Jdc – Artiesten in het nauw

Kunstenaar Rob Scholte werd in april zijn museum, atelier en woonruimte in Den Helder uitgezet door de gemeente. Hoe twijfelachtig de eer ook mag zijn, hij verkeert in het goede gezelschap van een aantal roemruchte artiesten.

01
Rembrandt van Rijn
Rembrandts werken worden tegenwoordig voor miljoenen euro’s verkocht. Toch is de schilder, in 1655, na meerdere rechtszaken over kunstleveringen bankroet verklaard. Hij werd door de rechtbank gedwongen al zijn kunst en bezittingen te verkopen.

02
Jean-Paul Sartre
De Franse politie wilde in 1968 schrijver filosoof Jean-Paul Sartre arresteren voor zijn rol in de studentenprotesten van dat jaar. Toenmalig president Charles de Gaulle hield dit tegen. “Je arresteert geen Voltaire,” stelde hij.

03
Bernard Holtrop
In 1985 werd de toelage van koningin Juliana verhoogd. Hierop tekende cartoonist Bernard Willem Holtrop Juliana als prostituee. Op een bordje bij het raam stond de hoogte van de nieuwe toelage: 3,2 miljoen gulden. Holtrop kreeg 200 gulden boete.

04
Spencer Tunick
De Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick fotografeert graag naakte mensen. Het liefst op de gekste plekken ter wereld. Tunick is hierom minstens vijf keer gearresteerd.

05
Ai Weiwei
Als kritische en creatieve geest, die zich geregeld uitspreekt tegen onrecht, is de Chinese kunstenaar Ai Weiwei een gesel voor de Chinese overheid. In 2011 werd Weiwei opgepakt voor zijn herhaaldelijke kritiek op de communistische regering. Hij kwam na 81 dagen gevangenschap vrij zonder aanklacht.

HP/De Tijd, 29 mei 2018

https://www.hpdetijd.nl/

1 Comment

  1. In Het Cultureel woordenboek op de pagina’s 428/29 wordt Rembrandt en Rob Scholte vermeld, evenals o.a.: Ruysdael en Marte Roling. Veel Ned. kunstenaars moeten dat nog waar maken!! De Gaulle was een erudiet man en voorspelde (na zijn gevangenschap in Duitsland 1917) dat Duitsland terug zou slaan. Geen land geloofde hem toen. Rob je bevindt je in ‘goed gezelschap’, alhoewel ik vurig hoop dat jij die erkenning bij leven mag meemaken

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image