Jaap Timmers – Ann Demeester: Beatrix Ruf is ‘gefusilleerd’ + NOS – Directeur Stedelijk Museum stapt op + ‘In de kunstwereld houdt iedereen elkaar de hand boven het hoofd’

Ann Demeester: Beatrix Ruf is ‘gefusilleerd’

Er is volgens Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum in Haarlem, onderzoek nodig naar de vraag, waarom vlak na elkaar twee directeuren van het Stedelijk Museum zijn vertrokken. Demeester noemt het opmerkelijk, dat eerst Ann Goldstein in 2013 en nu Beatrix Ruf zijn vertrokken. “Beiden zijn van internationaal kaliber, die het museum weer op de kaart hebben gezet. Dit maakt me treurig.”

Beatrix Ruf raakte in opspraak door hoge bijverdiensten en belangenverstrengeling. “Goldstein en Ruf hebben vermoedelijk fouten gemaakt, maar zijn allebei gekruisigd, alsof ze helemaal niets goed hebben gedaan. Dat is gewoon niet waar en ook niet eerlijk. Ann Goldstein is gewoon gefusilleerd, en Beatrix Ruf ook. Er worden vaker grote fouten gemaakt door directeuren, maar zij runnen een museum niet in hun eentje; er is ook een team en een raad van toezicht.” Demeester is positief over de artistieke keuzes van Ruf en Goldstein.

Demeester weigert te speculeren over het Stedelijk, die zij ’de moederkerk van de hedendaagse kunst’ noemt. “Als het daar slecht gaat, heeft dat een negatieve impact op ons allemaal, mensen gaan anders en negatiever naar musea kijken. Ik verlang naar journalistieke reportages, die de hele situatie van het Stedelijk in kaart brengen en niet alleen maar een persoon op de korrel nemen.”

Wijzen op de afname van het bezoekers aantal noemt Demeester ‘kul’. “Elk museum heeft na heropening eerst een stijging van het bezoekcijfer en daarna daalt het, dat is een wetmatigheid.”

De topjaren onder de controversiële directeur Willem Sandberg in de jaren 60 noemt zij ’een mythe’. “Ik zou de bezoekcijfers uit de jaren zestig weleens willen zien”’

Het Stedelijk geniet mondiale belangstelling. Dat zij en andere museumdirecteuren daarover door New York Times werden gebeld, ‘zegt iets over het Stedelijk, maar ook over het ongelofelijke gekloot’. “Je hoeft er geen genie voor te zijn om te zien, dat er meer aan de hand is, dan twee directeuren, die falen. We zijn boos op NRC ,dat ze de boel op de spits hebben dreven; ik zou willen zeggen tegen NRC: ‘Maak het werk dan ook maar helemaal af. Je hebt nu de directeur onderzocht, onderzoek nu alles!”

Is Ann Demeester gepolst voor de vacature bij het Stedelijk? “Ze moeten eerst een nieuwe voorzitter van de raad van toezicht aanstellen, voordat zij gaan zoeken naar een nieuwe directeur. Ik ben niet gepolst en bovendien heel blij in Haarlem; jullie zijn nog niet van mij af.”

Noordhollands Dagblad, 26 oktober 2017, 18:18

https://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/ann-demeester-beatrix-ruf-gefusilleerd

In opspraak geraakte directeur Stedelijk Museum stapt op

Directeur Beatrix Ruf van het Stedelijk Museum in Amsterdam stapt op. Volgens een verklaring van het Stedelijk heeft ze deze beslissing genomen in het belang van het museum.

Ruf is in opspraak geraakt vanwege belangenverstrengeling. Uit publicaties van NRC Handelsblad bleek, dat ze naast haar baan als directeur van het Stedelijk Museum ook eigenaar is van een kunstadviesbureau.

Vraagtekens over winst

In die functie gaf ze advies aan mensen en bedrijven, die kunst aan het museum in bruikleen gaven. Ruf heeft het adviesbureau niet opgegeven in het jaarverslag over 2016.

Verder zijn er vraagtekens over de winst, die het bedrijf van Ruf heeft gemaakt. In 2015, het eerste jaar, dat ze in dienst was bij het Stedelijk Museum, maakte het kunstadviesbureau ruim 430.000 euro winst. Ruf mag haar advieswerk alleen in haar vrije tijd doen. De hoge winst duidt er volgens kenners op, dat Ruf er veel tijd mee kwijt was.

Fantastisch museum

Ruf zegt, dat ze het Stedelijk Museum heeft leren kennen als een fantastisch museum. “We hebben mooie collecties naar Amsterdam gehaald en de betrokkenheid met de maatschappij sterk aangehaald.”

Het museum doet de komende maanden nog onderzoek naar het functioneren van Ruf. Haar taken worden voorlopig overgenomen door het huidige management. Dat gaat op zoek naar een nieuwe directeur.

NOS, Di 17 oktober, 11:27, Aangepast op Di 17 oktober, 11:34

https://nos.nl/artikel/2198390-in-opspraak-geraakte-directeur-stedelijk-museum-stapt-op.html

’In de kunstwereld houdt iedereen elkaar de hand boven het hoofd’

Beatrix Ruf, de Duitse artistiek directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, is opgestapt. Haar positie was onhoudbaar geworden, omdat ze als eigenaar van een kunstadvies bedrijf naast haar baan in 2015 ruim vier ton winst maakte als kunstadviseur. “Hoe is het mogelijk dat we dit hebben toegelaten?”, zegt kunstadviseur Willem Baars. “Dit is typerend voor de kunstwereld, een wereld waarin iedereen elkaar achterna loopt. Ik maak me er erg kwaad over.” Uit publicaties van NRC Handelsblad bleek dat Ruf directeur is van de bv Currentmatters. In die functie gaf ze advies aan mensen en bedrijven, die kunst aan het museum in bruikleen gaven. Ruf heeft het adviesbureau niet opgegeven in het jaarverslag over 2016.

NOS, Di 17 oktober, 15:49

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2198430-in-de-kunstwereld-houdt-iedereen-elkaar-de-hand-boven-het-hoofd.html