Jaap Stiemer – Emotie rond afstoten Noorderkerk Hoorn

HOORN – De Noorderkerk in Hoorn zou behouden moeten blijven voor erediensten en ceremonies als rouw- en trouwdiensten. Dat vindt een groep leden van de protestantse gemeente in Hoorn, die bezwaar hebben aangetekend tegen de voorgenomen verkoop.

Maandag wordt het bezwaarschrift behandeld bij het Regionaal College voor de Behandeling van Bezwaarschriften van de Protestantse Kerk in Nederland. De kerkenraad nam eerder dit jaar het principebesluit dat de Noorderkerk zou moeten worden afgestoten en per 1 maart 2016 de deuren sluit. Kerkelijk centrum Het Octaaf in de J.D. Pollstraat zou voor dit deel van de gemeente dan geheel de rol van kerk moeten overnemen. Op dit moment wordt er nog om en om gekerkt in het monument op het Kleine Noord en Het Octaaf.

De bezwaarmakers stellen onvoldoende gekend te zijn in het besluit van de kerkenraad. Er zou onvoldoende naar alternatieven gekeken zijn en cijfermatige onderbouwing van het besluit laat volgens de gemeenteleden geen groot voordeel zien bij het afstoten van de Noorderkerk ten opzichte van Het Octaaf.

Henk Groenewegen (90) is een van de gemeenteleden die grote moeite heeft met het voorgenomen afstoten van de kerk. ,,Ik heb een band van 45 jaar met die kerk, ik heb er ook veel voor gedaan. Mijn vrouw is vanuit die kerk begraven en dat zou ik zelf ook willen. Het plan om de kerk te sluiten raakt me zo diep dat ik er nachten niet van heb geslapen. Ik had bij wijze van spreken bij de kerk in hongerstaking willen gaan om dit te voorkomen.”

Groenewegen heeft het gevoel dat het besluit is genomen en gecommuniceerd op de manier van ‘de meester spreekt en jullie zijn stil’.

Dat wordt bestreden door Wim van Hilten, die het besluit tot afstoten maandag zal verdedigen. Inhoudelijk wil hij zijn verweer nog niet prijsgeven, maar volgens Van Hilten wordt er al jaren over de toekomst van de protestantse en gereformeerde kerken gesproken. ,,Iedereen had daardoor voldoende gehoord en geïnformeerd kunnen zijn. Het gevoel niet gehoord te zijn is puur gebaseerd op emotie, iets wat ik me overigens heel goed kan voorstellen.”

De gemeenteleden die bezwaar maken hebben een online petitie (https://petities.nl/petitie/behoud-noorderkerk-hoorn-voor-erediensten) geopend en zamelen ook op papier handtekeningen in tegen de verkoop van de Noorderkerk.

NHD, 1-10-2015, 21:00 (Update 2-10-2015, 12:04)

http://www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland/article27518488.ece/Emotie-rond-afstoten-Noorderkerk-Hoorn_

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CAPTCHA ImageChange Image