Jan Ambriola – Sjoerd Brandsma groeide op in een Groot Gezin ’Geniet van het Moment en van de Dingen, die op je Pad komen’

Sjoerd Brandsma (foto Jan Ambriola)

Sjoerd Brandsma groeide op in een Groot Gezin:Geniet van het Moment en van de Dingen. die op je Pad komen

Den Helder – Sjoerd Brandsma (68) is Op Gegroeid in een Groot Gezin. „Ik had in de Billitonstraat, waar mijn Ouderlijk Huis stond, Geen Privacy. Als ik mij als Kind wilde terug trekken ging ik Vaak naar de Leeszaal van de Openbare Bibliotheek in de Hector Treubstraat. Mijn Vrouw Kris (66) woonde in de Buys Ballotstraat. Toen wij als Pubers Verkering kregen was ik Vaak bij haar Thuis.”

Sjoerd, Geboren in Drachten, was Drie Jaar Oud toen het Gezin Brandsma naar de Billitonstraat in Den Helder verhuisde. Inmiddels bestond het Gezin uit Vader en Moeder Brandsma en hun Vijf Kinderen. In Den Helder werd de Familie Nog Eens uit gebreid met Zeven Kinderen. Na de LTS volgde Sjoerd de Vak School voor HorlogeMaker in Hoorn. Na Werkzaam te zijn geweest bij Omega in Amsterdam en in een Reparatie Atelier in Alkmaar ging hij als Burger werken bij Defensie en daar heeft hij zich Verder Ontwikkeld tot Management Niveau. Tot zijn Pensionering, nu Twee Jaar Geleden.

Ik heb ’Fijn WerkAltijd Heel Mooi Gevonden. Een Horloge is net als een Auto. Die staat Na Jaren Ook Wel Eens Stil en moet een Beurt hebben. Zo werkt dat ook bij een Horloge, Alleen dan op de Vierkante Millimeter. Later kon ik mijn Vaardigheden Hier In Kwijt bij de Marine.”

Vader Brandsma was een Fries en Moeder Brandsma had Indische Chinese Roots. „Mijn Vader kwam uit een Veehouders Geslacht, voordat hij bij de Marine ging werken. Hij was Streng en Dominant. Mijn Moeder was Gedienstig, Zorgzaam en tevens de Spil van de Familie. Als een Spin in het Web was zij de Manager van het Gezin en hield de ’Boel’  Draaiende. Haar Invloed heb ik het Meest mee genomen. Wij zijn in de Familie Brandsma, maar ook binnen ons Eigen Gezin, Zorgzaam en Liefde Vol voor elkaar. In Voor en Tegen Spoed kunnen wij Altijd op elkaar terug vallen.”

Abstracte Kunst

Sjoerd maakt Abstracte Kunst onder het Pseudoniem ’Artviewer’. ,,Ik heb aan de Basis gestaan van de Kunst Route in Den Helder Samen met Els Ellen van Windkracht 13. Onder meer heb ik Maarten van Rossem voor een Lezing over Populisme Hier naar toe Gehaald. Daar naast doe ik aan Fotografie en sport ik veel. Onder meer Golf, Hard Lopen en ik heb de Elf Steden Tocht van 1985 en 1986Geschaatst. Ik ben een Liefhebber van Jazz. Graag had ik een Blaas Instrument Bespeeld, Trompet of Saxofoon, maar dat was Uiteindelijk Niet mijn Ding. Mijn Vader had Wel een Absoluut Gehoor en kon Alles Na Spelen, Op Diverse Instrumenten, waar onder een Piano, die Bij Ons Thuis stond. Onze Zoon Joeri (Bassist van de Helderse Band Let’s build an Empire, Redactie) heeft dat ook.”

Sjoerd heeft Vier Klein Kinderen. ,,Daar genieten Kris en ik Enorm van. Dat was Wel Één van de Grootste Hoogte Punten in mijn Leven. De Eerste Keer, dat ik Opa werd. Een dieptepunt daartegenover was de Moord op mijn Broer Auke in 2002. Daar heb ik het Ontzettend Moeilijk mee gehad. En met mij de Hele Familie. Dat hakte er Erg Hard in. Ik ben Blij dat mijn moeder mtoen al was Heen Gegaan en dit Verdriet Niet heeft hoeven mee maken.”

Sjoerd zwijgt even en dan ErnstigHet doet mij in zien Hoe Fragiel het Leven van de Mens is Tussen de Geboorte en de Dood, of Tussen Aarde en Hemel, Zo Gezegd. Je moet Leven bij de Dag en Genieten van het Moment en van de Dingen. die op je Pad komen. Ik heb Nu Negen Jaar Prostaat Kanker en sta onder een Drie Maandelijkse Controle. Dat doet mij Nog Intenser, beseffen dat ik met Kris, de Kinderen en de Klein Kinderen Nu Moet Genieten.

Willemsoord

„Ik vind Willemsoord qua Industriële Vormgeving een Geweldig Mooi Complex. Vooral het Marine Museum springt er uit. Maar er is Zo Veel Meer. Neem nu de Nollen. Negen van de Tien Mensen uit Den Helder spreken steeds over een Zooitje Oud Roest, maar, dan ik denk Ga er Nu Eens Kijken. Zie dan Hoe Prachtig de Synthese is tussen de Kunst en het Landschap. En Stijl Vol is Vorm Gegeven door Rudi van de Wint.”

En ja, Rob Scholte. Ik geloof wel dat hij deels zijn Eigen Glazen heeft In Gegooid maar het is wel een Mondiale Kunstenaar en de Locatie in het Hart van de Binnen Stad was ook Geweldig. Jammer. dat hij Nu Weg is. Zijn Museum was een Verrijking voor de Stad. Daar kwamen Mensen van Heinde en Verre voor naar Den Helder.”

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20221017_47516201

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jan+Ambriola
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sjoerd+Brandsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Art+Viewer
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kunst+Route+Den+Helder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Els+Ellen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Windkracht+13
https://robscholtemuseum.nl/?s=Auke+Brandsma
https://robscholtemuseum.nl/?s=Maarten+van+Rossem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Nollen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rudi+van+de+Wint