Jan Pieter Ekker – Wie moet Ruf opvolgen bij het Stedelijk? + Stampa – Een talkshow over Kunst & Kwesties

Wie moet Ruf opvolgen bij het Stedelijk?

Het Stedelijk Museum zit al 525 dagen zonder artistiek directeur. De kunsttalkshow Stampa verzamelde de afgelopen maanden ideeën wie Beatrix Ruf moet opvolgen.

Het Stedelijk Museum is op zoek naar een nieuwe artistiek directeur. Truze Lodder, voorzitter van de raad van toezicht én de sollicitatiecommissie, hoopt het schaap met de vijf poten (de directeur moet een holistische kijk op besturen hebben, gevoel voor humor, de Nederlandse taal machtig zijn en Beatrix Ruf en Ann Goldstein doen vergeten) nog voor de zomer te kunnen benoemen.

Hoewel de gesprekken al gaande zijn – er wordt zelfs gefluisterd, dat er al iemand is gevonden – is Stampa, een talkshow in W139 over actuele kwesties in de kunst, de afgelopen maanden bezig geweest om voorstellen voor een nieuwe Stedelijk directeur te verzamelen.

Het resultaat van #jijzouhetkunnen, zoals de Stampacampagne heet, wordt in de editie van morgenavond bekendgemaakt.

Het gaat om wensdenken,” expliceert Sacha Bronwasser, die Stampa samen met Gover Meit (alias Stefano Keizers) presenteert.

Door zeer wel mogelijke of juist onrealistische kandidaten aan te dragen en te beargumenteren waarom hij of zij het zou kunnen, wordt hardop gefilosofeerd over wat het Stedelijk Museum in de toekomst kan zijn. Daar draait deze actie om: dat er wordt nagedacht over wat er nu in het museum ontbreekt en wie dat op een eigenzinnige manier kan invullen. Dat gebeurt nu nauwelijks.

Er is een directeur mislukt, en nog een, en nu wachten we op de volgende directeur, voor wie een functieomschrijving is opgesteld, die voor bijna elke baan kan gelden. Men wil een eigenzinnig Stedelijk, maar elke vorm van eigenzinnigheid wordt gesmoord in voorwaarden en de roep om een nette bestuurder.”

Usual suspects

Er zijn ruim veertig namen ingestuurd van mensen, die in staat worden geacht het vastgelopen museum vlot te trekken.

Daaronder zijn usual suspects (De Pontdirecteur Hendrik Driessen, Boijmans directeur Sjarel Ex, De Hallen directeur Ann Demeester, De Fundatie directeur Ralph Keuning), een aantal kunstenaars (van Marlene Dumas tot Rob Scholte) en andere buitenbeentjes.

Iemand meent, dat Truze Lodder het zelf maar moet doen, anderen opperen Stefano Keizers en of Sacha Bronwasser, die kunsthistoricus is en jaren over beeldende kunst schreef in de Volkskrant.

Eind vorig jaar sprak ik met Wim Pijbes; hij vroeg zich af waarom het allemaal zo lang moest duren. ‘Jij zou het kunnen,’ zei hij tegen mij. Hetzelfde zei hij ook tegen drie anderen.

Als ze me zouden vragen of ik het wil doen? Ja natuurlijk! Maar de manier waarop ik ben genomineerd, vind ik niet gefundeerd. Zo gaat dat als je zo’n oproep doet; dan zeggen mensen, dat je het zelf maar moet doen.

Bronwasser vindt dat het Stedelijk de kunstwereld moet verbazen door een jong iemand aan te nemen, die het directeurschap niet als een stap op het cv zet, maar als een ultiem doel dat eigenlijk net te hoog gegrepen is. “Daar gaan mensen hard van lopen en daardoor worden ze inventief.

Als voorbeeld noemt ze kunstenaar, ondernemer en oprichter van Sociëteit Sexyland Aukje Dekker (1983) of Heske ten Cate (1986), directeur van Nest, een platform voor hedendaagse beeldende kunst in Den Haag.

Dat zijn jonge mensen, die zich wél volledig zullen committeren aan het museum en het niet zullen doen, zoals de afgelopen twee directeuren hebben gedaan. Die hadden naast het Stedelijk nog vijftien andere potjes op het vuur staan.”

Podcast
De podcast van de talkshow, inclusief de inbreng van het publiek, wordt aangeboden aan het Stedelijk Museum.

Truze Lodder heeft letterlijk gezegd: weet u nog goede kandidaten, laat het ons weten. Dus krijgt ze een lijst kandidaten. Ik heb niet de illusie dat het Stedelijk naar Stampa luistert, maar dat wil niet zeggen dat we ons niet uitspreken. En misschien staat de nieuwe directeur er toevallig tussen. Dan weten ze hoe we over hem of haar denken.”

Kunsttalkshow Stampa: woensdag 27/3, 20.15 uur in W139, Warmoestraat 139.

Gedroomde directeuren

De now for something completely different kandidaat: Guillaume ‘Gee’ Schmidt.

Oprichter van het streetwearmerk Patta en samensteller van de eerste tentoonstelling in Het HEM, het kunstinstituut op de grens van Amsterdam en Zaandam dat 21 juni opent, ‘om echt een radicaal ander Stede­lijk te krijgen‘. Voorgedragen door kunstenaar Jan Hoek.

De nu je het-zegt kandidaat: reclameman/beeldverzamelaar Erik Kessels.

Erik Kessels heeft een verfrissende kijk op alle aspecten van kunst en cultuur. Hij is een internationale autoriteit, maar hij is niet verbonden aan of vastgeroest in welke scene dan ook. Open, nieuwsgierig, heeft gevoel voor de maker en de toeschouwer en laat ook ruimte aan de specialisten binnen de diverse vakgebieden c.q. collecties.
Voorgedragen door designspecialist en tentoonstellingsmaker Anne van der Zwaag.

De postume kandidaat: de Nigeriaanse dichter en curator Okwui Enwezor.

De beste directeur die het Stedelijk nooit zal krijgen. Na de slangenkuil in München was dit stuurloze roeibootje een peulenschil geweest voor de beste man.‘ Vlak voor Enwezors overlijden, op 15 maart jl., voorgedragen door kunstenaar Marcel van den Berg, die zijn nominatie komt voordragen als postuum eerbetoon.

Lees ook:
‘Stedelijk Museum opnieuw toonaangevend, dat kan echt’
https://www.parool.nl/amsterdam/stedelijk-museum-opnieuw-toonaangevend-dat-kan-echt~b6443ebd/

Het Parool, 26 maart 2019, 14:45

https://www.parool.nl/kunst-media/wie-moet-ruf-opvolgen-bij-het-stedelijk~b28e995f/

Een talkshow over Kunst & Kwesties

Gepresenteerd door Sacha Bronwasser en Gover Meit

De talkshow over kunst en over kwesties in de kunst. Geld, werkruimte, museumbeleid, recensies, performance, juridische gedoe, succes en mislukkingen: alles komt voorbij. Voor het actuele programma houdt Facebook in de gaten.

Stampa vindt eens per drie maanden plaats in W139, Amsterdam.

Stampa wordt samengesteld door Bob Witman en Sacha Bronwasser, in samenwerking met W139, ruimte voor hedendaagse kunst, auteursrechtenorganisatie Pictoright (https://pictoright.nl/) en met steun van de Stichting Stokroos. De talkshow wordt geproduceerd door De Designpolitie (https://www.designpolitie.nl/). Voor suggesties en informatie mail: stampa@stampa.live

Stampa on Facebook
https://www.facebook.com/stampatalkshow/

Presentatie

Hosts Gover Meit & Sascha Bronwasser (foto Stampa)

Gover Meit
Kunstenaar en co host

Gover Meit (1987) is een alleseter. In 2009 studeerde hij af aan de Gerrit Rietveld Academie, sindsdien is hij niet voor één gat te vangen. Zijn recente project is het alter-ego Stefano Keizers, waarmee hij de grenzen van de kleinkunst en die van zijn publiek opzoekt. In 2016 won hij de Wim Sonneveldprijs op het Amsterdams Kleinkunstfestival. Daarnaast is hij zanger in verschillende bands, clipregisseur, schrijver en tv-presentator. Hij is mede-oprichter van het kunstenaarscollectief Stichting Barstow.

Sacha Bronwasser
Kunstcriticus en host

Sacha Bronwasser (1968) is kunsthistoricus en journalist met een ruime opvatting van het vak. Ze was betrokken bij de oprichting van het Sandberg Instituut. Van 1998-2018 was ze criticus voor de Volkskrant en maakteals curator diverse tentoonstellingen en filmprogramma’s. Ze spreekt, modereert, ontwikkelt vernieuwende concepten voor kunstpresentatie en dit jaar verschijnt haar romandebuut bij uitgeverij AmboAnthos. Ze initieerde samen met Bob Witman de journalistieke kunsttalkshow Stampa ‘omdat het te gek is dat zoiets nog niet bestaat’.

Tickets

Reserveren voor de volgende Stampa
Stampa is gratis toegankelijk. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar, reserveren is verplicht.

Je kunt je plek reserveren via Eventbrite: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-stampa-9-talkshow-over-kunst-en-kwesties-56633659801?aff=efbeventtix&fbclid=IwAR2mBF8Cao45Jhg6UgJVTyXm-fl3uYPp_ErdPTp8TwYbvbFXbfKVIzzbUzY.

Zaal open 19.30 u. Aanvang 20.15 u.
Adres W139, Warmoesstraat 139, Amsterdam.

https://soundcloud.com/w139/stampa-edition-7
https://soundcloud.com/w139/stampa-8

Locatie

W139

W139 is een artist led productie en presentatie-instelling, die ruimte biedt voor risico en sinds 1979 opereert als het kloppende hart van experimentele kunstpraktijken.
Warmoesstraat 139
1012 JB Amsterdam
https://w139.nl/nl/

https://www.stampa.live/#jijzouhetkunnen-section

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijk+Museum
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beatrix+Ruf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ann+Goldstein
https://robscholtemuseum.nl/?s=Truze+Lodder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hendrik+Driessen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sjarel+Ex
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ann+Demeester
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Keuning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Marlene+Dumas

https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+Scholte+Stedelijk