hkredactie – Wethouders Westerkamp en Meskers in de fout bij informeren raad over overschrijding MFA/KD + Schager Courant – Positie wethouders Hollands Kroon is wankel

Wethouders Westerkamp en Meskers in de fout bij informeren raad over overschrijding MFA/KD

Hollands Kroon – Tot die conclusie komt de auditcommissie in een onderzoek naar de enorme financiële overschrijding bij de verbouwing van beide locaties. In de vaststelling zegt de commissie dat wethouders Westerkamp en Meskers de raad indertijd op 24 september 2015 niet juist is geïnformeerd en voorts niet tijdig op de hoogte is gebracht van de financiële overschrijding op beide locaties.

Het budget voor de verbouwing van MFA De Ontmoeting en het Kroondomein was 7.6 miljoen euro. De overschrijding voor MFA De Ontmoeting komt uit op ruim 1.2 miljoen euro. De overschrijding van het Kroondomein komt inclusief de uitgave voor achterstallig onderhoud uit op ruim 100.000 euro.

Daarbij komen dan nog eens de kosten die gemaakt zijn voor herhuisvesting á € 261.437,- het tijdelijk huisvesten van personeel á € 74.779,- en de tijdelijke huisvesting van de scholen á € 576.451,-. Dan kom je uit op een totale overschrijding van ruim 2.2 miljoen euro op het budget van 7.6 miljoen euro. En dat kan nog verder oplopen omdat er een btw-risico dreigt van 130.000,- tot 250.000,- euro.

Ondertussen is de oppositie de messen aan het slijpen om met beide in debat te gaan over deze enorme overschrijding van het budget.

Reacties:

Theo Moras · Zijdewind
CONCLUSIE: Deze wethouders bleken dus niet de juiste (slimste) wethouders te zijn voor het door zichzelf gepretendeerde “SLIMSTE” gemeente van Nederland.
Wanneer het gemeentehuis destijds was verkocht aan een projectontwikkelaar.
En alleen met het recht op terug huren van de raadszaal had dat veel en veel goedkoper geweest. Minder ingewikkeld voor de ambtenaren (dus ook minder ambtenaren nodig) en dus veel goedkoper voor een regie & de door zichzelf gepretendeerde “SLIMSTE” gemeente van Nederland.
Dan had er ook veel meer extra budgetruimte geweest om de nu aanwezige voorzieningen voor de inwoners van Hollands Kroon in stand te houden.
Conclusie achteraf : Wie niet sterk is moet SLIM zijn, en juist dat heeft er bij de hele organisatie aan ontbroken.
28 oktober 2017 12:10

Adam Tweeto
och de coalitie houdt ze wel in het zadel, de afrekening volgt in 2018 bij de gemeenteraadsverkiezingen.
28 oktober 2017 11:01

Hollands Kroon Actueel, 28 oktober 2017

https://www.hollandskroonactueel.nl/2017/10/28/wethouders-westerkamp-en-meskers-in-de-fout-bij-informeren-raad-over-overschrijding-mfakd/

Positie wethouders Hollands Kroon is wankel

Een verhit debat, waarin de positie van de wethouders Frits Westerkamp (Lada) en Theo Meskers (VVD) zeker ter discussie wordt gesteld. Oppositiepartijen in Hollands Kroon verwachten, dat de raadsvergadering vanavond in Anna Paulowna daarop uitdraait.

“Wat ons betreft liggen er twee moties van wantrouwen klaar”, stelt fractievoorzitster Liesbeth Vlietstra van D66 onomwonden.

Aanleiding hiervoor is de budgetoverschrijding van minimaal 2,4 miljoen euro voor de verbouwing van gemeentehuizen De Ontmoeting en het Kroondomein. Plus het onjuist en laat informeren hierover van de gemeenteraad.

Fouten

“Er zijn fouten gemaakt, die niet kunnen. Je kunt niet extra geld uitgeven, zonder bij de raad langs te zijn geweest”, aldus Vlietstra.

“Daarvoor is dit college eerder gewaarschuwd, we kunnen dit niet door de vingers zien. Al zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet heel ver weg.”

Ook als het aan de PvdA ligt, trekken wethouders Westerkamp en Meskers hun conclusies en houden de eer aan zichzelf.

“Het is te bizar voor woorden, dat wij nu moeten ontdekken, dat besluitvorming in 2015 over deze verbouwingen is genomen op basis van verkeerde informatie, omdat blijkt dat het fors duurder uitvalt”, meent Sylvia Buczynski van die partij.

Doodzonde

“Het maakt ons werkelijk geen biet uit hoe Hollands Kroon haar financieel beleid vorm geeft. Zoals dit is gegaan, komt het neer op een politieke doodzonde. Van die dik twee miljoen hadden we andere dingen kunnen doen, die inwoners ten goede komen.”

GroenLinks raadslid Jan Eichorn laat doorschemeren, dat er ’behoorlijk wat kritiek zal los barsten’. “Er is nogal wat mis gegaan.”

Vergoelijkt

Johan Paul de Groot van ChristenUnie kondigt een ’stevig debat’ aan. “Er zal politieke verantwoording moeten worden afgelegd en wat mij betreft zullen daaraan ook consequenties moeten worden verbonden. Overschrijdingen zijn sowieso vervelend. Wanneer de financiële situatie voortdurend wordt vergoelijkt en feiten worden verdoezeld, is dat onacceptabel.”

Of er daadwerkelijk koppen gaan rollen, hangt ook af of coalitiepartijen de messen slijpen. Een grote rol lijkt daar in weg gelegd voor Lada: steunt die fractie de eigen wethouder of niet? Dan nog moet voor een meerderheid minimaal een raadslid van Senioren Hollands Kroon, VVD of CDA met de oppositie mee.

Fractievoorzitter Henk van Gameren (Lada) wil niet vooruit lopen op het debat. “Maar het agendapunt over de verbouwingen stemt ons niet vrolijk. Lada is hier niet gelukkig mee, het zit ons hoog.”

Noordhollands Dagblad, 1 november 2017, 14:15

https://www.noordhollandsdagblad.nl/playlist/schagen-uitgelicht/artikel/positie-wethouders-hollands-kroon-wankel