Jan Dijkgraaf – BRIEFJE VAN JAN | Aan het FNV bestuur

Dit is jullie kans; zeg me waar en wanneer en ik zal er zijn

Beste vakbond tijgers,

Fransen zijn stom.

Maar in één ding zijn ze veel beter dan wij: actievoeren.

De grootste demonstratie ooit in ons land was, die tegen de plaatsing van kernwapens op Nederlands grondgebied. Er kwamen ruim 550.000 mensen op af. Dat was in 1983.

Die demonstratie hielp uiteindelijk niet echt, evenmin als een petitie twee jaar later met 3,7 miljoen handtekeningen. Op vliegbasis Volkel, waar vorig jaar nog een jihad verdachte werd aangehouden, die door de beveiliging was geglipt, liggen gewoon kernwapens.

Maar waar het om gaat is: ooit waren Nederlanders actie bereid.

In 1983.

Van de nu levende 17,1 miljoen inwoners waren er toen bijna 7 miljoen nog niet eens geboren…

In Frankrijk gaat de bevolking veel makkelijker de straat op.

Als je alleen maar Nederland 1 kijkt en Trouw leest (of RTL 4 en De Telegraaf) denk je misschien: ach, die Fransen hebben altijd wat te mekkeren en er zijn weer wat extreem rechtse Tokkies aan het rellen.

Maar als je een werkende internet verbinding hebt en bent aangesloten op sociale media weet je beter.

Het ‘gele hesjes’ protest, dat begon als actie tegen een verhoging van de benzineprijzen en de belastingdruk, is aan het uitgroeien tot een massaal protest van alle Fransen tegen de zittende macht en de elite. Van de burger tegen het bestuur.

Er is alle reden om ook in Nederland de ‘gele hesjes’ aan te trekken.

Wat zou het mooi zijn als iedereen, die de buik vol heeft van de arrogante machtspolitiek van een coalitie, die volgens de peilingen nog maar op 50 van de 150 zetels in de Tweede Kamer steunt, de onderlinge animositeit een paar uur zou willen vergeten en in gele hesjes naar Den Haag trekt.

Van de politieke partijen, die in 1983 mede het ‘Comité Kruisraketten Nee’ vormden (PvdA, D66 en drie voorlopers van GroenLinks), hoeven we niks te verwachten.

Maar jullie deden in 1983 ook mee in dat Komitee (sorry, ik schrijf Nederlands met je). En met jullie is het sindsdien qua ledental nogal bergafwaarts gegaan.

Dit is jullie kans.

Jullie zijn, door het stuklopen van het pensioenakkoord en de manier, waarop premier Rutte dat framed (jullie zouden je leden een akkoord onthouden, waarbij ze hun vingers zouden aflikken), gemotiveerd. Of door dat stuitende interview met Ruttes Unilever vriendje Polman, waaruit maar weer eens blijkt, wie er in dit land echt aan de touwtjes trekken. Jullie hebben het geld en de organisatiekracht om een groot protest effectief op poten te zetten.

Zeg me waar en wanneer en ik zal er zijn.

Waarbij de druppel, die mijn emmer deed overlopen, het Verdrag van Marrakesh is. Niet, omdat ik er als 56 jarige semi kluizenaar in een gehucht in Friesland zelf die paar jaar, die me nog resten, veel last van zal krijgen, maar vanwege mijn kinderen en eventuele kleinkinderen.

Het maakt echter niet uit wat bij mij of anderen de druppel was.

Zolang wij ruziën over de druppels, laat Mark Rutte alle kranen lopen.

Ten strijde! Geschiedenis schrijven!

Groet,

JanD

PS. Straks me nieuwe nieuwsbrief. Meld u aan!

The PostOnline, 7:01, 26 november 2018

https://tpo.nl/column/briefje-van-jan-aan-het-fnv-bestuur/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Dijkgraaf
https://robscholtemuseum.nl/?s=FNV
https://www.google.com/search?q=gilet+jaunes
https://www.google.com/search?q=gillet+jaunes
http://www.polotshirts.nl/goedkope-fluor-gele-reflecterende-hesjes-in-de-ma-2992241.html