In de weer – Héél veel steekjes

Zo’n tien jaar geleden begon ROB SCHOLTE met het verzamelen van borduursels. Hij kocht ze bij de kringloop en op kofferbak markten. Er was genoeg want wat zijn er veel steekjes gemaakt door de jaren heen. Scholte ziet het als zijn missie de borduurwerken de waardering te geven die zij volgens hem verdienen en toont hun achterkant omdat de borduurwerken volgens hem daar meer tot leven komen. Hij heeft ze daarom omgedraaid ingelijst. Het is mooi om het verschil van werken te zien of afwerken moet ik eigenlijk zeggen. De een heeft keurig alle draden ingestopt en de ander laat ze maar zo’n beetje loshangen. Van een afstand zag je niet eens dat het achterkanten waren maar van dichtbij zag je wel wie een heel secure borduurster was of een die dacht van och, de achterkant zie je toch niet. Haha, hier hadden ze dus niet op gerekend. In MUSEUM DE FUNDATIE op drie verdiepingen is hun werk nu te zien, wanden vol, een verzameling van bijna 1000 borduurwerken, gemaakt door evenveel anonieme meesters. (vrouwen en mannen).

In de weer, vrijdag 17 juni 2016

Reacties:

Antoinette van Schaik 17 juni 2016 19:10
Dankjewel voor de tip! Ik heb eigenlijk altijd al een fascinatie voor achterkanten gehad, of het nu borduurwerk is of breiwerk (met name ingebreid breiwerk)

Marthy Berends 18 juni 2016 20:44
Ach, zo eentje had mijn schoonmoeder ook hangen, met de goede kant naar voren dan wel hè.

In de weer 19 juni 2016 18:26
Wie weet Marthy, misschien hangt ie er wel tussen !

Ageeth Mooij 19 juni 2016 08:17
Het lijkt mij een prachtige tentoonstelling. Ik heb een paar borduurwerken thuis, waarvan een van een tante. Inmiddels ben ik nieuwsgierig geworden naar die achterkanten ;-)

Els04 19 juni 2016 15:25
zo mooi, ik ben er dol op! jammer genoeg wat ver voor ons..;

klaproos 19 juni 2016 20:47
fantastisch zeg, ik zag hem op tv in een praatshow met die lijsten, wat ontzettend gaaf, je moet er maar op komen :-)

http://indeweer.blogspot.nl/2016/06/heel-veel-steekjes.html