Joanan Rutgers – Net gedicht: Uit de doeken + Rob Scholte en zijn gevonden paradijs

Net gedicht: Uit de doeken

Uit de doeken

voor Rob Scholte

Waar vroeger de postbodes in alle vroegte
de post sorteerden in houten hokjes, terwijl
radio drie door de ruimte weergalmde, hangen
nu in alle stilte zijn kunstwerken te pronken.

Waar men vroeger geld kwam halen en storten,
postzegels kopen en grote pakketten versturen,
ademt nu de serene sfeer van geen handelsverkeer.

Ook al hangt zijn mond verbitterd terneer en
springt er verdriet uit zijn vermoeide ogen,
hij heeft eindelijk zijn restparadijs gevonden.

Via zijn kunst heeft hij volop terug gebombardeerd
en zijn artistieke werkdrift is niet geamputeerd,
integendeel, zijn rolstoel beent de besten bij.

Gedichten.nl, 21-04-2016

http://www.gedichten.nl/nedermap/netgedichten/netgedicht/231705.html?zoekresultaat=ja

Rob Scholte en zijn gevonden paradijs

De kunstenaar en kunstschilder Rob Scholte is geboren op 1 juni 1958 in Amsterdam. Hij woonde vervolgens in Castricum, Heiloo, Egmond aan de Hoef en Doorn. Van 1977 tot 1982 zat hij op de Gerrit Rietveld Academie. Hij was lid van het kunstenaarscollectief W139. In 1982 debuteerde hij samen met de kunstschilderes Sandra Derks (1960, Maastricht) met het kunstwerk ‘Rom 87’, een reeks in vrije stijl geschilderde variaties op een boek vol kinderkleurplaten. In 1984 exposeerde Rob minutieus geschilderde werken in galerie ‘The Living Room’ in Amsterdam. In 1986 schilderde hij een ansichtkaart na, getiteld ‘Utopia’, wat in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hangt. Dit werk ging gepaard met veel ophef. Het citaat was uit Manet’s ‘Olympia’ en Rob reageerde met een schilderij, waarop het krantenartikel met de kritiek en de afbeelding was nageschilderd, wat een halve krantenpagina omhelsde.

Rob’s solovoorstelling ‘How to Star’, werken uit 1983 tot 1988, in Boijmans Van Beuningen kreeg zowel lof als kritiek.
In 1987 exposeerde hij op de vijfjaarlijkse documenta in Kassel, Duitsland. In 1990 heeft hij op de Biënnale van Venetië het Nederlandse paviljoen ingericht. In 1991 ontmoette hij het model, de soap en filmster Mirjam (Micky) Hoogendijk (1970, Amsterdam) en op 31 mei 1994 zijn ze in house tempel de RoXY met elkaar getrouwd. Micky leidde de Rob Scholte BV en ze begeleidde een wand en plafondschilderij van 1200 vierkante meter in het Huis ten Bosch Resort in Nagasaki, Japan. Dat was getiteld ‘Après nous le déluge’, over de alsmaar herhalende oorlog in de historie. In 1993 verloor Micky na een voldragen zwangerschap haar eerste kind.

Op 24 november 1994 stapten Micky en Rob op de Laurierstraat in Amsterdam in de donkerblauwe BMW van Rob. Kort na het weg rijden, ontplofte er een handgranaat onder de auto. Rob raakte zwaargewond en zijn benen moesten tot boven de knieën geamputeerd worden. Micky, die van Rob in verwachting was, kreeg een miskraam. De dader is nog steeds voortvluchtig. Misschien was de aanslag voor de advocaat Oscar Hammerstein bedoeld, die in eenzelfde soort auto reed met dezelfde kleur en met bijna hetzelfde nummerbord. Oscar’s auto stond ook in die buurt. Eerder dat jaar had Fred Teeven Hammerstein ervan verdacht geld wit te wassen voor de crimineel en drugshandelaar Johan Verhoek, die mogelijk de opdrachtgever voor de moord op Klaas Bruinsma was. Rob dacht zelf, dat de destijds verlopen kunstfotograaf Paul Blanca (1958, Amsterdam) de dader was, met als motief afgunst, omdat hij niet wereldberoemd was, terwijl ze beiden uit het krakers milieu kwamen.

Later gaf Rob de dichter en beeldend kunstenaar Koos Dalstra (1950, Leeuwarden) de schuld. Koos was bevriend met Rob. Koos won een smaadzaak tot de Hoge Raad aan toe. Rob bevond zich destijds in een duister milieu van extreme kunstenaars, cocaïnedealers en witwaspraktijken, waardoor de aanslag wel eens een revanche voor gokschulden, cocaïneschulden of niet nagekomen verplichtingen kan zijn geweest. Joost Zwagerman verhaalde hierover in zijn roman ‘Gimmick!’. Na de voltooiing van zijn kunstwerk in Japan verhuisde hij met Micky naar Tenerife. In 1997 gingen zij uit elkaar. Rob kreeg o.a. een relatie met een Spaans fotomodel, met wie hij een jaar op Tenerife woonde, maar eenmaal in Nederland, kreeg ze het Spaans benauwd en ging ze bij hem weg. Rob had andere affaires, totdat hij in het studentencafé Dansen bij Jansen en daarna op een expositie van Sylvia de Leur zijn huidige vrouw Lijsje ontmoette, op wie hij nog steeds smoorverliefd is.

Rob hertrouwde met Lijsje en zij kregen samen twee kinderen, zoon Lotus en dochter Anaïs. Rob en Lijsje woonden op Tenerife, in Faro, Toronto en Keulen. In 2003 gingen ze met de drie jarige Lotus terug naar Nederland, waar in 2005 Anaïs is geboren. Het leven buiten de schijnwerpers van de media beviel hem prima. Drank en drugs gebruikt hij niet meer, nicotine en cafeïne nog wel. Na veel gedoe met de gemeenteraad van Den Helder bewoont Rob en zijn gezin momenteel het oude postkantoor van Den Helder, dat wil zeggen, ze wonen op de bovenste etage en de rest is Rob Scholte Museum. Het gebouw aan de Middenweg 172-174 staat tegenover het NS station en is een zeer gewilde publiekstrekker. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur. De entree is spotgoedkoop: vanaf twaalf jaar 2,5 euro.

Nederlands.nl, 20-04-2016

http://www.nederlands.nl/nedermap/beschouwingen/beschouwing/141300.html

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sandra+Derks
https://robscholtemuseum.nl/?s=Diana+Stigter
https://robscholtemuseum.nl/?s=Micky+Hoogendijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Cristina
https://robscholtemuseum.nl/?s=Lijsje+Snijder

https://robscholtemuseum.nl/?s=Koos+Dalstra
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Blanca
https://robscholtemuseum.nl/?s=Fred+Teeven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oscar+Hammerstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verhoek

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image