Jan Pieter Ekker – Gezien: A’DAM – E.V.A.

Zondag is de achtste en laatste aflevering van A’DAM – E.V.A. (Amsterdam en vele anderen), het prestigieuze, alom bejubelde én goed bekeken dramaproject van NTR, VARA en VPRO. De fijne mozaïekvertelling, waarin tientallen verhalen kriskras met elkaar verbonden zijn, werd onder de aandacht gebracht met posters, waarop de hoofden van de hoofdrolspelers Adam (Teun Luijkx) en Eva (Eva van de Wijdeven) zijn samengesteld uit honderden portretjes van ‘gewone’ Amsterdammers.

Die fotootjes zijn verzameld tijdens de teasercampagne, waarin potentiële fans werd gevraagd of hun profielfoto mocht worden gebruikt. Ontwerpbureau Overburen maakte vervolgens met een speciaal programma het mozaïek. Het is een goede vondst: net als de serie laten de poster zien op hoeveel zichtbare en onzichtbare manieren we met elkaar verbonden zijn. Het werkte bovendien: er waren al meer dan 2.500 ‘Facebook likes’ voordat de serie was begonnen.

Eind jaren negentig, computers waren nog een stuk minder snel en krachtig dan nu, werd de mozaïektechniek gepatenteerd door de Amerikaan Robert Silvers, die de kunst tijdens zijn studie aan de technische universiteit MIT had ontwikkeld. Zijn fotomozaïeken van onder anderen John F. Kennedy en Marilyn Monroe haalden de covers van bladen als Time en Life. Voor Het Parool maakte hij een fraai portret van Beatrix, samengesteld uit 1080 ‘nationale bouwstenen’, waaronder Johan Cruyff, Ellen van Langen, Richard Krajicek, de ministers Sorgdrager, Van Mierlo en Kok, de Elfstedentocht en Sinterklaas, Frits Philips en Rob Scholte, Ronald de Boer en Ed van Thijn, Hollandse gevels, bewolkte hemels en bloeiende bollenvelden. Dezelfde techniek paste hij toe op de filmposter van The Truman Show (Peter Weir, 1998): het hoofd van Truman Burbank (Jim Carrey) is opgebouwd uit honderden fotootjes uit zijn door scriptdoctors verzonnen leven.

Reacties:

Bas Turk • 5 years ago
Hi Jan-Pieter,
Leuk stukje en altijd goed om te zien hoe een ander over fotomozaïeken praat.
De twee voorbeelden van Artsen zonder vakantie en het amsterdammertje zijn door onze software gemaakt.
We kunnen ook een fotomozaïek maken van jou profielfoto’s opgebouwd uit alle profielfoto’s van jou volgers. Deze kun je dan in een Zoomify op je blog plaatsen.
Laat maar weten of je interesse hebt.
Gr, Bas

Jan Pieter Ekker Design & Copy, 20 April 2011

http://www.jpekker.nl/gezien-%E2%80%93-a%E2%80%99dam-%E2%80%93-e-v-a/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image