Ivo Laan – Kick Out Zwarte Piet dreigt met actie bij intocht in IJmuiden volgend jaar + Vamba Sherif – Excuus voor Zwarte Piet + Sesamstraat | Gerda Havertong – Over Zwarte Piet in 1987

Kick Out Zwarte Piet dreigt met actie bij intocht in IJmuiden volgend jaar

IJmuiden – De actiegroep Kick Out Zwarte Piet dreigt volgend jaar actie te gaan voeren bij de intocht van sinterklaas in IJmuiden.

De aanleiding is de ludieke actie om een demonstratie vak te besmeuren met rotte vis en het verzetten van de hekken, waarmee het vak was afgezet.

Dat blijkt uit een brief van Kick Out Zwarte Piet aan de gemeenteraad van Velsen. De actiegroep trekt fel van leer tegen het demonstratie vak ,dat burgemeester Dales had gemaakt aan de Kerkstraat hoek Kanaaldijk. Op foto’s van het demonstratie vak leek het, alsof er maar een klein demonstratie vak was gemaakt. ’Op de foto is dit vak duidelijk te zien als een kooi, waar demonstranten achter hekken op een klein oppervlak opgesloten zouden worden’, stelt de actiegroep. ’Walgelijk’ en ’Wij zijn geen apen of slaven en laten ons niet opsluiten in een kooi’. Kick Out Zwarte Piet meent ook dat het demonstratie vak zich op een afgelegen plek bevond, aldus de brief. De actiegroep schrijft in overweging te nemen om IJmuiden tijdens de sinterklaas intocht in 2020 als een van de gemeenten aan te doen. ’Al is het alleen maar om te laten zien, dat wij ons niet in een kooi gevangen laten nemen’.

In een reactie aan de actiegroep schrijft burgemeester Dales, dat hij het recht op demonstratie juist een groot goed vindt. Ook weerlegt hij de bewering dat de demonstratievakken, waar uiteindelijk niemand demonstreerde, in een afgelegen gebied lagen. Volgens Dales lagen de vakken op hoor en zichtafstand van de route van de intocht. ’Ik heb de hekken geplaatst met het doel om demonstranten beter te kunnen beschermen’.

Daarnaast wijst Dales er op dat het aangewezen vak ’vele malen groter was dan het vierkant dat op de foto te zien is’. De hekken op de foto geven ook een vertekend beeld, omdat de nacht voor de intocht er hekken in de bosjes waren gegooid, vermoedelijk door pro Zwarte Piet aanhangers.

IJmuider Courant, 2 december 2019, 16:36

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20191202_9879025/kick-out-zwarte-piet-dreigt-met-actie-bij-intocht-in-ijmuiden-volgend-jaar

Een excuus voor Zwarte Piet

Jacobus Capitein (gravure uit 1742-1747, foto Catharijne Convent)

Jacobus Capitein, gravure uit 1742-1747 (foto Catharijne Convent)

De zwarte dominee Capitein verdedigde slavernij; een zwart kind vindt sinterklaas een leuk feest. Maar dat zijn geen goede argumenten om de karikaturale figuur Zwarte Piet te behouden, vindt gastcolumnist Vamba Sherif.

Jacobus Capitein was een bijzondere man. Hij werd rond 1717 ergens in het huidige Ivoorkust in West Afrika geboren. Als kind werd hij als slaaf verkocht aan een officier van de Nederlandse West Indische Compagnie, ene meneer Van Gogh. De officier nam Jacobus mee naar Nederland waar de jongen in een kostschool in Den Haag terechtkwam. Op 20 jarige leeftijd ging hij studeren aan de Universiteit van Leiden. Een uitzonderlijke prestatie voor een tot slaaf gemaakte man in die tijd. In zijn scriptie schreef deze Afrikaan, dat slavernij niet op gespannen voet stond met het christendom. Met andere woorden, de slavernij was toegestaan.

Een opmerkelijke conclusie van iemand, die wreed uit zijn omgeving werd weggerukt, van zijn familie, vrienden en leefwereld werd verwijderd, een slachtoffer was van een systeem, waarvan de naweeën tot op de dag van vandaag voelbaar zijn. Het in eigendom hebben van een zwarte man in die periode, een hoog opgeleide zwarte man wel te verstaan, die de slavernij niet afkeurde, zal door velen als argument en excuus zijn gebruikt om de handel voort te zetten.

Maar Capiteins visie rechtvaardigde deze onmenselijke praktijk niet. Diens pleidooi weerhield de tegenstanders van de slavernij er niet van te blijven strijden voor het afschaffen van deze praktijk. Ze riskeerden hun leven, ze werden vermoord, anderen gemarteld. Maar aan de slavernij moest een einde komen.

Sprakeloos

Het verhaal van de, overigens bevoorrechte, Jacobus Capitein doet mij denken aan een avond, waarop ik met mijn dochter naar het Jeugdjournaal zat te kijken. Ze is verzot op dit programma vanwege de toegankelijke manier, waarop de berichten worden weergegeven. Elke dag maak ik tijd om samen met haar te kijken. Dit keer ging het item over de intocht van Sinterklaas en zijn pieten.

De verslaggever interviewde een aantal voor en tegenstanders van ‘Zwarte Piet’. Hij eindigde zijn verslag op een manier, die me sprakeloos naar het scherm deed kijken. De verslaggever koos uit de menigte een getint kind om te vragen wat hij van het sinterklaasfeest vond. Het antwoord valt te raden. Het kind vond het een leuk feest.

De verslaggever wilde daarmee zeggen: als een donker kind zo’n feest leuk vindt, waarom kunnen de volwassen tegenstanders het ook niet simpelweg accepteren en ophouden met de discussie?

Mokerslag

Ik had graag aan de verslaggever willen vragen om even in de geschiedenis te duiken en te zien wat het onderwerpen van miljoenen mensen aan de wil van enkelen tot gevolg heeft gehad. Op de Zwarte Piet figuur is, zoals we weten, het historisch stereotype beeld van de zwarte mens geprojecteerd. Niet voor niets hebben we liedjes met teksten als ‘Ook al ben ik zwart als roet, ik meen het toch goed.’ Alsof zwart als roet zijn gelijk staat aan het hebben van slechte bedoelingen.

Mijn dochter, een liefhebber van het feest, is wel eens Zwarte Piet genoemd. En zij vond het niet leuk. Net als ik vaak voor een Zwarte Piet wordt uitgemaakt. Iedere keer, al lang voor het debat zo heftig werd, voelde het als een mokerslag in mijn gezicht.

Een ‘Jacobus Capitein’ opvoeren als vertegenwoordiger van de zwarte bevolking betekent niet, dat we de slavernij daarmee als een normaal verschijnsel moeten accepteren. Als een donker kind, of welk kind dan ook, het sinterklaasfeest leuk vindt, betekent dat niet, dat daarmee de karikatuur van Zwarte Piet deugt.

Het is tijd om afscheid te nemen van deze misplaatste figuur. En een feest te vieren, dat ons allemaal waardig is. Dit is de toekomst. Er is geen weg meer terug.

Vamba Sherif is schrijver (onder andere van De zwarte Napoleon) en in december gastcolumnist op http://volkskrant.nl/opinie.

De Volkskrant, 1 december 2019, 7:00

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/gastcolumn-geen-excuus-voor-zwarte-piet~b644da3f

Over Zwarte Piet in 1987

Gepubliceerd 25 okt. 2016

http://religionresearch.org/closer/2016/10/29/raciaal-nederlanderschap-racisme-zwarte-piet-en-islam-in-een-week/

De discussie over Zwarte Piet is niet nieuw. Al in 1930 was er protest tegen en dit fragment is uit 1987.

Reacties:
https://youtu.be/VmfjuWXpG7k

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Sinterklaas
https://robscholtemuseum.nl/?s=Zwarte+Piet
https://robscholtemuseum.nl/?s=KOZP
https://robscholtemuseum.nl/?s=Kick+Out+Zwarte+Piet