Ingrid Spelt – Schietoefeningen bij de Razende Bol stil gelegd, dat is namelijk beschermd natuurgebied: ’We onderzoeken hoe dit kon gebeuren’

Landingsvaartuig Koninklijke Marine bij de Razende Bol (foto Ingrid Spelt)

Schietoefeningen bij de Razende Bol stil gelegd, dat is namelijk beschermd natuurgebied: ’We onderzoeken hoe dit kon gebeuren

Den Helder – Journaliste Ingrid Spelt stapte donderdag aan boord van de Phileas Fogg van hulp strandvonder Hans Eelman voor een reportage op de Razende Bol. En belandde in een schietoefening van de marine in een Natura 2000 gebied.
Of de Phileas Fogg direct wil omkeren, galmt de stem van een officier door de marifoon. Marine oefening. Met geen mogelijkheid komt de bemanning van de Phileas Fogg aan land. Twee landingsvaartuigen liggen voor de Razende Bol, Noorderhaaks.
Tussen het beschermde eilandje en de schepen in schietdoelen. Er achter zo’n twintigtal zeehonden, dobberend in zee. Om de hoek, uit het zicht van de boten, ligt een kolonie van een paar honderd zeehonden. Duizenden vogels vinden hun (rust)plek op de Razende Bol.

Landingsvaartuigen

Marine oefening? Eelman weet van niks. Normaal gesproken worden oefeningen doorgegeven. Ook de Verkeerscentrale en de Gemeente Texel zijn niet op de hoogte. De Razende Bol is ooit Texels grondgebied geworden na een potje schaken tussen de toenmalige burgemeesters van Den Helder en Texel. Die van Texel won.

Wij varen nu bij de Razende Bol en worden weggejaagd door schietende landingsvaartuigen’, appt Eelman naar burgemeester Michiel Uitdehaag, zichtbaar geïrriteerd. De laatste keer, dat hij een schietoefening zo dichtbij de Razende Bol heeft gezien, is meer dan tien jaar geleden.

Eelman „Toen werd ik weggestuurd door de bemanning van een onderzeeboot. Ze stonden op het punt te schieten richting De Razende Bol. Hét gebied van honderden zeehonden en duizenden vogels. Oud burgemeester Joke Geldorp heeft er voor gezorgd, dat er duidelijke afspraken kwamen. Er zou niet meer geschoten worden in dit beschermde gebied. Ik heb het wel eens meegemaakt, dat ik de kogels tussen de zeehonden vond. Bovendien, burgers met een zeilbootje mogen er niet aanmeren, omdat ze misschien de zeehonden populatie verstoren, en dan is met scherp schieten, zoals nu wel geoorloofd.”

Schietschijf

Voordat oud burgemeester Geldorp de afspraken met de Koninklijke Marine en Defensie beklonk, maakten natuurorganisaties de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee en Landschapszorg Texel zich boos. Ze voerden actie om Defensie te laten staken met de schietoefeningen met als leus ’De marine gebruikt natuurgebied als schietschijf.’

Hulp strandvonder Hans Eelman (foto Ingrid Spelt)

Een keer per twee weken inspecteert Eelman De Razende Bol, al 35 jaar lang. „Vandaag zie ik de landingsvaartuigen voor het eerst in jaren weer zo dichtbij het strand liggen.”
De Phileas Fogg koerst inmiddels af op haar thuishaven in Oudeschild. De twee landingsvaartuigen achter zich latend. ’Gebied wordt vrijgegeven’, laat de Verkeerscentrale zo’n vijftien minuten later weten. De krijgsmacht trekt de vaartuigen terug richting De Mokbaai, ze varen de Phileas Fogg voorbij.

Platgelegd

Een woordvoerder van de Koninklijke Marine laat weten, dat het om een live fire exercise (schieten met scherp) van het Fleet Marine Squadron ging in het gebied EHR8.
Een oefening voor matrozen, die als beveiligers gaan deelnemen aan deze nieuwe Marine eenheid. Hun eerste militaire vorming. De woordvoerder erkent, dat de trainingsofficier te dicht tegen het Natura 2000 gebied oefende.
„Ondanks dat posities netjes werden gemonitord is het mis gegaan. We hebben de operatie direct platgelegd en gaan onderzoeken hoe dit kon gebeuren om herhaling te voorkomen.”

Helderse Courant, 6 november 2020, 19:36

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/DMF20201105_59281070/schietoefeningen-bij-de-razende-bol-stilgelegd-dat-is-namelijk-beschermd-natuurgebied-we-onderzoeken-hoe-dit-kon-gebeuren

Meer informatie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Koninklijke+Marine
https://robscholtemuseum.nl/?s=Defensie
https://robscholtemuseum.nl/?s=Schietoefeningen
https://robscholtemuseum.nl/?s=Razende+Bol
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beschermd+natuurgebied
https://robscholtemuseum.nl/?s=Natura+2000
https://robscholtemuseum.nl/?s=Verkeerscentrale
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hans+Eelman
https://robscholtemuseum.nl/?s=Michiel+Uitdehaag
https://robscholtemuseum.nl/?s=Joke+Geldorp
https://robscholtemuseum.nl/?s=Texel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Oudeschild
https://robscholtemuseum.nl/?s=Waddenvereniging
https://robscholtemuseum.nl/?s=Stichting+De+Noordzee
https://robscholtemuseum.nl/?s=Landschapszorg+Texel
https://robscholtemuseum.nl/?s=Live+fire+exercise