Jo de Jong – Expositie Paul Blanca bij Aris Laan

Den Helder – Het eerste lustrum van de Fotoroute Den Helder begint zondag 27 augustus met de opening in Windkracht 13. In aanloop naar de officiële opening zijn er twee previews; bij de kunstminnende ijssalon Aris Laan en Stichting Richter zijn exposities iets eerder van start. Vrijdagavond vond de opening bij de ijssalon plaats met fotowerk van de Amsterdamse kunstenaar Paul Blanca.

Hij werd geboren in 1958 en zijn carrière begon al op jonge leeftijd in de vroege jaren ’80; choreograaf Hans van Manen en de Amerikaanse fotograaf Robert Mapplethorpe kwamen op zijn pad en daarmee kwam zijn werk in een stroomversnelling op weg naar bekendheid. Naaktheid en emoties zijn terugkerende thema’s in zijn werk en worden meestal gebruikt in zelfportretten. De expositie in de fotoroute met de naam ‘Closer’ confronteert de toeschouwer ook met de kunstenaar in zijn werk.

Paul Blanca is deze vrijdag al vroeg naar Den Helder gekomen om zijn expositie in te richten en na gedane arbeid is het tijd voor een Helderse Lunch. Aris serveert zijn exposant een haring als voorafje en een gebakken tongetje als hoofdgerecht. Tussen het peuzelen door vertelt Blanca over zijn werk, hoe het ooit begon en waar hij zich nu bevindt. Hij begon met tekenen, maar wist snel de overstap naar fotografie te maken. “In fotografie zit beweging, het is direct en je kunt goed emoties laten zien”. Verschillende emoties zoals angst, lafheid en verdriet worden in scène gezet om naar het eindresultaat te leiden.

Autobiografisch

De bezoekers zien het niet gelijk en zijn vervolgens verbaasd dat het allemaal zelfportretten zijn. “Het is autobiografisch, een spiegel van mijzelf”, zegt de fotograaf in het openingswoord, en elke foto toont een andere emotie. Het concept is terdege uitgedacht en opgezet om tot het resultaat te komen. Blanca heeft het idee, werkt het uit, regelt zelf hoe de foto moet worden, de belichting, techniek en maakt dan gebruik van assistentie om de knop in te drukken. Dat gaat nu eenmaal niet zo makkelijk als je zelf zit te poseren!

Verschillende reacties bij de foto’s met het rubber om het hoofd, iemand moet denken aan David Bowie met zijn windsels, en de foto met de veren behoeft ook enige uitleg. “Chicken is een Amerikaanse uitdrukking voor lafheid, je bent allemaal wel eens bang” is het uitgangspunt bij dit werk, waarin hij zichzelf als kip transformeerde inclusief veren en een snavel. Direct en indringend.

Moeder

Een foto die erg binnenkomt, is de foto van Paul met zijn moeder, die hij een aantal jaren heeft verzorgd voor haar overlijden. Collega kunstenaar Peter Bes: “iedereen vindt het ook erg ontroerend” en dat is de foto zeker, die de zoon laat zien die zijn moeder liefdevol optilt om haar naar bed te brengen. Naakt, als kunstzinnige invulling op de realiteit uit hun gezamenlijk leven.

De openingsavond werd goed bezocht, Paul Blanca meldde nog even dat hij wel moest selecteren. “Een aantal werken waren te cru voor hier, die waren niet geschikt voor kinderen die een ijsje komen eten”, waarop Gré Laan grapt dat die nu in haar slaapkamer hangen. Irene Grijzenhout is blijkbaar ook een fan, want die roept gelijk dat zij ze ook graag wil lenen! Een lachsalvo was de afsluiting van een genoeglijk samenzijn van kunstenaar Paul Blanca, zijn hond Dreutel en het publiek.

IJssalon Laan Koningstraat 71; expositie dagelijks tot 1 oktober van 12.00 tot 21.00 uur.

Den Helder Actueel, 26 augustus 2017 – 14:44

http://www.denhelderactueel.nl/2017/08/expositie-paul-blanca-aris-laan/

1 Comment

  1. Heleen Kramp 7 mei 2018 op 08:11

    Blij dat ik het niet gzien heb.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.