Jaap Stiemer – Emotioneel weerzien met gestolen kunst in Hoorn [video-update]

Hoorn – Met een theatraal spektakel is vrijdagmiddag in Hoorn de terugkeer van vijf gestolen schilderijen naar het Westfries Museum gevierd. 4320 dagen zijn de doeken weggeweest, had museumdirecteur Ad Geerdink uitgerekend.

Het theaterstuk van vrijdagmiddag mag gezien worden als publieksactie: de doeken zelf arriveerden in werkelijkheid donderdag al.

In een haast gewijde sfeer werden de kisten met daarin de grotendeels fors beschadigde eeuwenoude doeken de marmerzaal van het museum in gedragen.

Het openen van de eerste kist, met daarin Vrouw Wereld van Jacob Waben uit 1622 ging gepaard met veel emotie bij de medewerkers van het museum, die de brute kunstroof in 2005 meemaakten.

Arthur Brand, de ’kunstdetective’ die de gestolen doeken opspoorde in Oekraïne, was ook bij het openen van de kisten aanwezig. ,,Als dit doek kon praten…’’, zei hij bij het aanschouwen van Vrouw Wereld, een van de minst beschadigde meesters.

De werken worden de komende tijd geëxposeerd zoals ze zijn aangetroffen, drie doeken in opgerolde staat, inclusief de vuile sprei waarin ze verpakt waren.

Van 8 oktober tot en met 16 oktober is het museum ruim een week lang gratis open om iedereen in de gelegenheid te stellen de schilderijen met eigen ogen te zien. Ze blijven dan nog tot 13 november te bezichtigen.

Op die dag eindigt de crowdfundingcampagne (http://www.voordekunst.nl/wfm) om geld in te zamelen voor de restauratie, waarvoor inmiddels al zo’n 22.000 euro binnen is. Wethouder Judith de Jong maakte vrijdag bekend dat de gemeente Hoorn 5000 euro bijdraagt.

Als de actie lukt gaan de schilderijen voor vele maanden naar een restauratieatelier waar ze onder leiding van Ronald de Jager worden hersteld. In het najaar van 2017 zijn ze dan weer in volle glorie te zien zijn in een speciale expositie over het fenomeen roofkunst.

Dit artikel is ook in de nieuwsbrief verschenen. Bent u nog niet geabonneerd op onze nieuwsbrief? Meldt u zich dan hier aan!
http://tmg.emsecure.net/optiext/optiextension.dll?ID=PbkPpqfvbwN3bVUPT%2BONAutIM7j4a6jjP8ugSy1IQGASNRk5yNjmdxHRgZKXsRFZdiViKUf9KHmqG9A6bj&BRAND=NHD

NHD, 7-10-2016, 14:50 (Update 8-10-2016, 7:31)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article28602812.ece/Emotioneel-weerzien-met-gestolen-kunst-in-Hoorn-video-update?lref=vptop

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image