Jan Pieter Ekker – ‘Volks Kunstenaar’ spuit graffiti op pui Stedelijk Museum Amsterdam

Art was here’ is de oerkreet van de graffiti,’ aldus Kunstenaar provocateur Ralph Posset (foto Jan Pieter Ekker)

Volks Kunstenaar spuit graffiti op pui Stedelijk Museum Amsterdam

Op de glazen pui van het Stedelijk Museum heeft vanmiddag korte tijd een tag van de Brabantse kunstenaar provocateur Ralph Posset gestaan.

‘ART WAS HERE’ schreef de zelf benoemde Volks Kunstenaar (hoed, zonnebril, gedistingeerde jas en schooltas), die in december 2017 ook al een zelf gemaakt afvoerputje (https://www.parool.nl/nieuws/Kunstenaar-plaatst-afvoerputje-op-badkuipStedelijk-voor-alle-drek~b2419e46/) op de witte badkuip van het Museum bevestigde.

Posset schreef de woorden met een zwarte spuitbus, pal onder de witte geveltekst ‘Meet the Icons of Modern Art. Hij was nog bezig met de laatste E toen er vijf beveiligers om hem heen stonden. “Heeft U hier een verklaring voor? vroeg een van hen. U weet, dat dit vandalisme is?

Sprintje

Het is Kunst,” riposteerde Posset.Het is een verwijzing naar de staat van dit Museum en alle andere Musea: ooit was hier Kunst te zien.” “Hebt U hier toestemming voor?” wilde de beveiliger weten. “Nee? Dan verzoeken we U hier te blijven staan.” Niet veel later arriveerden twee politie agenten, die na een sprintje ook een cameraman, die de ludieke actie had gefilmd, staande hielden.

Een paar voorbijgangers maakten foto’s met camera’s en telefoons. “Dit doe ik normaal nooit,” zei een vrouw, “Maar ik maak deze dagen geen ene fuck mee, dus ik blijf hier maar even kijken.”

Oerkreet

Wie is Art?” vroeg een passerende skater aan zijn vrienden. “WAS HERE’ is de oerkreet van de graffiti,” doceerde Posset, hoewel de vraag niet per se aan hem was gericht. “Het begon ooit met ‘Kilroy was here’ en je kwam de leus ook veel tegen in die desolate plekken in New York: een naam met ‘was here’ er achter. En hier dus ‘ART WAS HERE. De Kunst is er nog, maar bestaat Kunst wel als je het niet kunt zien? Met mijn tag wil ik de apocalyptische en surrealistische staat van Nederland en met name de Kunsten onderstrepen.

Het leek er even op, dat Posset mee moest naar het bureau en dat hij voor de kosten voor een schoonmaakploeg  (‘duizenden EUro’s’) moest opdraaien. Maar toen hij zei, dat er stoepkrijt in zijn spuitbus zat, mocht hij de graffiti zelf verwijderen. Dus ging zijn vrouw op een holletje naar de Albert Heijn om een fles azijn en een pak billendoekjes te kopen en stond Posset even later zijn tag weer weg te boenen. De baas van de beveiligers hielp een handje mee. Je statement klopt wel,” lachte hij. “ART WAS HERE. Volgende keer even bellen, dan komen we er wel uit.

Met fles azijn en een pak billendoekjes stond Posset even later zijn tag weer weg te boenen (foto Jan Pieter Ekker)
Met fles azijn en een pak billendoekjes stond Posset even later zijn tag weer weg te boenen (foto Jan Pieter Ekker)

Verhaal blijft

“Ik wil iets losmaken, niet vandaliseren,” verklaarde Posset naderhand. “De tag is weg, maar het verhaal blijft. Wat ik doe is altijd vrij simpel, maar hoe er hier zo juist op is gereageerd hoort ook bij het verhaal. En dat is er voor altijd; ik maak alles voor de eeuwigheid.

Het Parool,

https://www.parool.nl/KunstMedia/VolksKunstenaar-spuit-graffiti-op-pui-Stedelijk~bb73c7e4/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Pieter+Ekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ralph+Posset
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stedelijk+Museum+Amsterdam
https://robscholtemuseum.nl/?s=GRAFFITI
https://robscholtemuseum.nl/?s=afvoerputje
https://robscholtemuseum.nl/?s=vandalisme
https://robscholtemuseum.nl/?s=stoepkrijt
https://robscholtemuseum.nl/?s=de+eeuwigheid