Hoofdredactie De Telegraaf – Weg met die rookhokken + Hans Brandsma – ‘Roker weer doelwit van betutteling’ + Cas Broxterman – Wel of niet rokershok in de bouwplannen

Weg met die rookhokken

De rookruimtes in de horeca gaan in de ban nu het gerechtshof in Den Haag heeft bepaald, dat deze uitzondering op het rookverbod ongeldig is. Daarmee heeft de Club Actieve Nietrokers (CAN) een grote juridische overwinning op de Nederlandse Staat behaald.

Het is de tweede pijnlijke nederlaag voor de overheid sinds de invoering van het rookverbod. Eerder werd namelijk door rechters korte metten gemaakt met de uitzondering voor horeca zaken zonder personeel. In kleine cafés mocht gerookt worden, zo vond het toenmalige kabinet, ook al kon niet worden aangetoond, dat die cafés door het verbod een significant omzetverlies zouden lijden. Dat ’gedoogbeleid’ was ongeldig, zo vond in 2013 hetzelfde gerechtshof, dat gisteren een eind maakte aan de rookruimtes.

Nederland handelt volgens het Hof in strijd met een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de bestrijding van tabaksgebruik. Horeca ondernemers die hebben geïnvesteerd in rookruimtes zijn woest en eisen, dat de Staat in cassatie gaat bij de Hoge Raad. De landsadvocaat blijkt echter niet overtuigend verweer te hebben gevoerd. Tal van stellingen van CAN bleven onweersproken. Bovendien heeft de Staat in de rechtszaak laten weten te streven naar een „rookvrije samenleving”. Daar komt nog bij dat Nederland bij het toelaten van rookruimtes in 2008 al in strijd handelde met het WHO-verdrag. Weg dus met die rookhokken.

De Telegraaf, 14 februari 2018, 05:30

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1669022/weg-met-die-rookhokken

‘Roker weer doelwit van betutteling’

Alkmaarse Courant, 15 februari 2018

Alkmaarse Courant, 15 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Wel of niet rokershok in de bouwplannen

Helderse Courant, 17 februari 2018

Helderse Courant, 17 februari 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo