Job Schepers – Werf geen toeristen, maar jonge gezinnen

Na een bruiloft aan de overkant kwam ik zaterdag terug bij de boot. Twee uur ’s middags op zaterdag is toch meestal een gevalletje direct doorrijden. Tot mijn verbazing stond het opstelterrein vol, zowel boven als onder. Ik ben te krenterig voor een voorrangspas en dus restte mij niets anders dan wachten. Het geluk is dat de nieuwe boot groter is dan het opstelterrein en zo kon ik toch nog mee.

Wat mijn punt is: wat is het al gezellig druk. Zo druk dat zelfs op zaterdagmiddag de boten stampvol zitten. In de discotheek in De Koog zitten alweer weken op rij 500 jongeren (goed nieuws) en in de winkelstraten, bij de restaurants en de cafés sta je in de rij. De toeristen hoeven zich niet te vervelen, want er is genoeg te doen. Zo is er morgen een sixties feest in De Koog dit weekend en volgende week is Sommeltjespop in De Waal. Voor zij die hier niets mee hebben, is er gelukkig nog genoeg rust en ruimte om van te genieten. Bovendien kun je ook (educatieve) uitjes plannen in de natuur. Met deskundigen vogels kijken, een excursie op De Schorren… Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Er is nog wel ruimte voor meer activiteiten. Ik noem er maar wat: zeehonden vissen (hebben we er toch genoeg van), wie bouwt de langste steiger, wie kan het goedkoopst uit eten en onderwater zeebiljart… Ik zie mogelijkheden. Lijkt je dit nou allemaal niets, kun je natuurlijk ook gewoon naar het strand gaan.

Hoe gaan we om met die drukte? Ik vind het absoluut nog niet te druk, er is nog ruimte genoeg. Er is altijd wel een restaurant dat nog plaats heeft en de meeste supermarkten zijn nog niet helemaal leeggeplunderd. Toch verbaas ik mij over het feit dat Texel nou reclame aan het maken is op Sail in Den Helder. Op de Texelse hotspot laten Texelse bedrijven zien wat wij te bieden hebben. Waarom vraag je je af? Moeten we dat nog duidelijk maken? De mensen weten Texel wel te vinden. Begrijp me niet verkeerd, hartstikke gezellig zo’n hotspot. Ik mag er ook aanwezig zijn, omdat ik Aron Zeeman help met zijn uitzendingen van Texel Kijken en Luisteren (https://www.facebook.com/Texel-kijken-en-luisteren-200717857059253/, beetje sluikreclame) dat ook vanmiddag weer twee keer te zien is vanaf 17:45 uur. De Texelaars hebben erg hun best gedaan, maar het is te hopen dat het drukker is op de haven dan gisteravond. Natuurlijk was er net een bui gevallen en bovendien zal het in het weekend drukker worden. Ik kan me zomaar voorstellen dat Texel medewerking heeft toegezegd om Den Helder te pleasen. We hebben ze hard nodig de komende jaren en we ergeren ze al genoeg.

Waar draait dit van de hak op de tak stuk nou eigenlijk om. Dat is het volgende. Ik zat afgelopen maandag met de bestuursklas. We kwamen erop dat Texel ontgroent en dat dit harder gaat dan in andere landelijke gebieden aan de overkant. Dit is niet nieuw, wel zorgelijk. We hebben nieuwe mensen nodig en fokken als konijnen is echt niet de oplossing voor het hele probleem. We hebben vers bloed nodig en dat zal van de overkant moeten komen. Zoals dat ook altijd al is gebeurd. Niet alleen pensionarissen die hier hun laatste adem komen uitblazen en hier nog een paar jaar wat geld komen brengen. Nee, jonge gezinnen. Maar nu hoorde ik wat interessants. Dat willen ze helemaal niet!

Wij op Texel denken altijd dat iedereen hier zo graag wil wonen. Dat mensen smeken om een plaatsje op dit eiland. Dat is niet zo. Een aantal mensen uit de eerste bestuursklas deed een – kleinschalig – onderzoek waarbij ze forenzen op de boot ondervroegen. Een overgrote meerderheid van de mensen die dagelijks naar Texel komt om te werken, wil hier niet wonen. We hebben een groepje bijna gefossiliseerde mensen die hier pensioen komt vieren. Maar de jonge gezinnen willen hier helemaal niet heen. Is het niet een idee om een campagne te beginnen om dat soort mensen naar Texel te halen? In plaats van extra toeristen? Daar moeten we dan wel de faciliteiten als huisvesting en onderwijs voor op orde gaan brengen….. Als er niets gebeurt, hebben we straks heel veel toeristen op een eiland zonder Texelaars….

Texelse Courant, vrijdag 23 juni 2017, 10:00

http://www.texelsecourant.nl/nieuws/column/28091/werf-geen-toeristen-maar-jonge-gezinnen