Jeroen Junte – Ook Tatum en Jennifer verven

Het begon allemaal als een grap, de expositie met schilderijen van de ‘brutale meiden’ Tatum Dagelet en Jennifer de Jong….

De twee presentatrices ergerden zich dood aan al die soapsterren, actrices en zangeressen die zich op de hogere kunsten storten. ‘Je kent het wel’, zegt Tatum, ‘Viola Holt die nu opeens een fles met een sinaasappel ernaast schildert en nog verkoopt ook.’Dat moest maar eens gezegd, vonden de twee. Want wees eerlijk: van de doeken van Sylvia ‘Emanuelle’ Kristel of Ria ‘worstjes op m’n borstjes’ Valk wordt na de kortstondige aandacht in Koffietijd of De Vijf Uur Show toch niets meer vernomen. In hun programma Tatum & Jennifer wilde het duo laten zien hoe gemakkelijk deze teen schilderende en vinger vervende BNers te werk gaan.
‘Gewoon een beetje kliederen en dan maar kijken of er iets verkocht wordt’, luidde volgens Jennifer de opdracht. Maar de meiden lijken ten prooi gevallen aan dezelfde publiciteitsgolf die ze aan de kaak wilden stellen.
Tijdens de opening afgelopen zondag van hun tentoonstelling in de Amsterdamse Gallery Donkersloot stonden Gooise hotemetoten zij aan zij met flashy kunstenaars uit de grachtengordel, tot op de stoep, en ja, er waren fotografen en televisiecamera’s.
Nu gebeurt dat in Donkersloot wel vaker. De galerie in de P.C. Hooftstraat, waar de opening van een tentoonstelling steevast wordt aangeduid als ‘happening’, lijkt een beter oog voor hype te hebben dan voor kunst. Eerder hingen er al eens mayonaise-schilderijen van Jurriaan van Hall. Op de verzoeningsexpositie van Rob Scholte, Koos Dalstra en Paul Blanca stonden er potten pindakaas. Ter introductie van Kendie?, een ‘seksblad voor intellectuelen’, hingen de wanden vol pornokunst.
En nu dus ook Tatum en Jennifer. Maar hoe grappig de twee al die aandacht aanvankelijk ook vonden, de echte lol lijkt er op de opening toch een beetje af. Wat een grap moest zijn, is een echte expositie geworden die twee weken blijft hangen.
Tatum en Jennifer hebben zelfs serieus schilderles genomen bij Edwin Hagendoorn, finalist van de NPS Cultuurprijs.
Het resultaat oogt als hun programma: snel, schreeuwerig en oppervlakkig. Tatum, die nog een blauwe maandag op de kunstacademie zat, is de maker van onder meer Tieten, Naakt en Nat meisje. Jennifer maakt abstracte werken met titels als Ingewikkeld verhaal. Alleen de prijzen doen vermoeden dat het hier om serieuze kunst gaat: een echte Tatum of Jennifer moet tweeduizend gulden kosten.
Carolien Herweijer, een van de drie eigenaars, denkt wel een paar werken te verkopen. ‘Het ziet er best decoratief uit’, zegt ze. Ze ziet het genre als aardig alternatief voor die ‘loodzware’ KunstRai, waar de galerie de afgelopen week aanwezig was. Maar oké, ja, die genereuze financiële bijdrage van Veronica gaf toch wel de doorslag om de expo ruimte beschikbaar te stellen.

De Volkskrant, 7 juni 1999, 00:00

http://www.volkskrant.nl/recensies/ook-tatum-en-jennifer-verven~a519956/