Hennie van Wilgenburg – Beting + Den Helder en zijn Beting + Samen bouwen aan Den Helder – Feestelijke film Den Helder

Beting

Helderse Courant, 29 september 2018

Helderse Courant, 29 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/den-helder-eo

Den Helder en zijn Beting

Al eerder schreef ik dat in Den Helder zo nodig een kunstwerk in de binnenstad moest verijzen, dat moest veronderstellen beeldbepalend voor de stad te zijn.

De belevenis van een (zogenaamd) kunstwerk, dat een “bolder” moet voorstellen.

Je kunt er gewoon niet omheen. Wanneer je in Den Helder aankomt en het station verlaat wordt je gelijk op het stationsplein geconfronteerd met een enorm obstakel dat een Beting moet voorstellen, in de volksmond al onterecht een dubbele bolder genoemd. Het is een cadeautje van Zeestad aan de inwoners van Den Helder en het moet voorstellen, dat Den Helder een grote maritieme sleepbootfaciliteit biedt. Niets is minder waar. Den Helder is weliswaar een marinestad, waar regelmatig oorlogsschepen uitvaren, die de Koninklijke Marine met haar eigen sleepboten bij het aan- en afmeren assistentie verleent, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het fenomeen, dat Den Helder de marinestad met deze Beting moet uitstralen, is dus geheel onjuist. Maar het logge obstakel staat er nu eenmaal op het Stationsplein en je haalt het er ook zomaar niet weer weg. Daar moeten de inwoners van Den Helder voorlopig nu eenmaal mee leven. Maar wat mij intrigeert is: hebben de bedenkers van dit onuitstaanbaar stuk brons zich wel eens gerealiseerd, of dit ook past in de ruimtelijke omgeving van het stationsplein en ook om dit nog eens bijkans tegen de omliggende panden van het plein te plaatsen. Ik betwijfel het. Wat was het resultaat geweest, wanneer de bedenkers op deze plek eerst eens poolshoogte hadden genomen om bijvoorbeeld met een hologram de situatie op de plek te beoordelen, of dit enorme obstakel wel zo groot en hoog moest worden. Het had ook wel met een maatje minder gekund. En moet dit nu de blikvanger van Den Helder worden? Ontvangt Den Helder nu meer bezoekers, omdat er voor de bedenkers een aansprekend (kunst)werk staat, dat Den Helder op de kaart moet zetten. Ik geloof daar niets van. Den Helder kende zijn aansprekende zeehondjes bij de uitgang van het station, die naar de haveningang van de Teso werden verbannen en op het stationsplein voor de Hema onze aansprekende Jutter, die zijn Waterloo vond met een verborgen plek in het stadspark.

Is er commotie onder de inwoners van Den Helder? Volgens mij niet en gelaten laten zij zich een obstakel nabij het stationsplein opdringen, dat zij uiteindelijk zelf hebben betaald. Immers Zeestad wordt financieel door de gemeente gesubsidieerd. Dus uiteindelijk betalen de inwoners zelf dit ongewilde pronkstuk, waarop zij kennelijk niet op zitten te wachten.

Ik ben niet zozeer tegen de plaatsing van de beting, maar de kolossale omvang gaat alles buiten de perken. Was het in plaats van zes meter hoog en zes meter breed, waarbij de dwarsligger zelfs 14 meter breed is, een paar meter kleiner geweest, dan was het in mijn ogen nog altijd een obstakel, maar beter dan het nu uitstraalt. De eerste tekenen, dat het brons nu al groen uitslaat laat zien, dat het maar zeer snel uit de binnenstad moet verdwijnen.

Om het nog maar eens diplomatiek te omschrijven. Schijnbaar hebben de bedenkers in een weekend, waarbij het bier tijdens een voetbalwedstrijd rijkelijk vloeide en wellicht ook nog wat geest verruimde middelen een rol gespeeld om zo een kolossaal stuk brons het daglicht te laten zien.

Hennie van Wilgenburg

Julianadorp, 24 september 2018

If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen, 2 oktober 2018

https://daltonhennie1939.wordpress.com/2018/10/02/den-helder-en-zijn-beting/

Feestelijke film Den Helder

Prachtige film over Den Helder

In het weekend van 1 en 2 september vierden de inwoners van Den Helder het feest Stadshart op Koers. Niet voor niets want we werken al meer dan 10 jaar met elkaar en voor elkaar aan het stadshart van de Gemeente Den Helder. Op het grote feest, voor jong en oud, in de Helderse Binnenstad en op Willemsoord Den Helder kwamen meer dan 20.000 bezoekers af.

Op zaterdag en zondag sloten we af met een prachige lasershow met aan het eind een film over Den Helder van @Peter van Aalst.

Facebook, 26 september 2018. 15:05

https://www.facebook.com/samenbouwenaandenhelder/videos/1154754144672515/

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Beting
https://robscholtemuseum.nl/?s=Hennie+van+Wilgenburg

1 Comment

  1. Dit beeld symboliseert de verbondenheid tussen de gemeente Den Helder en de lokale maffia. De twee zuilen waarop dit Palermo aan het Marsdiep is gebaseerd….

Reacties zijn afgesloten bij dit onderwerp.