Jo de Jong – Ziekenhuis zorg dichtbij als het kan?!

Op DHA zag ik een artikel voorbij komen over de meerdaagse cardiologische zorg, waarbij men in overweging neemt om deze te concentreren in Alkmaar. In het artikel valt één zin mij op, de visie vanuit de NW Ziekenhuisgroep “waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, verder weg als dat moet en in overeenstemming is met de geldende kwaliteitsnormen”.

De afgelopen periode is mijn man Bert in het Gemini Ziekenhuis Den Helder geopereerd aan zijn ogen, het betrof een staaroperatie. Het was echter niet een gewone staaroperatie, Bert heeft in beide ogen een cilinder afwijking en dan heb je torische lenzen nodig. Deze operatie werd eerst alleen in Alkmaar gedaan, maar ging nu ook in Den Helder gebeuren. Goed nieuws voor Bert, hij kon hier terecht en was de eerste kandidaat. Beide ogen zijn gedaan en met volle tevredenheid kijkt hij nu weer de wereld in. Hij ziet alles haarscherp, van bloemetjes en bijtjes tot de lachrimpels van zijn vrouw! Een succesvolle ingreep, goede nazorg en een succes, meenden wij.

Groot was onze verbazing toen wij hoorden dat naast Bert nog een handjevol mensen is geholpen aan deze torische lenzen, maar dat deze operatie nu weer terug is naar Alkmaar. Met de vraag waarom dit zo is maar eens contact opgenomen met de MCA oogheelkunde en de eerste reactie was dat het besluit zo was, omdat de apparatuur niet in Den Helder zou zijn. Uitgelegd dat dit niet klopt, dat de apparatuur hier is en prima werkt gezien een aantal perfecte operaties. Degene aan de telefoon zegt dan het niet precies te weten, het kan iets zijn van organisatie en logistiek, maar er wordt verder geïnformeerd en ik kan telefoon terug verwachten.

Concentreren
Een week later krijg ik telefoon van dokter Sminia, de kinderoogarts, en die legt een heel verhaal uit over de landelijke beroepsgroep, bijzondere lenzen, hoog specialistische zorg en dat zijn schijnbaar allerlei redenen om het in Alkmaar te concentreren. Ik geef aan het niet te begrijpen, want naast de blabla vanuit de beleidsmensen hebben we degene om wie het draait en dat is, in mijn overigens nog redelijke ogen, de patiënt. Waarvoor hele korte tijd dus een voorziening was in de Noordkop, maar die nu weer naar Alkmaar moet reizen voor deze relatief kortdurende ingreep. De patiënt mag bovendien niet alleen weg na de operatie, dus er moet iemand mee en dan is er ook nog de nacontrole, dus weer heen en weer naar Alkmaar. Het mag wat kosten aan reistijd, vervoerskosten en verlof. Wat te denken over een inwoner van Texel, die voor deze staaroperatie even naar Alkmaar heen en weer kan.

De visie waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, zou voor deze operatie zo toegepast kunnen worden. Den Helder heeft een fantastische afdeling Oogheelkunde in het Gemini; de apparatuur, de kennis en de wil om het te doen is er. NW Ziekenhuisgroep: denk patiëntgericht en neem een beslissing in het belang van de patiënten. Zorg dat de visie niet uitpakt als het gezegde “in het land der blinden is éénoog koning”, zorg voor de praktijk en breng deze operatie terug in Den Helder.

Jo Aggenbach – de Jong (mede namens Bert Aggenbach)

Den Helder Actueel, 22 juli 2016 – 06:04

Reacties:

Dick Berts
22 juli 2016 at 12:01
Mag ik het vanwege de duidelijkheid even heel ongenuanceerd zeggen? Als je door de smoezen heen prikt, dan zie je dat alles wat sociaal is uit onze maatschappij wordt wegbezuinigd, omdat al ons geld naar de banken en de verzekeraars moet. Als we dit afschuwelijke proces niet weten te stoppen, zullen we als slaven eindigen.

wkloosterhuis
22 juli 2016 at 15:19
wij zijn al tot slaven verworden…….. complicaded

Neeltje
22 juli 2016 at 12:30
En zo is het, en blijft het, een heeeeeel groot smoezenboek, valt mee dat er u h een reactie komt.

strandloper
23 juli 2016 at 01:29
“waarbij we zorg leveren dichtbij als het kan, verder weg als dat moet en in overeenstemming is met de geldende kwaliteitsnormen”. Over enkele jaren is de visie “Wij leveren zorg ver weg, omdat het dichtbij niet kan”. Dat is logisch als het Gemini geheel is leeg gezogen. Dat gaat gebeuren! Het stadsbestuur doet niets, behalve dan de leugenachtige woorden ter geruststelling van het ziekenhuisbestuur herhalen. De burgemeester zou er bovenop zitten en de vinger continue aan de pols houden. Vergeet het maar, hij herhaalt eerder genoemde woorden voor het gemak. Het heeft zijn belanstelling niet. Liever profileert hij zich als intellectueel door in allerlei blaadjes zijn visie en aanbevelingen te doen over zeer uiteenlopende zaken wereldwijd. Vandaag nog een stukje over Turkije in het gezag hebbende blad op zondag of was het “Keek op de week”.
Het is goed, dat mevrouw Jo hierover schrijft. Dat zou veel vaker moeten gebeuren. Geachte inwoners klim in de pen en laat uw bevindingen weten. DHA heeft een lage drempel.

Anton Hagen
23 juli 2016 at 07:17
Ik heb helaas 10 dagen in het Alkmaarse ziekenhuis moeten verblijven.
Het kostenplaatje voor bezoek vanuit Den Helder is dan:1 persoon.
Trein €16,- x 10 = €160 retour. Bus 10 x €1.50= €15,-
Omdat ik terug niet met openbaar vervoer mocht rijden op advies van de artsen taxi vanuit Alkmaar naar Den Helder € 105,-
Ik moest naar Alkmaar omdat de verzorging welke ik nodig had niet aanwezig zou zijn in Den-Helder,wat achteraf na grondige info mijnerzijds WEL HET GEVAL BLEEK TE ZIJN!!
Het had dus gewoon in Het Gemini kunnen gebeuren!!
Maar zo zie je dat de gewone man/vrouw belazert wordt door dat soort mensen welke hier zeggenschap over hebben.
Met dank aan het supertuig in Den Haag welke dit mogelijk hebben gemaakt en nu topbanen bekleden bij div ziektekosten organisaties.
Ik wil nog wel even vermelden dat er aan de verzorging in Alkmaar niets mis was,was prima!!
Maar dat er over 5 jaar geen ziekenhuis meer bestaat in Den Helder daar ben ik bijna zeker van.
Hooguit een veredelde polikliniek.

Fred
23 juli 2016 at 08:21
Beste Anton, Lees even het stukje in het NHD van vandaag (stop sluipmoord Helders ziekenhuis) Je hebt groot gelijk. Ook ik heb dit meegemaakt, maar dat kon nog net op tijd worden voorkomen door de specialist zelf. Bij mij , was het Amsterdam ipv Alkmaar.

strandloper
23 juli 2016 at 23:10
Ja Anton Hagen, zo gaat dat nu. Ook ik ben daar mee geconfronteerd. Diverse keren naar Alkmaar gereden om mijn vrouw te brengen of op te halen. Een tijd later vroeg ik mij af hoe dat zit met reiskosten, want inmiddels had ik nogal wat uitgegeven. De verzekering vergoedt alleen bij de meest uitgebreide verzekering en dan moet je ook nog vooraf toestemming vragen. Houten bek dus.
Daarbij wordt je ook nog lastig gevallen met alle tegenstellingen onder het personeel. Een SEH arts ging zelfs met mijn vrouw in discussie, omdat zij het woord Alkmaar in de mond nam. Overigens maakte zij de opmerking tegen mij.
De arts voelde zich om onduidelijke reden beledigd. Alsof hij geen goed arts was. Dat kun je niet doen bij iemand die toch al emotioneel aangedaan is. Het gesprek heb ik snel overgenomen en snel beëindigd. Enige weken later wordt er door een arts gevraagd waarom mijn vrouw eigenlijk naar Alkmaar is gegaan, want dat had hier (Den Helder) ook gekund. Mijn vrouw kon slechts antwoorden: “Omdat de ambulance mij daar heeft gebracht”. Kortom het hele traject kost je nogal wat.
De ziekenhuis bestuurders zullen wel kunnen pronken met hun prachtige jaarrekening en tot volle tevredenheid van de verzekeraars. Aan de andere kant betalen patiënten de rekening en niet alleen financieel.
We lezen hier nu een aantal voorbeelden maar inmiddels zijn al heel veel patiënten hier mee geconfronteerd.

George
24 juli 2016 at 16:35
Dit soort streken leert het Haagse tuig in instituten zoals Nijenrode, zoals Kok jaren terug in een interview niet onder stoelen en banken stak.

arie
23 juli 2016 at 13:44
Arie.
ik kan alleen maar zeggen pas op je tellen als ziekenhuis samenwerken met een groot ziekenhuis levert niet louter voordeel en zeker geen bestaansrecht, kijk naar oranjeoord Harlingen is nu ook een polikliniekje met wat operatie mogelijkheden.

Elly Baalemans
23 juli 2016 at 20:32
typisch hanengekraai vanuit Alkmaar, patiënt doet er niet toe helaas. Macht daar gaat het om. Het is om te huilen.
Reply

Fred
24 juli 2016 at 12:36
De patient, doet er in zoverre toe, dat het een verdien model voor een ziekenhuis is geworden. Door patienten uit DenHelder weg te halen naar Alkmaar toe, haal je ook de verdiensten van Gemini weg. Het gaat alleen om het grote geld .

Rasjutter
24 juli 2016 at 11:48
Ze hebben dit aan hun zelf te danken en de artsen die nu staan te brullen dat ze het een schande vinden, waarom hebben die zich er toen niet sterk voor gemaakt, of had dit misschien iets met salaris te maken.
Nee de verzekeringen maken de dienst uit in dit land, soms is dat goeg en soms niet

Jo
24 juli 2016 at 12:54
Even voor de duidelijkheid, deze brief is geschreven vanuit het patiënt perspectief. Wat Bert heeft ervaren is dat de oogarts, die hem heeft geholpen met deze specifieke oogoperatie, zeer betrokken is in haar vak en het als een uitdaging zag om dit hier te doen; zij heeft zich hier sterk voor gemaakt en toen zijn er een paar operaties gedaan. Uit het telefonisch onderhoud met Alkmaar hebben wij begrepen dat in Alkmaar de beslissing is gemaakt om het weer daar te doen. Voor ons om onduidelijke redenen verpakt in vage argumenten. Wat ons echter ook is opgevallen dat de artsen in Alkmaar in een maatschap zijn verenigd, hun omzet zelf moeten binnen harken, en de oogarts hier in dienst van het ziekenhuis is. Dus financiële belangen van de maatschap die voorrang hebben boven het belang en comfort van de patiënt in de Noordkop. Zo zien wij dat.

Jan Modaal
24 juli 2016 at 14:25
Er is een oplossing voor deze ontwikkelingen en praktijken, maar die oplossing is wel radicaal en vergt lef.
Ontneem de medisch specialisten de mogelijkheid om zich actief met het beleid te bemoeien. Zet vervolgens de directie van beide ziekenhuizen op non actief. Vervang daarna de raad van toezicht van beide ziekenhuizen, of schoon de boel goed op.
Stel een nieuwe directie aan die als taak krijgt het verkleinen van de groep niet productieve medewerkers, (managers dus.)
Voer vervolgens het prestatie loon principe in voor de overgebeven managers en directie leden.
Vergroot de aansprakelijkheid van de toezichthouders.
Nu alleen nog even een de juiste persoon of personen vinden die het bovenstaande in gang willen zetten.

Sjaak
24 juli 2016 at 17:45
Burgers hebben helaas geen enkele invloed op ziekenhuis directies of verenigingen van specialisten. De politiek kan wel iets doen. Wat zou de politiek volgens jullie moeten doen? Nu doet het college blijkbaar niks..

Fred
24 juli 2016 at 18:17
Nou, niks ?? ze hebben belooft het in de gaten te houden ! Noem dat nou niet NIKS ! Of… zou het toch weer zo’n luchtballon van de politiek zijn ? Zo van bla,bla,bla, en voor de rest inderdaad niks.

Jonathan
24 juli 2016 at 20:23
Natuurlijk is het alleen maar bla-bla en doen ze er niks aan. Daarom moet deze vrienderepubliek van VVD CDA D66 en PvdA maar zo snel mogelijk vervangen worden door bestuurders die wel hart voor de stad hebben.

flipfluitketel
25 juli 2016 at 16:59
Jonathan de plaat blijft hangen welk onderwerp dan ook steeds de zelfde tekst vindt je copy paste makkelijker dan daadwerkelijk een bijdrage aan het gesprek te leveren

Judge X
25 juli 2016 at 19:32
Bij Marcus Porcius Cato miste het zijn uitwerking niet Jonathan ‘geachte campagne vriend’; uiteindelijk werd Carthago verwoest.
Als de verkiezingen straks in zicht zijn,dan gaan we de burgers van Den Helder naast motiveren,ook nog voorzien van een goed gefundeerd stemadvies.
Leve de vergadering der CoBRa’S; ‘de macht ligt bij de burger’! 🙂

Marina de vries
25 juli 2016 at 01:29
De mama-care in Den helder super fijn, zelf zit je in een doolhof van papieren en afspraken, ……dan moet je voor onderzoeken naar alkmaar, dan zal ik eerlijk vertellen hoe de situatie was, of ik mijn oude schoenen had afgegeven of ik lag daar dat maakte niet uit, het voelde niet goed,,,,,,,,,en dat was ook zo,na wat dagen en nachten geen uitslag weer opnieuw, en zo was er nog meer dat ik dacht moet dit nou beter zijn dan Den helder, jammer hoor we hadden een fijn ziekenhuis,……… er blijft in den helder door die houthakkers onrust ontstaan en er blijft niets over,of ….
drie maanden rust en dan hebben de houthakkers weer wat gevonden..
Nou gemeente Den helder, maak je even hard voor dat het inwonertal helemaal zakt naar 20.000………

http://denhelderactueel.nl/2016/07/ziekenhuis-zorg-dichtbij-als/