Jan Weeber – Sick And Sex, een nieuw initiatief + Belinda Janssen – Micky Hoogendijk doorbreekt het taboe: hoe heb je sex na ziekte of amputatie?

Sick And Sex, een nieuw initiatief

Gezondheid

Het dagelijks leven is voor de meeste van ons doordrenkt van vanzelfsprekendheden. We staan ‘s morgens op, gaan naar het werk, begroeten bij thuiskomst onze geliefde, besteden tijd aan hobby’s en is de avond gevallen, dan wordt er gevreeën. In die volgorde en regelmaat gesteld, zou je kunnen zeggen, dat er niets nieuws onder de zon is. Totdat er een kink in de kabel komt. Het kan al zijn bij een reguliere verkoudheid of griep, dat mensen zich zo door de dag slepen, dat er geen enkele energie overblijft om elkaar lief te hebben. Liever wordt het bed opgezocht om uit te zieken. Gelukkig wel met het vooruitzicht, dat deze situatie in enkele dagen zal verbeteren. Toch blijkt dan de dagelijkse routine ontregeld. Wie zorgt er voor de kinderen? Hoe komen de boodschappen in huis? De sportclub moet worden afgezegd. Vrijen, daar komt helemaal niets meer van.

Blijvend ziek

Het is een schok als er een ziekte van blijvende aard het bestaan komt verstoren. En dat niet alleen voor degene, die dit overkomt, maar voor iedereen in zijn of haar directe omgeving. Zo komt het gezinsleven voor enorme organisatieproblemen te staan. Een ernstige ziekte heb je nooit alleen, wordt er heel terecht opgemerkt. Alle gezinsleden moeten hun steentje bijdragen om de zieke bij te staan, maar ook om de dagelijkse gang van zaken draaiende te houden. Voor de partners in een relatie houdt het bovendien in, dat hun liefdesleven een andere inhoud zal moeten krijgen. Om een voorbeeld te noemen: zij, die een hartaanval hebben gehad, zullen bedenken, of vrijen überhaupt nog wel mogelijk is. Het is de website van Sick And Sex, die stellen, die kampen met dit probleem, bij wil staan.

Sick And Sex

Sick And Sex is de naam van een landelijke stichting, die zich ten doel stelt iedereen, na een diagnose en behandeling van een ernstige ziekte op het gebied van seksualiteit en intimiteit te ondersteunen. De website (https://sickandsex.nl/) van Sick And Sex meldt de slogan: where care meets couples. Aan de stichting zijn arts onderzoekers verbonden als urologen Henk Elzevier en Gaby Van Ek. Dat geeft vertrouwen. Internet staat boordevol medische informatie, maar de herkomst en correctheid daarvan is lang niet altijd duidelijk. Toezicht daarop is noodzakelijk en wordt op deze wijze gewaarborgd. Als patiënten op zoek zijn naar praktische tips, informatie en ervaringsverhalen, dan zijn die hulpmiddelen geverifieerd en juist bevonden.

Televisie

Enige tijd geleden werd aan de stichting aandacht besteed in het programma RTL Late Night (https://www.youtube.com/watch?v=3wvBXx1JT3Q) van Humberto Tan. Arts Henk Elzevier liet zich vergezellen door de ambassadeur van de stichting Sick And Sex, fotograaf en actrice Micky Hoogendijk. Haar ex vriend en kunstenaar Rob Scholte verloor bij een bomaanslag op zijn auto zijn beide benen. Uiteraard is dan de vraag, of vrijen nog wel mogelijk is, althans op een wijze, die bevredigend kan zijn. Belangrijker dan dat blijkt de uitspraak van Micky Hoogendijk, dat zij en Rob zich weer een compleet mens voelden, toen ze voor het eerst weer intiem waren geweest. Iets dat aangeeft, dat intimiteit en liefde van veel groter belang is dan enkel de seks op zich.

Taboe

Dat er aandacht is voor het liefdesleven na of tijdens een ernstige ingreep of ziekte, lijkt zo vanzelfsprekend. Toch is dat anno 2017 nog steeds niet het geval, omdat mensen er niet of moeizaam over durven te spreken. Zo blijkt uit een promotie artikel (http://www.niernieuws.nl/?action=showcomments&id=8433) over Gaby Van Ek. Ze ziet op dit vlak bij hulpverleners een gebrek aan kennis, tijd om te helpen, en dat er in een situatie van hulpverlening te weinig privacy geboden kan worden. Wie bijvoorbeeld een vermoeiende dag van nierdialyse achter de rug heeft, houdt geen energie en zin over voor een vrijpartij. Iets, dat naar voelt voor de patiënt, maar ook voor zijn of haar partner. Na een medische ingreep, of bij medicijngebruik worden sowieso vaak seksuele problemen ervaren, zoals verminderde zin en erectieproblemen.

Anders vrijen

Mensen, die problemen op het gebied van hun liefdesleven ervaren, zeker als die langer aanhouden, hebben dikwijls de neiging het bijltje erbij neer te leggen. Gaat het vrijen niet meer zoals vroeger, dan maar helemaal niet meer, zo lijkt het devies. In dat geval is het goed het denken in onmogelijkheden af te leren en uit te kijken naar wat nog wel kan. En wat als prettig wordt ervaren. Daar is enige moed voor nodig, maar wie zich niet uit het veld laat slaan, goed met de partner communiceert en eventueel professionele hulp zoekt, kan nog een eind in de goede richting komen. Zo presenteert Mirjam De Boer zich op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=g0QQqprQiXU&feature=youtu.be) als draagster van een stoma. Daarin legt zij uit, dat er aan veel onvolkomenheden een mouw is te passen. Ze zegt daarover: “het is je eigen houding, die bepaalt hoe er op je wordt gereageerd”. Ze maakt van haar stoma zelf geen probleem. Het gevolg is, dat haar liefdespartners dat dan ook niet doen.

Closer Together

Als mensen elkaar net hebben leren kennen zijn zij dikwijls Closer Together dan ooit. De lust om te vrijen kent geen grenzen. Als een ernstige ingreep, handicap of ziekte roet in het eten gooit, is dat liefdesspel echter zo aan verandering onderhevig, dat je de lust vergaat. Of het vergt zoveel voorbereiding en ongemakken, dat de spontaniteit is weggevallen. In dat geval is, zoals gezegd, veel overleg en eventueel hulp nodig. Zo’n hulpmiddel kan bijvoorbeeld de shower cream van 210th zijn. Maak van een gewone douchebeurt een intieme aangelegenheid, door samen onder de warme waterstralen te gaan staan of zitten en zeep elkaar heerlijk in. Closer Together is tijd voor jezelf en voor elkaar. Diverse bodycare (https://www.210th.com/collections/bodycare) producten van 210th lenen zich hier uitstekend voor.

210th Closer Together, August 23, 2017

https://www.210th.com/blogs/blog/sick-and-sex-een-nieuw-initiatief

Micky Hoogendijk doorbreekt het taboe: hoe heb je sex na ziekte of amputatie?

Het is voor velen nog een groot taboe, maar óók zieken en mensen met een handicap hebben behoefte aan seks. Micky Hoogendijk, zelf ervaringsdeskundige, praat erover in ‘RTL Late Night’.

Micky is ambassadeur voor de stichting Sick and Sex en wil, dat mensen zich niet schamen voor hun behoeften.

Sex na een persoonlijk drama met lichamelijke gevolgen

Samen met seksuoloog Henk Elzevier praat ze over dit weinig besproken onderwerp. Voor de meeste mensen is het heel normaal: seks hebben met hun partner(s). Maar wat doe je als je lichamelijke beperkingen hebt, die ervoor zorgen, dat seks niet of nauwelijks mogelijk is, of op zijn minst een stuk lastiger dan bij gezonde mensen? Micky Hoogendijk weet er alles van. In 1994 was ze, samen met haar toenmalige echtgenoot Rob Scholte, slachtoffer van een aanslag. Een bom in hun auto, die waarschijnlijk voor iemand anders was bedoeld, maakte in één klap een einde aan hun gelukkige bestaan. Rob verloor zijn beide benen bij de aanslag, en Micky, die op dat moment zwanger was, kreeg een miskraam. Een vreselijke gebeurtenis, die grote impact had op hun relatie.

Hoe vind je de intimiteit terug?

Micky vertelde, dat het heel moeilijk was om weer intimiteit bij elkaar te vinden na het drama. Ik was alleen maar bezig om hem te helpen, om hem weer mens te laten voelen.” Ze brachten weken lang door in een ziekenhuiskamer, maar ruimte voor andere zaken dan herstel was er niet. Alles was immers kapot, zo leek het. Micky: “Na zes weken waren we in een hotelkamer, en dan vrij je weer samen. Het is niet alleen maar seks, het is ook intimiteit en liefde. Na die nacht voelden we ons weer mens.

Micky zet haar eigen kunst in

Micky zet zich met haar eigen werk en ervaringen in voor de stichting, en doet dat op de manier, die voor haar het allerbeste werkt: via haar fotografie. Op de site van Sick and Sex vind je meer informatie over dit bijzondere initiatief.

Veel begrip op Twitter

Seks, die om allerlei redenen niet zo lekker gaat, dat begrijpen we allemaal wel. Maar hoe zit het als je chronisch ziek of gehandicapt bent? Op Twitter was veel begrip voor dit onderwerp, dat helaas nog altijd in de taboesfeer ligt.

Linda, 30.06.2017, 09:09 uur

https://www.linda.nl/nieuws/fragmentgemist/rtl-late-night-micky-hoogendijk/

Meer informatie:
https://cieremansvanreijn.nl/project/sick-and-sex/
https://www.xnxx.com/video-gb8wbaa/old_young_porn._grandpa_fucks_teen_nurse_she_gives_the_best_blowjob_swallow
https://robscholtemuseum.nl/rtl-late-night-micky-legt-voeten-ajacieden-vast-op-fotos-dirkje-van-bennekom-seks-met-een-handicap-micky-hoogendijk-spreekt-uit-ervaring-micky-met-vvder-frits-huffnagel/