voor, alleen een pand. Dat pand kost natuurlijk geld, want de gemeente verdient niets aan bezit waar geen huur betaald wordt. Maar die kosten zijn altijd lager dan leegstand en tonnen aan subsidie die nu naar het cultuur in Dordrecht gaat.

Duidelijke afspraken

Ik kan mij niet voorstellen dat er iets op tegen kan zijn om zo’n museum naar Dordrecht te halen. Eén pand dat niet meer leeg staat, een nieuwe attractie en de eretitel “museumredder” kan aan de lijst toegevoegd worden. Ik bedoel, zelfs onze wethouder is fan van de beste man.

Uiteraard moet de gemeente even goed om de tafel gaan zitten met Rob Scholte. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden, zodat beide partijen weten waar zij aan toe zijn. Géén subsidie, géén huur en het pand is bruikleen met contracten die eens in de tien jaar herzien worden. Of alles in praktijk haalbaar voor beide partijen is, moet dus goed bekeken worden. Maar er voor open staan is al één streepje voor ten opzichte van het college in Den Helder.

Zij de ark, wij Rob Scholte

Rob Scholte heeft iets aan een stad waar cultuur wel welkom is en er geen boe-roepers aan het roer staan. Dordrecht heeft iets aan initiatiefnemers die hard willen werken om succes te hebben en daarbij veel moois voor de stad kunnen betekenen. Win-win dus.
We kunnen uiteraard een mooie ruil voorstellen met de gemeente Den Helder. Zij onze ark, wij Rob Scholte. Jonathan

Update: Helaas voor ons is de gemeente Den Helder gedraaid en Rob Scholte mag zijn museum in het pand houden. Na nieuwe gesprekken met een andere wethouder, zijn er goede afspraken gemaakt.
Ik publiceer deze blog alsnog, omdat het museum van Rob Scholte in de toekomst gewoon welkom is in ons Dordt. Je weet maar nooit wat er nog verandert.

http://idordt.nl/dordrecht-museumstad/