Herman Stil – Oscar Hammerstein: Aids Fonds ziet hiv-patiënten als moordenaars

Alle hiv-patiënten zijn moordenaars – zo ziet de Amsterdamse advocaat Oscar Hammerstein de nieuwste campagne van het Aids Fonds.

‘Ik vermoord met gemak 300 kinderen per dag’ en ‘Ik dood 3x zo veel mensen als in 1990’. De campagne, in bushokjes, op radio en op tv, is weinig subtiel. Maar dat past volgens het Aids Fonds ook bij de enorme toename van het aidsprobleem in de wereld.

Dat ziet Hammerstein, sinds de jaren tachtig hiv-patiënt, anders. “Het virus vliegt niet door de lucht. Degene die moordt, is klaarblijkelijk degene die het virus bij zich draagt. Volslagen kolder; met de wijze waarop de ziekte wordt behandeld, kunnen dragers hiv niet eens doorgeven. Aids bestaat in Nederland niet meer.”

“We laten in de campagne het virus spreken, niet de patiënt,” zegt een woordvoerder van het fonds. “Het is confronterend, maar dat moet ook. In de wereld zijn er 20 miljoen mensen die niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben.”

Doel bereikt
“Tot in de jaren negentig moesten hiv-patiënten met een ratel door de stad lopen. Dat is voorbij en nu gaat nota bene het Aids Fonds ons opnieuw stigmatiseren.” Hij wil dat de campagne direct stopt en het bestuur aftreedt.

“Het is erg jammer dat Hammer­stein de campagne verkeerd uitlegt of zich gestigmatiseerd voelt,” zegt de woordvoerder.

Maar het fonds gaat niet met hem in gesprek. “Dat doen we met de Hiv Vereniging. Díe vertegenwoordigt patiënten.”

“Het fonds heeft zijn doel allang bereikt,” zegt Hammerstein. “Laat het zichzelf opheffen en van de opbrengst condooms aan jongeren uitdelen.”

De bewuste campagne van het Aids Fonds:

Gepubliceerd op 30 nov. 2016

Aidsfonds campagne spot 2016-VO, webversie.

AD, 06-12-16, 11:55 Laatste update: 12:04

http://www.ad.nl/amsterdam/oscar-hammerstein-aids-fonds-ziet-hiv-patienten-als-moordenaars~acbab75f/

PDF:
Oscar Hammerstein – Brief aan directie en bestuur van het Aidsfonds