Jan Pieter Ekker – Kunstenaar plaatst afvoerputje op badkuip Stedelijk voor alle ‘drek’ + Ravage Webzine – Drek kan ‘badkuip’ Stedelijk verlaten…

Kunstenaar plaatst afvoerputje op badkuip Stedelijk voor alle ‘drek’

‘Drek!,’ antwoordt Posset op de vraag, wat er weg moet lopen uit het museum.

Vrijdagmiddag, klokslag 2 uur, heeft ‘volkskunstenaar’ Ralph Posset in het kader van een ludieke actie een zelfgemaakt afvoerputje op de witte badkuip van het Stedelijk Museum bevestigd.

“Drek!,” antwoordt Posset op de vraag, wat er uit het museum weg moet lopen. “De drek van de afgelopen paar jaar. Nepotisme, belangenverstrengeling, artistiek kapitalisme, handjeklap, vriendjespolitiek, het grote geld… de raad van toezicht, die investeert in kunst, die hier een jaar later wordt geëxposeerd.”

Een paar minuten voor het plaatsen, zit Posset op een bankje het beschermlaagje van het dubbelzijdige plakband op de achterzijde van zijn kunstwerk te peuteren.

Boren

Er zijn twee mensen op de actie afgekomen: vriend en medestander Serge van Duijnhoven en een Twitter volger. Als Posset klaar is, komen er drie beveiligers poolshoogte nemen. “Fijn, een museum, dat meedenkt,” zegt hij, terwijl hij naar het museumrestaurant loopt.

“Als het er niet af kan, gaat het er niet op,” zegt het hoofd van de beveiliging. “Het is natuurlijk niet de bedoeling, dat het wordt verwijderd,” riposteert Posset. “Het is voor de eeuwigheid. Maar ik ga niet boren of zo.”

“Dan kan ik u vanuit de directie toestemming verlenen,” zegt de bewaker, voordat hij zich een meter of wat verderop posteert om een oogje in het zeil te houden.

Drek

Posset klimt op het bankje en installeert zijn afvoerputje – nummer 1 van een editie van 12, de overige zijn te koop op zijn website – aan de overhangende onderkant van de badkuip.

Na een obstinate zucht: “Het was een heel slecht ontwerp, een badkuip zonder afvoerputje. Dat kan niet! Het is maar goed, dat ik er ben voor dit soort details!”

Het Parool, 22 december 2017, 15:45

https://www.parool.nl/amsterdam/kunstenaar-plaatst-afvoerputje-op-badkuip-stedelijk-voor-alle-drek~a4548760/

Drek kan ‘badkuip’ Stedelijk verlaten…

De Badkuip van het Stedelijk Museum Amsterdam (foto Ravage Magazine)

Ralph Posset heeft vrijdag een afvoerputje bevestigd aan de onderkant van ‘de badkuip’ van het Stedelijk Museum in Amsterdam, in de hoop dat het nu beter zal gaan met de instelling.

Beatrix Ruf stapte na haar aanstelling in 2014 in oktober op als artistiek directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam. De positie van Ruf stond onder druk door aanhoudende onthullingen over haar nevenactiviteiten. Over deze nevenactiviteiten en de verstrengeling met haar artistieke beleid in Amsterdam legden Ruf en het museum geen verantwoording af in het jaarverslag.

Het zette kwaad bloed, onder meer bij volkskunstenaar Ralph Posset. Vrijdagmiddag bevestigde hij met een keukentrap een plakkaat aan de onderzijde van ‘de badkuip’ van het museum met de afbeelding van een afvoerputje, want die ontbrak nog aan de in 2012 verwezenlijkte omstreden aanbouw. „Nu kan eindelijk”, zo zegt Posset, „de drek van de afgelopen paar jaar, het nepotisme, belangenverstrengeling, artistiek kapitalisme, handjeklap, vriendjespolitiek en het grote geld wegvloeien.”

De keuzes die het museum op bestuurlijk gebied heeft genomen na het vertrek van Ruf laten Posset nog niet spontaan de horlepiep dansen. „Als er geen grote bezem door bestuur en Raad van Toezicht gaat, zal het nepotisme, dat de laatste jaren welig heeft getierd, niet stoppen”, aldus de volkskunstenaar. Het kunstwerk ‘afvoerputje’ zal een blijvend karakter hebben, omdat het eeuwige nu eenmaal altijd voor het tijdelijke gaat.

Ook de veelzijdige beeldhouwer Tjebbe van Tijen uitte eerder op zijn blog The Limping Messenger geregeld felle kritiek op het wanbeleid van het Stedelijk. Zo nam hij de samenstelling van de Raad van Toezicht onder de loep. ‘Wie zitten daar nu in en waarom. Zijn zij zelf ooit gekozen? Nu het antwoord is NEE, dat gaat naar goed Hollands gebruik bij coöptatie, zelfbenoeming vanuit de eigen gelederen.’

Ravage Webzine, 22/12/2017

https://www.ravage-webzine.nl/2017/12/22/drek-kan-badkuip-stedelijk-eindelijk-verlaten/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image