Jolanda Bras – Uren hutje mutje bij kernreactor + Roel van Leeuwen – Pallas krijgt laatste deel lening van Rijk en provincie + Pallas struikelt niet over derde horde

Uren hutje mutje bij kernreactor

Schager Courant, 25 augustus 2018

Schager Courant, 25 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/schagen-eo

Pallas krijgt laatste deel lening van Rijk en provincie

De voorbereidingen van de komst van de nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten kunnen gewoon worden voortgezet. Nadat de ministerraad heeft besloten de derde en laatste tranche van een lening te betalen, zal de provincie Noord-Holland naar verwachting snel volgen.

Rijk en provincie committeerden zich in 2012 om gezamenlijk 80 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten.

De reactor is volgens de bestuursorganen belangrijk voor de levering van medische isotopen voor diagnose en behandeling van kankerpatiënten, en voor behoud van hoogwaardige kennis en werkgelegenheid.

Onlangs besloten Gedeputeerde Staten van Noord-Holland te wachten met het uitbetalen van de laatste tranche (17,5 miljoen euro), nadat minister Wiebes twijfel had gezaaid. Hij stelde dat in 2020 een definitieve keuze wordt gemaakt tussen Pallas en het Lighthouse project, dat met behulp van een andere techniek medische isotopen moet gaan produceren.

Nu het Rijk toch haar financiële verplichtingen nakomt, is de verwachting, dat de provincie dit ook doet na consultatie van de Statencommissie voor Economie, Energie en Bestuur, zo laat de provincie weten in een persbericht.

De nieuwe reactor moet de huidige, meer dan vijftig jaar oude Hoge Flux Reactor vervangen.

Gedeputeerde Jaap Bond: “Wij hadden en hebben vertrouwen in de toekomst van Pallas. Dagelijks worden over de hele wereld 30.000 kankerpatiënten gediagnosticeerd en behandeld met isotopen uit Petten. Vanaf 2025 is Pallas toonaangevend als leverancier van radio farmaceutische producten.”

“Daarom ook is Pallas spil in de ontwikkeling van de Energy & Health Campus te Petten die belangrijk is voor de provincie vanwege de werkgelegenheid en de versterking van de regionale structuur. Met de leningen van rijk en provincie kan Pallas verder met de activiteiten van het consortium ICHOS dat werkt aan het ontwerp en bouw van de reactor en met de voorbereidingen voor de aanvraag van een vergunning die de Kernenergiewet vereist.”

Noordhollands Dagblad, 29 augustus 2018. 13:55

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/pallas-krijgt-laatste-deel-lening-van-rijk-en-provincie

Pallas struikelt niet over derde horde

Petten – De komst van de nieuwe Pallas reactor in Petten is weer een stuk dichterbij gekomen. De ministerraad heeft besloten de derde en laatste tranche van een lening te betalen en de verwachting is, dat de provincie Noord-Holland volgt.

Hiermee wordt een belangrijke horde genomen. De voorbereidingen van de komst van de nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten kunnen in ieder geval gewoon worden voortgezet. Het gaat onder meer om de aanvraag van een vergunning in het kader van de Kernenergie wet.

Rijk en provincie committeerden zich in 2012 om gezamenlijk 80 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een nieuwe onderzoeksreactor Pallas in Petten. De reactor is volgens de bestuursorganen belangrijk voor de levering van medische isotopen voor diagnose en behandeling van kankerpatiënten, en voor behoud van hoogwaardige kennis en werkgelegenheid.

Onlangs besloten Gedeputeerde Staten van Noord-Holland echter te wachten met het uitbetalen van de laatste tranche (17,5 miljoen euro), nadat minister Wiebes twijfel had gezaaid. Hij stelde, dat in 2020 een definitieve keuze wordt gemaakt tussen Pallas en het Lighthouse project, dat met behulp van een andere techniek medische isotopen moet gaan produceren.

Nu het Rijk toch haar financiële verplichtingen nakomt, is de verwachting, dat de provincie dit ook doet na consultatie van de Statencommissie voor Economie, Energie en Bestuur. Een woordvoerster van Pallas bevestigt dat met de laatste tranche nu alle voorbereidende werkzaamheden kunnen worden afgerond.

Noordhollands Dagblad, 30 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pallas

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image