Jan Roos – Bergenaren met een mening: Hetty moet maar eens op zoek gaan naar een andere hobby

Ik zat van de week in een echte aanwinst voor het dorp een kopje koffie te drinken. Au Pain Marie is een leuk tentje in het splinternieuwe gebouw waar vroeger de Texaco stond. Lekkere espresso en heerlijke broodjes. Ik was dus erg blij dat ook onze burgemeester ’s morgens vroeg binnen kwam lopen. De vrouw heeft dus toch smaak, dacht ik nog.

Aangezien ik mij nogal eens verbaas over de ideeën van Hetty, spitste ik mijn oren om eens mee te luisteren naar wat ze te vertellen had tegen eigenaresse Marie Sophie Wesel. “Ik wil dat jij je bankje binnenzet”, hoorde ik de burgermoeder op strenge toon zeggen. U moet weten dat Au Pain Marie een houten tweezitsbankje buiten heeft staan. Ik bedoel, had staan, want die moest dus weg. “Maar vorige week zei u nog dat ie er wel mocht staan”, gaf de verbaasd kijkende Marie Sophie antwoord. “Nee, ik heb erover nagedacht en dat bankje kan niet. Daar heb je geen vergunning voor. Dus hij moet nu direct weg.” En daar ging mevrouw Hafkamp weer.

Na de horeca heeft deze voormalige Groningse wethouder een nieuw slachtoffer van haar doorgeslagen regelgeving gevonden, kersverse middenstanders. Maar niet het fanatieke opleggen van haar ideeën over ons dorp riepen vraagtekens bij mij op. Hetty is immers van GroenLinks, een club mensen die bekend staan om hun fundamentalistische maakbare wereld-denken. Maar wat staat de burgemeester daar in hemelsnaam te doen? Is mevrouw Hafkamp tegenwoordig niet alleen bedenker van dit soort bureaucratisch geneuzel, maar ook handhaver? Montesquieu draait zich om in zijn graf. Dat Hetty’s stempel het ooit zo bruisende dorp een ingeslapen gemeente heeft gemaakt, is al vreselijk genoeg, maar mevrouw denkt zo langzamerhand dat dit haar eigen koninkrijkje is waar ze iedereen de les kan lezen. Nog even en Hetty belt bij u aan om te waarschuwen dat u na een kleine boodschap niet moet doorspoelen, aangezien dat zonde van het water is. Ik vind dat de burgemeester ver buiten haar boekje gaat door ondernemers persoonlijk te benaderen over haar miezerige regeltjes. Er lijkt overigens sprake van willekeur, aangezien er bij wel meer middenstanders een bankje voor de deur staat.

Bij navraag bij de eigenaresse bleek dat er een ware ‘bankjessoap’ in de straat aan de gang is. Al eerder kwam er een ordehandhaver de zaak binnengelopen met het dreigement dat als het bankje niet binnen vijf minuten verwijderd zou zijn, er een enorme boete zou volgen. Niet veel later kwam (hallo, daar is ze weer) Hafkamp dit rechtzetten. Marie Sophie mocht van haar toch dat bankje voor haar pand plaatsen. Wat barmhartig van onze Hetty. Tenminste voor een week, want toen ik haar trof in de zaak, draaide ze haar besluit hoogstpersoonlijk weer terug. En kon het bankje aan zijn zoveelste verhuizing naar het magazijn beginnen.

Ik vraag me af, als geboren en getogen Bergenaar, of mijn dorp niet steeds meer een privé hobby van de burgemeester aan het worden is. Ik denk dat het niet in haar functieomschrijving is opgenomen om zelf langs de deuren te gaan om haar evangelie op te leggen. Na haar obsessieve gesloop van de horeca is nu de volgende tak aan de beurt om uitgerookt te worden met haar hysterische regelgeving. Een kersverse ondernemer die nog geen maand zijn deuren heeft geopend persoonlijk lastigvallen, is in mijn ogen schandalig. Helemaal als je naar de huidige stand van de economie kijkt. Dan dien je iemand die nu een risico durft te nemen om een zaak te openen vanuit de gemeente van harte te steunen en niet harteloos tegen te werken. Hetty moet maar eens op zoek gaan naar een andere hobby.

Heb jij ook een mening… geef hem door aan: info@flessenpostuitbergen.nl of via twitter #fpub

Flessenpost uit Bergen, 22-09-2013 14:32

http://www.flessenpostuitbergen.nl/nieuws/bergenaren-met-een-mening:-jan-roos-aan-het-woord/4323