Jesper De Vaan – Een Uur Lang een Appel Bewaken bij Onterfd Goed in Eindhoven

Onterfd Goed maakt zich klaar voor de verkoop van 100 top stukken van bekende, Nederlandse kunstenaars (foto Kees Martens | DCI Media)

Een Uur Lang een Appel Bewaken bij Onterfd Goed in Eindhoven

Eindhoven – Honderd topstukken uit de voormalige kunstcollectie van de Gemeente Almelo werden zondagmiddag verkocht bij Onterfd Goed op Sectie C. Kopers moesten snel kiezen, binnen een minuut waren sommige schilderijen al weer weg.

,,In totaal hebben we zo’n 600 kunstwerken gekregen”, vertelt Jolande Otten van Stichting Onterfd Goed. Schilderijen die, zoals alles wat te koop is in hun loods op Sectie C, jarenlang verpieterde in een kunstdepot en nu een tweede leven krijgt boven de bank of schouw bij particulieren.

Omdat deze collectie afkomstig is uit de voormalige kunstuitleen van de Gemeente Almelo zitten er behalve bekende Nederlandse schilders ook veel lokale schilders bij. ,,We hebben zo’n 100 topstukken geselecteerd en apart gehouden om vanmiddag te verkopen.”

Binnen Minuut Verkocht

Om 1 uur begon de verkoop, vanaf 12 uur konden geïnteresseerden alvast de collectie bekijken en stonden de eerste kunstkopers al te wachten. Dat de kassa pas een uur later opende, deerde niet. ,,Ze liepen rechtstreeks naar een werk en bleven een uur er naast staan, zodat niemand anders het kon meenemen.” Zo waren de werken van grote namen als Karel Appel en Corneille binnen een minuut alweer verkocht.

Ondanks dat soms meerdere kopers op hetzelfde werk aasden, bleef het gemoedelijk. Volgens Otten omdat kunstliefhebbers nette mensen zijn, maar ook omdat niet iedereen perse een grote naam boven de bank hoeft. ,,Een Appel staat eigenlijk alleen als je ook blauw in het interieur hebt. Mensen zijn vooral op zoek naar iets wat past in hun huis.”

Voor Hans Lippens en Pieke van Gorp uit Eindhoven is dat een Schilderij van kunstenaar Rob Scholte uit de serie ‘Gebroken Flessen.’ ,,De gebruikte kleuren spreken ons aan en het thema is toepasselijk, omdat wij zelf ook wel van een borreltje houden.”

Geen Opkopers

In hun geval speelde de bekendheid van de schilder wel mee bij de aanschaf. Als ze het ooit weer willen verkopen, denken ze dat dit makkelijker gaat bij een bekende naam. ,,Maar we hebben het in eerste instantie gekocht om zelf op te hangen. Waarschijnlijk in de gang, omdat de woonkamer al volhangt.”

Van opkopers hebben ze geen last bij Sectie C. ,,Dit koop je omdat je het mooi vindt.” Wie rijk wil worden, moet wegblijven van kunst, weet Otten. ,,Dat is de slechtste investering ooit.”

Alleen wat nu al een exorbitant prijskaartje heeft, wordt misschien meer waard. ,,Onder de 20.000 euro zal het alleen maar in waarde dalen.” Als voorbeeld trekt ze een willekeurig schilderij uit het rek, toevallig ook een werk van Scholte. Op de achterkant staat namelijk de prijs waarvoor de gemeente Almelo het aankocht 695 euro. Verkoopprijs vandaag 225 euro.

Eindhovens Dagblad, 12-12-21, 20:00 laatste update 13-12-21, 06:54

https://www.ed.nl/eindhoven/een-uur-lang-een-appel-bewaken-bij-onterfd-goed-in-eindhoven~ad7448fc/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mis+en+Bouteille+Dans+Nos+Caves
https://robscholtemuseum.nl/?s=Karel+Appel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corneille
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onterfd+Goed
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eindhoven
https://robscholtemuseum.nl/?s=Almelo