Jacqueline van Ginneken – Hoe Schatrijke George Soros Miljoenen verdiende aan een Arnhems Volksbuurtje: ‘Kwetsbare Mensen zijn de Pineut’

Één van de woningen in de Geitenkamp in Arnhem, inzet George Soros (foto Rolf Hensel | Reuters)

Hoe Schatrijke George Soros Miljoenen verdiende aan een Arnhems Volksbuurtje: ‘Kwetsbare Mensen zijn de Pineut

Beleggers uit binnen en buitenland hebben de afgelopen jaren een begerig oog laten vallen op de Nederlandse Sociale Huurhuizen. Goede Handel. Zo zijn met ruim 600 Woningen van de Arnhemse Woningcorporatie Vivare miljoenenwinsten gemaakt.

Vivare verkocht de Huizen in 2016 aan de Amerikaanse Multimiljardair George Soros. Krap twee jaar later gingen diezelfde Huizen over naar de Brabantse succesvolle Ondernemer Ben Mandemakers. Een lucratieve Deal: Soros pakte hierbij een Winst van ruim 83 miljoen euro.

Intensief en openhartig gesprek

De Britse Zaakwaarnemers rijden rechtstreeks van Schiphol door naar Arnhem, naar het kantoor van Vivare.  José van den Bor wil net als haar negen andere collega’s van de andere Huurdersverenigingen, maar één ding weten. ‘Hoe lang wil Soros de Huizen houden?

Victor de Stuerslaan in de geitenkamp. Arnhem

Victor de Stuerslaan in de geitenkamp. Arnhem (foto Rolf Hensel)

In een anderhalf uur durend ‘intensief en openhartig’ gesprek bezweren de Soros Zaakwaarnemers, dat ze de Arnhemse Huizen Deal zien als een Investering voor de Lange Termijn. Ze hebben meer Huizen. Huizen, zeggen ze, geeft rust. Die zorgen voor een stabiel Inkomen. Belangrijk voor het Familiebedrijf, dat Soros runt.

Woningmarkt buitengewoon populair

Miljardairs, buitenlandse Beleggers of rijke Particulieren: de Nederlandse Woningmarkt blijkt buitengewoon populair voor Investeerders. Terwijl het aantal Sociale Huurwoningen van Woningcorporaties nauwelijks groeit of zelfs iets krimpt (in Twente), neemt het aantal Particuliere Huurwoningen in handen van Beleggers fors toe sinds 2012. In het verspreidingsgebied van De Gelderlander met 24 procent, in dat van de Stentor met 13,2 procent en dat van Tubantia met 23,7 procent.

De Woonbond, de landelijke Huurdersvereniging, volgt de ontwikkelingen met een kritische blik. ,,De afgelopen jaren hebben we veel Verkopen gezien, tot aan grote Buitenlandse Beleggers, die plukken Corporatie Huizen kochten. Het was Natuurlijk Beleid vanuit Den Haag – toenmalig Minister Stef Blok zat nog net niet op een Makelaars scooter”, zegt Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond.

Familie

Terug naar die doordeweekse avond in mei in 2015, waar de Vertegenwoordigers van de Huurdersverenigingen kritische vragen stellen aan de potentiële Koper. De Soros Afgevaardigden zijn heel open, joviaal, afficheren zich als een Familiebedrijf. Soros zou goed voor de Huurders zorgen, waarom zou hij dat niet doen? ‘We zijn een familie’. José van der Bor is gerustgesteld. ,,Zakelijk gezien klonk het plausibel. Als iemand de intentie heeft om de Huizen tien, vijftien jaar te houden, dan zeg je niet meteen nee.”

Vijf jaar later weet Hanneke* niet meer hoe ze de Huur nog moet betalen. Het Arbeidershuisje met de rode dakpannen in de Geitenkamp, fraai gelegen op de Stuwwal in Arnhem Noord op fietsafstand van het Stadscentrum, is voor haar te duur geworden – ze moet op zoek naar een ander Huis, een goedkopere Woning, een Sociaal Huurhuis.

Victor de Stuerslaan in de Geitenkamp. Arnhem

Victor de Stuerslaan in de Geitenkamp. Arnhem (foto Rolf Hensel)

Alles anders

In maart 2016 wordt Soros haar nieuwe Huisbaas en sindsdien is alles anders. Elk jaar moet ze weer tientjes meer Huur betalen. Terwijl er volgens Vivare niet zo veel zou veranderen. ‘Uw Huurprijs wijzigt niet als gevolg van de Verkoop’. Die Informatiebrief heeft ze nog ergens liggen. De Huur klimt inmiddels richting de 800 euro per maand, hoe lang houdt ze dat vol?

Elk jaar de hoofdprijs. Niet alleen voor Hanneke, ook voor honderden andere oud Huurders van Vivare, die door de Huizen Deal in handen van Soros zijn overgegaan. Dick van den Berg uit Velp krijgt jaarlijks de Wettelijk Maximaal Toegestane Huurverhoging voor zijn kiezen, vorig jaar 5,1 procent. Toen hij er kwam wonen, elf jaar geleden, was zijn Velpse huis aan de Doctor Van Voorthuijsenstraat een Sociale Huurwoning. Na een strijd van twee jaar van Bewoners Protesten, Handtekeningen Acties, Kamervragen en een Hoorzitting van de Autoriteit Woningcorporaties gaan ook deze Huizen in 2017 over naar Soros. ,,Die heeft het niet gekocht om Sociaal te wezen,” zegt hij.

Dick van den Berg aan de dr. van voorthuijsenstraat Velp

Dick van den Berg aan de Dr van Voorthuijsenstraat Velp (foto Rolf Hensel)

3,5 Keer de Huur

Bij Woningcorporatie Vivare zouden de kleine Velpse Twee Kamer Woningen niet boven de Huurgrens van 450 euro gaan. Nu staan ze voor 600 euro Te Huur op Funda. Eis is bovendien, dat de nieuwe bewoner 3,5 keer de Huur verdient. Dat red je niet met een Uitkering.

De belofte van Soros blijkt al snel een lachertje. De Lange Termijn Visie omspant geen twintig jaar, maar twee jaar. In 2018 verkoopt Soros de ruim zeshonderd Huizen in Arnhem en Regio. Aan Ben Mandemakers, inderdaad, die van de Keukens. Een goede Business, want hij staat hoog in de Quote 500. Mandemakers boert niet alleen goed met zijn Keukens. Vanuit zijn Particuliere Beleggingsmaatschappij DM Equity Partners is de Koning van de Keuken ook groot in Huizen.

Informatiebulletin van bewonerscommissie over verkoop van het huizenblok aan Soros. Het hangt nog steeds bij het verkochte complex aan de Dr. van Voorthuijsenstraat in Velp.

Informatiebulletin van Bewonerscommissie over Verkoop van het Huizenblok aan Soros hangt nog steeds bij het verkochte Complex aan de Dr van Voorthuijsenstraat in Velp (foto De Gelderlander)

Geen Straatnamen, maar Clusters

In het voorjaar van 2018 gaan de Huizen dus weer over de toonbank. Plukjes Woningen. Geen Straatnamen, maar Clusters. Cluster 19, Cluster 20, Cluster 25. Alsof het Zoete Broodjes zijn.

Victor de Stuerslaan in de Arnhemse wijk de Geitenkamp.

Victor de Stuerslaan in de Arnhemse wijk de Geitenkamp (foto  Rolf Hensel)

De Huurdersvereniging trekt aan de bel en stelt lastige vragen: hoe zit het met de Afspraken? Vivare geeft niet thuis. ‘Je moet het loslaten’, krijgt José van den Bor te horen. Instanties trekken hun handen er vanaf. Verkocht is verkocht.

Of ze nu George Soros of Ben Mandemakers heten – voor Hanneke, Dirk en de andere Huurders maakt het geen verschil. Ook onder de nieuwe superrijke Nederlandse Huisbaas gaan de Huren omhoog, elk jaar weer. Tot dat het niet meer gaat en de Huurder de deur achter zich dicht trekt, omdat hij het niet kan betalen. Soms komt er een bord in de tuin. ‘Te Koop’. Zo gaat het met de 37 Huizen in de Geitenkamp.

De voormalige Sociale Huurhuizen in de Geitenkamp blijken gewild. De gekte op de Huizenmarkt zorgt er voor, dat ze nu makkelijk voor 200.000 euro en meer weggaan. Moet er nog wel veel gebeuren, ondervonden twee Kopers. ,,Het leek wel, of er dertig jaar niets aan was gedaan,” zegt een Bewoonster, die het Huis in de zomer van 2018 kocht.

Huurverhogingen

Vier maanden na de Eigenaars wisseling, in juli 2016, gaat de Huurprijs met 2,1 procent omhoog, een jaar later met 2,8 procent. In de zomer van 2018 komt er een Huurverhoging van 3,9 procent bovenop, in juli 2019 is dat 4,1 procent. Een jaar later, in juli 2020, gaat de Huur met 5,1 procent omhoog, maar ‘in verband met de situatie rond de Corona Virus 19 Maatregelen heeft de Eigenaar besloten de Jaarlijkse Huurverhoging dit jaar pas per 1 oktober toe te passen’.

De Wettelijk Maximale Huurverhogingen In 2020 zijn 4,1 procent voor Huurders met een Inkomen tot 43.574 euro en 6,6 procent voor Huurders met een hoger Jaarinkomen.

Voor Woningcorporaties zit er een rem op de Huurstijging. individueel kunnen ze hogere Huurverhogingen vragen, maar de totale Huursom van alle Woningen van een Corporatie mag maximaal Inflatie zijn. Voor Particuliere Aanbieders van Sociale Huurwoningen geldt deze Huurderbeperking niet. Zij kunnen daarom hogere Huurverhogingen doorvoeren.

Hoe zit het met de Regels?

Maar hoe zit het met die Regels? Kan een Woningcorporatie zeshonderd Sociale Huurhuizen verkopen aan één Koper. Ja, dat kan. Maar, het Ministerie van Binnenlandse Zaken moet de Deal goedkeuren. Daarbij weegt de mening van de gemeente mee. Hoe zwaar de stem van de gemeente is, is niet duidelijk.

,,We waren er niet gelukkig mee, maar Juridisch was het niet tegen te houden”, zegt de Arnhemse oud Wethouder Gerri Elfrink nu. De beloften aan de toenmalige SP Wethouder Wonen zijn te mooi om waar te zijn. ‘Soros is van plan de Woningen in Nederland, waaronder die in Arnhem, jaren lang te exploiteren, net als een Woningcorporatie’, belooft Ben Barret namens Soros in een onderhoud met de Wethouder. ‘Het Beleggingsdoel van Soros is het opgebouwde Familiekapitaal te beschermen, waarbij Opbrengsten boven gewenst niveau veelal worden aangewend voor Goede Doelen Fondsen’.

Soros als een moderne Robin Hood.

Gerrie Elfrink, oud-wethouder in Arnhem namens de SP.

Gerrie Elfrink, oud Wethouder in Arnhem namens de SP (foto Rolf Hensel)

Beleggers azen op Sociale Woningbouw

Elfrink geeft in november 2014 een positief Advies over de Verkoop van de Arnhemse Huizen, 216 in totaal. Het is de tweede keer in korte tijd, dat Beleggers azen op Sociale Woningbouw in zijn stad.

Een paar maanden daarvoor heeft de Wethouder zich nog verzet tegen de Verkoop van drie Arnhemse Complexen met 151 Huurwoningen van Vestia.
Deze grootste Woningcorporatie van Nederland dreigt om te vallen als gevolg van een miljarden drama met Beleggingen en Investeringen met grote Financiële risico’s. De Woningcorporatie moet Huizen verkopen en het is Patrizia Wohnmodul, die er met de buit vandoor gaat.

Huren optrekken

Deze Duitse Investeerder, die 577 miljoen voor de Huizen betaalt, maakt geen geheim van de intenties. De Huren optrekken naar de maximaal redelijke Huur. Voor de Huurders betekent, dat jaarlijkse Huurverhogingen en als een Bewoner weg gaat, forse Huurstijgingen. ‘Het belang van de Beleggers – het realiseren van Opbrengst – staat voorop’, schrijft de gemeente Arnhem, gealarmeerd na een gesprek met de Duitse Investeerders van Patrizia.

Arnhem heeft er weinig fiducie in de Deal te kunnen tegenhouden. De Sanering van het zieltogende Vestia, die mede aanleiding voor deze Verkoop is – het gaat in totaal om 5.500 Huizen – zal immers zwaar meewegen.

Woningen afgepakt

Buurgemeente Rheden zwicht eveneens voor de mooie beloften van Soros, die alle argumenten uit handen heeft geslagen om de Verkoop van Vivare Huurhuizen in Velp en De Steeg te dwarsbomen.

In het kantoortje van Huurdersvereniging Rheden pakt John Berends, hij is de Secretaris, de twee vuisten dikke ordner erbij met gele, rode en blauwe labels.
,,Die Huizen in de Geitenkamp hadden nooit verkocht mogen worden”, zegt hij. ,,Kleine Woningen, waar juist zo’n behoefte aan is, zijn nu afgepakt. Het gaat om Sociale Huur, om mensen die het amper kunnen betalen. Hier woont de Onderkant van de Samenleving, mensen, die van 50 euro in de week moeten rondkomen.”

Kwetsbare mensen

Dat ziet de Huurdersvereniging ook in Velp, bij de Huizen aan de Doctor van Voorthuijsenstraat. Onder Vivare was de Huur 432 euro voor een Maisonnette, nu 600. Van de drie Wooncomplexen in deze straat zijn er twee verkocht aan Soros. Maar de Huurdersvereniging wilde, dat ze alle drie bij Vivare bleven. Omdat hier voornamelijk Velpenaren wonen met een Uitkering, een Arbeidshandicap – kwetsbare mensen. Mensen, die nooit overgeleverd mogen worden aan Commerciële Verhuurders. ,,Die zijn de Pineut.”

Arnhem had liever gezien, dat andere Woningcorporaties de Vivare Huizen zouden overnemen. Die kans hebben ze ook gehad. Het is namelijk een Wettelijke Eis, dat een Corporatie, die Woningen in de Verkoop doet, die eerst aanbiedt aan een collega Corporatie. De antwoorden van de Corporaties variëren van ‘Nee, geen geld’ tot ‘Geen interesse’.

De Geitenkamp vanuit de lucht.
De Geitenkamp vanuit de lucht (foto Paul Rapp)

Netjes betalende mensen

Maar als Woningcorporaties afhaken, waarom zouden buitenlandse Investeerders wel belangstelling hebben voor de plukjes Woningen in Arnhem en vijf omliggende gemeenten? Hoe kan het dat een Amerikaanse Miljardair als Soros het begerig oog laat vallen op Sociale Huurhuizen in Nederland?

Goede vraag, reageert Paul de Vries, Woningmarkt Expert bij het Kadaster in Apeldoorn. “Dat weet ik toevallig wel. Hiervoor werkte ik bij de RABOBank, ik had een bureautje in Londen en mijn baan bestond uit praten met Investeerders wereldwijd. De Nederlandse Woningmarkt staat bekend in ‘De wereld‘ als Markt van netjes betalende mensen, met Waardevast Vastgoed, weinig Betalingsachterstanden. Dat komt er ook nog bij, een grote Sociale Huurwoning voorraad, dus veel Corporatie Woningen.’’

Gedroomde Kandidaat Koper

Die Corporatie Woningen zijn ook nog van een vrij goede kwaliteit, vervolgt hij. Bovendien is het Beleid van toenmalig Minister Blok ook om Sociale Huurwoningen te verkopen aan Beleggers.

Soros met zijn Beleggingsvehikel Quantum Strategic Partners is voor Vivare de gedroomde Kandidaat KoperVerkoop aan (buitenlandse) Beleggers is allemaal niks om wakker van te liggen. Voor de Huurders verandert er niets. Koop breekt geen Huur’, stelt Vivare. ‘De huidige Huurcontracten zullen worden gecontinueerd’. Dat schrijft ook Minister Kasja Ollongren in 2019 in antwoord op vragen van SP Kamer lid Sandra Beckerman.

Geen reactie

Maar waarom heeft Vivare de Woningen niet aan de zittende Huurders Te Koop aangeboden? Dat deed de Woningcorporatie voorheen wél.

Vivare Directeur Eric Angenent ,,We hebben de Huizen wel aangeboden aan de zittende Huurders, maar geen reactie. Logisch, want Huurders hebben een laag Inkomen, daarom wonen ze in een Corporatie Woning. Geld was voor ons een belangrijk Doel. In 2013 kregen we te maken met de Verhuurderheffing (een Belasting van het Rijk, Redactie). Dat was voor Vivare 17 miljoen per jaar. We hadden al gesneden in eigen kosten, afscheid genomen van medewerkers.”

Hoofd vol vragen

Vijf jaar later zit José van den Bor van de Arnhemse Huurdersvereniging met een hoofd vol vragen. ,,Om hoeveel geld gaat het en waar is het geld naar toe gegaan? We wilden, dat het naar nieuwe Sociale Huurwoningen ging, naar Onderhoud. Maar op die vragen hebben we nooit antwoord gekregen. Dit grote bedrag moest ten goede komen aan Woningen in de Regio. We wilden, dat er een aparte Boekhouding van kwam en wij dachten, dat we het geregeld hadden. Maar het is nooit apart in de Administratie gekomen.”

Volgens Vivare Directeur Angenent is dat nooit de bedoeling geweest en kán het ook niet. ,,Omdat we een Bedrijfsfinanciering hebben voor al onze 23.000 Woningen en geen Financiering per Complex.

George Soros

Miljardair en Filantroop George Soros, 90 jaar inmiddels, is een Hongaars Amerikaanse Zakenman. Hij verdiende miljarden met speculeren op Financiële Markten. In mei 2020 was Soros goed voor zo’n 8,3 miljard dollar, nadat hij meer dan 32 miljard dollar had gedoneerd aan het Open Society Foundations, waarvan inmiddels al meer dan 15 miljard dollar is uitgegeven. Met zijn Open Society Foundations steunt hij allerlei projecten wereldwijd om de Democratie te bevorderen.

44 miljoen euro

Soros betaalde overigens 44 miljoen euro aan Vivare voor de 610 Woningen. Enkele maanden eerder nam zijn Bedrijf voor 53,6 miljoen euro al een kleine 500 Huizen over van twee Particuliere Beleggers. In die Portefeuille zaten ook zo’n 200 Woningen in de Arnhemse wijk Vredenburg. Lang heeft hij de Hollandse Huizen niet in bezit gehad. QSP ESS verkocht de 1.100 panden in april 2018, zoals gezegd, aan Mandemakers. Die betaalde er 180 miljoen euro voor. Een Winst van ruim 83 miljoen euro.

Vivare Directeur Eric Angenent voelt zich ‘belazerd’ als hij hoort van de Deal tussen Soros en Mandemakers. ‘Aan welk toneelstuk hebben wij met zijn allen meegedaan’, is de eerste gedachte, die door zijn hoofd schiet.

Ben Mandemakers

Ben Mandemakers (foto De Gelderlander)

Prachtig voor kleinkinderen

Ja, voor Soros is het een goede Financiële Investering geweest, zegt Rob ten Heggeler van DM Equity, dat de Huizen van Soros kocht. Ben Mandemakers, de Keukenkoning uit Waalwijk, is de grote Investeerder achter dit Fonds.

Sommige Beleggers kopen Huizen om ze vervolgens een voor een uit te ponden. Likje verf en verkopen, dat wil DM Equity niet. ,

Ben Mandemakers zegtJoh, dit is prachtig voor mijn kleinkinderen’. We hebben net een Huizen Portefeuille bijgekocht.” Mandemakers wil zelf niet reageren, hij wil juist minder in de schijnwerpers staan.

Mandemakers Keuken

Het Investeringsfonds van Mandemakers heeft 1.600 woningen, waarvan het merendeel (80 procent) in de Regio Arnhem Nijmegen. ,,We hebben tot nu toe misschien 75 Huizen verkocht in drie jaar tijd, misschien dat we uiteindelijk 1.400 Huizen overhouden. Als een Huis leeg komt, knappen we het op – ja, dan komt er een Mandemakers Keuken in – en dan gaan we het vergroenen, stap voor stap. We geven er twee à drie jaar Huurinkomsten aan uit om het op te knappen, zo’n 40.000 euro per Woning. Daar hebben we een Meerjarig Programma voor. Dat doe je niet als je van plan bent het een paar jaar later te verkopen.”

Ja, de Huurprijs gaat elk jaar in juli omhoog. ,,Maar nooit met de Maximale Wettelijke Huurverhoging, die was vorig jaar 6,6 procent”, vervolgt Rob ten Heggeler. ,,We gaan er net onder zitten, we zoeken niet helemaal het randje op. Niet omdat we zulke lieve mensen zijn, maar we hebben geen zin in geduvel.

Victor de Stuerslaan in de Geitenkamp.

Victor de Stuerslaan in de Geitenkamp (foto Rolf Hensel)

Steeds meer knellen

De Woonbond ziet inmiddels een kentering in de Verkoop van Corporatie Woningen.

Marcel Trip zegt ,,Meer mensen zien in, dat Corporaties nodig zijn. Het aantal Huishoudens groeit. Er wonen meer mensen alleen, er zijn meer mensen met een Inkomen, waardoor ze een Sociale Huurwoning nodig hebben en ouderen moeten langer zelfstandig thuis wonen. Van alle kanten is er druk op Sociale Huurhuizen, terwijl het aantal is afgenomen. Dat gaat steeds meer knellen.”

*Hanneke is niet haar echte naam. De Arnhemse wil niet met haar echte naam in de krant uit Privacy Overwegingen.

https://www.gelderlander.nl/arnhem/hoe-schatrijke-george-soros-miljoenen-verdiende-aan-een-arnhems-volksbuurtje-kwetsbare-mensen-zijn-de-pineut~a5247f3a/

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jacqueline+van+Ginneken
https://robscholtemuseum.nl/?s=George+Soros
https://robscholtemuseum.nl/?s=Familiebedrijf
https://robscholtemuseum.nl/?s=Familiekapitaal
https://robscholtemuseum.nl/?s=Quantum+Strategic+Partners
https://robscholtemuseum.nl/?s=QSP+ESS
https://robscholtemuseum.nl/?s=Open+Society+Foundation
https://robscholtemuseum.nl/?s=Goede+Doelen+Fonds
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningcorporatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Corporatie+Woningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eric+Angenent
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vivare
https://robscholtemuseum.nl/?s=Vestia
https://robscholtemuseum.nl/?s=Autoriteit+Woningcorporaties
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stef+Blok
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kasja+Ollongren
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ministerie+van+Binnenlandse+Zaken
https://robscholtemuseum.nl/?s=Ben+Mandemakers
https://robscholtemuseum.nl/?s=Keukenkoning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Mandemakers+Keukens
https://robscholtemuseum.nl/?s=Rob+ten+Heggeler
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waalwijk
https://robscholtemuseum.nl/?s=Patrizia+Wohnmodul
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huisbaas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sociale+Huurwoning
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huurder
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huurcontract
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huurtoeslag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huurprijs
https://robscholtemuseum.nl/?s=Jaarlijkse+Huurverhoging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wettelijk+Maximale+Huurverhoging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Wettelijke+Eis
https://robscholtemuseum.nl/?s=Huurdersvereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=José+van+den+Bor
https://robscholtemuseum.nl/?s=Dick+van+den+Berg
https://robscholtemuseum.nl/?s=John+Berends
https://robscholtemuseum.nl/?s=Paul+de+Vries
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sandra+Beckerman
https://robscholtemuseum.nl/?s=RABOBank
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waardevast
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sociale+Sector
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verhuurder+Heffing
https://robscholtemuseum.nl/?s=Bewoners+Protest
https://robscholtemuseum.nl/?s=Handtekeningen+Actie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kadaster
https://robscholtemuseum.nl/?s=Woningmarkt
https://robscholtemuseum.nl/?s=Te+Koop
https://robscholtemuseum.nl/?s=Funda
https://robscholtemuseum.nl/?s=Gerri+Elfrink
https://robscholtemuseum.nl/?s=Arnhem
https://robscholtemuseum.nl/?s=Monopoly
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koop+breekt+geen+Huur
https://robscholtemuseum.nl/?s=Privacy+Overwegingen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Onderkant+van+de+Samenleving
https://robscholtemuseum.nl/?s=Pineut

https://beforeitsnews.com/business/2021/05/jacqueline-van-ginneken-jacqueline-van-ginneken-hoe-schatrijke-george-soros-miljoenen-verdiende-aan-een-arnhems-volksbuurtje-kwetsbare-mensen-zijn-de-pineut-3649271.html

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image