Het Zwitserleven Gevoel van … Rob Scholte

In de tijd dat kunstenaar Rob Scholte als de nieuwe Van Gogh naar voren werd geschoven door de Nederlandse pers, figureerde hij in een reclame voor Zwitserleven. Meer dan 20 jaar later blikken we samen met hem terug.

Kun je je deze periode nog herinneren?
“Ik verkocht goed en had veel succes. Een jaar later zou ik in Japan een 1200 vierkante meter grote schilderij maken over de voortdurende herhaling van oorlog. Maar in de kunstwereld zei men dat ik alle hogere beginselen der kunst had opgegeven en mezelf aan de commercie had verkocht. Joost Zwagerman schreef zelfs een boek over deze cultuur: Gimmick!. Ik hou van de mix tussen diepgang en oppervlakkigheid en deze advertentie werd dan ook gezien als afspiegeling van mijn kunst.”

In hoeverre ben je veranderd van de man op de foto?
“In mijn hart ben ik nog precies hetzelfde. Maar ik zie er nu natuurlijk heel anders uit: ik heb minder tanden, geen benen, ik word grijs. De jonge man op de foto lijkt een blaaskaak, maar eerlijk gezegd was dat schijn. Wat je ook ziet in deze foto, is de illusie van succes. Ik weet nu dat succes veel gezichten kent. Je zou kunnen zeggen dat het feit dat ik nog leef een succes is. Er is natuurlijk een moment geweest dat dit niet de bedoeling was.”

Wat voor effect heeft de bomaanslag in 1994 op jou gehad?
“Uiteraard is mijn zelfbeeld veranderd nu ik in een rolstoel zit. Er gebeuren nou eenmaal dingen in je leven: iemand plaatst een bom in je auto en je raakt je benen kwijt. Daar moet je dan maar mee dealen. Mijn vader zei altijd: “Iedereen heeft pech. Het is de kunst om daar goed mee om te gaan.” Andy Warhol zei het ook mooi: “Bij sommige mensen trekt de wc niet door.”

Ben je nog steeds bezeten van dezelfde onderwerpen?
“Ik hou nog steeds van originaliteit, signatuur, reproducties. Illusies opbouwen en omver blazen. Ik zit nu minder in een keurslijf dan vroeger en daardoor kan ik de vormen kiezen die ik wil. Ik ben nu bezig met nieuw werk en ik heb het druk met mijn museum in Den Helder. Je zou kunnen zeggen dat dit voor mij het Zwitserleven Gevoel is: vrij zijn om te doen wat ik wil.”

“Ik hou nog steeds van originaliteit, signatuur, reproducties.”

http://straks.zwitserleven.nl/9/rob-scholte

http://straks.zwitserleven.nl/9/

1 Comment

  1. heleen van der leest 23 juli 2015 op 12:02

    Ook ik hou van originaliteit,signatuur en reproducties. Daarom ben ik zo blij met Mercurius 31/100 gesigneerd door Rob Scholte.

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.