Jan Pieter Ekker – Beyond Index 2.0 in zes scènes tegelijk + Kees Klein – The New Rabotnik (137): Pierre Janssen causes video turbulence in Medici villa “La Ferdinanda”

Beyond Index 2.0 in zes scènes tegelijk

Toen Beyond index in september 2017 in première ging op het Nederlands Film Festival, vertelde beeldend kunstenaar, fotograaf en nieuwe media pionier Gerald van der Kaap, dat de eerste mensen aan wie hij zijn eerste lange speelfilm had laten zien er niets, maar dan ook helemaal niets, van begrepen. Op advies van een van zijn vrienden besloot hij alle gespeelde scènes uit zijn film te snijden en te focussen op de documentaire scènes.

In die ‘echte’ scènes volgen Van der Kaap en zijn Chinese crew een groep kunststudenten, die in een schilderijenfabriek in China Euro­pese meesterwerken kopiërenvan een typisch rococo schilderij van François Boucher tot werken van Picasso en Van Gogh, het zwarte vierkant van Malevich en een Zero kunstwerk van Jan Henderikse.

Als een van de studenten de opdracht krijgt een foto van de Franse kunstenaar Yves Klein na te maken, besluit ze dit werk op een geheel andere manier te kopiëren, en zelf de sprong in de leegte te maken. Het is een schitterende re-enactment van de sprong, die Klein in oktober 1960 maakte voor zijn iconisch geworden foto Saut dans le Vide (‘Sprong in de leegte’).

Zes schermen

Gerald van der Kaap - Beyond index

Gerald van der Kaap – Beyond index

Het eigenzinnige Beyond index heeft de reguliere bioscopen niet gehaald. Er is wel een remix gemaakt door kunstcriticus Paul Groot, Beyond index 2.0, waarvan delen zijn vertoond op een congres in het Musée National de l’Histoire de l’Immigration in Parijs. En nu heeft Van der Kaap zelf een installatie van zijn film gemaakt, die te zien is in Rozenstraat.

Op zes schermen zijn verschillende scènes te zien, ook een aantal, die niet in de filmversie zaten. Ze starten niet allemaal tegelijk, zodat het totaalbeeld altijd anders is. Aldus ontstaat telkens een ander ‘verhaal’. Volstrekt onnavolgbaar, maar toch intrigerend, mede door de fijne score van het Berlijnse DJ duo Âme.

Grappig detail, dat net zo makkelijk over het hoofd is te zien als de talrijke verwijzingen naar de kunstgeschiedenis in de bewegende beelden: door een kijkgat in een gesloten deur is een half voltooid schilderij van Vincent van Gogh te zien, dat Van der Kaap in China heeft laten maken.

De filmversie van Beyond index wordt 17 december 2019, 19.00 uur in de galerie vertoond. Gratis toegang. Zie http://rozenstraat.com voor de rest van het randprogramma.

Beyond Index
Gerald van der Kaap
Waar: Rozenstraat | a rose is a rose is a rose,
Rozenstraat 59, Amsterdam
Te zien t/m 18 januari 2020

Het Parool, 6 december 2019, 11:53

https://www.parool.nl/kunst-media/beyond-index-2-0-in-zes-scenes-tegelijk~baebb5c6/?fbclid=IwAR3aaLQhB9VsXQWVCogicQOUbYfQw5mHxv0uYHPssLJUz-I2UNbGEdurMeM&utm

THE NEW RABOTNIK[137]: PIERRE JANSSEN causes video turbulence in Medici villa “La Ferdinanda”

Gepubliceerd op 30 mei 2017

A full video weekend in the Medici Villa La Ferdinanda, near Florence, with the video premiere of the long awaited movie
Beyond Index” from Gerald van der Kaap. It was at the occasion of two important reconstructions, Rebecca Horn’s La Ferdinanda [1981] , and The Luminous Image [1984]. But even more important was the radical critique of famous tv presenter Pierre Janssen on the book “Turbulance around video art” from Sander Kletter. Janssen says the omission of oldskool RADIO RABOTNIK TV in the collection art critiques was more than a mistake: an artistic crime, he called it!

Reacties:
https://youtu.be/7iVGwGXSVaM

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Pieter+Ekker
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerald+van+der+Kaap
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+Groot

https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Henderikse
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pierre+Janssen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rabotnik
https://robscholtemuseum.nl/?s=New+Rabotnik