Henkoo – Februari + Flessenpost uit Bergen – Lezers… oftewel reageerders

Februari

De eerste maand van 2017 zit er alweer op. Omgevlogen eigenlijk.

Dat komt omdat de dagen zo kort waren denk ik. Of door de temperaturen. Laat uit bed, vroeg er weer in. Bijkomen van de verbijstering opgelopen in December. Veroorzaakt door de besluitvorming in de gemeenteraad.

Hartstikke democratisch. Met een meerderheid van 2 stemmen werd besloten om het hart van de kern Bergen definitief om zeep te helpen.

Iedereen blij, de democratie heeft zijn werk gedaan dus niet meer zeuren! En toch zijn we voor de zoveelste keer belazerd. Hebben, voor de vorm, mogen meedenken, inspreken, protesteren, participeren en zelfs een tijdje mogen hopen dat we daarin serieus genomen zouden worden.

Want we zijn nu eenmaal hardleers. Denk maar even terug aan de sluiting van De Oorsprong. Een instituut in Schoorl, 40 jaar lang breed gedragen door de bevolking, ondersteund door tientallen vrijwilligers en relatief goedkoop.

Het volk liep te hoop. Informatiebijeenkomsten konden de hoeveelheid tegenstanders niet bergen en 3500 Schoorlaars ondertekenden een petitie tegen dit voornemen.

Zonder resultaat. De besluitvorming had al plaatsgevonden en hoefde alleen nog maar even door de gemeenteraad te worden aangenomen. Hetwelk geschiedde.

Net zo is het met de besluitvorming over de 7 Dorpelingen is gegaan.

Natuurlijk zal het CDA weer 19 keer roepen dat het niet waar is maar die zijn zo blij dat ze deel uitmaken van het College dat ze vergeten zijn dat het hun taak is hun kiezers te vertegenwoordigen. En dat die kiezers hen, al over een jaar, daar op zullen afrekenen.

Waarmee er nu al een lichtpuntje zichtbaar wordt. In Februari.

Henkoo

Hoe denkt u hierover? Laat het ons weten via: info@flessenpostuitbergen.nl

Flessenpost uit Bergen, 3 februari 2017

http://www.flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3611

Lezers… oftewel reageerders

De laatste keer dat ik bij de gemeenteraadsvergadering was, hield Ineke Braak van Groen Links een vriendelijk en beschaafd verhaal over de redelijkheid van een deel van de burgers (1800 handtekeningen) die een mediator van het rijk wilden inschakelen, gratis en voor niks. Zelf ben ik niet zo redelijk, zelfs niet ogenschijnlijk, want ik heb immers geen politieke achtergrond, laat staan de waarschijnlijk verplichte cursus: Hoe leid ik mensen op een nette manier om de tuin en voorkom ik dat het uitkomt. Kijk maar naar de diverse politici.

Daarom dacht ik op de Nieuwjaars ontvangst, die waar die flyers bij de deur in beslag waren genomen (uit angst voor onrust onder de burgers?), laat ik eens naar de ‘burgermoeder’ van Bergen stappen, wat een enge combinatie van woorden trouwens. Voor mij is ‘moeder’ inherent aan dapperheid, vertrouwen en onkreukbaarheid. Mijn brave moeder heeft mij immers door een kamp heen gesleept. En het woord ‘burger’ doet mij denken aan ‘burgerlijk’, dus niet artistiek, niet vrijgevochten, zeg maar koopman/dominee.

Dus ik vroeg: “Waar bent u het mee eens: ‘Mooier Bergen’ of ‘De 7 dorpelingen’ die grotendeels niet uit Bergen komen?” Zij had dus een voorkeur voor de laatst genoemden.

“Hoe kan dat nou?” vroeg ik, “U komt toch van Groen Links net als Odile Rasch, dat is die partij die al jaren staat voor groen, milieuvriendelijk en kleinschalig? Hoe kunt u nu voor twee grote supermarkten naast elkaar zijn als dat in het hart van Bergen is, het eerste wat je ziet in dit dorp dat nog steeds wordt aangeduid als ‘kunstenaarsdorp’.

Wat is er voor kunstzinnigs aan supermarkten met alle bijbehorende ellende als auto’s en vrachtwagens met stank en lawaai, die af en aan rijden, niet van Bergenaren, maar van buiten poorters. Bergenaren hebben immers genoeg aan de kleine winkels, waar het dorp om bekend stond en een supermarkt.

Het enige nut zou 1 dag per jaar kunnen zijn. U kunt dan voor Koningsdag een race organiseren voor kinderen met winkelwagentjes. Van Albert Heijn via de HEMA naar de Aldi en de Deen en weer terug naar AH. Dan weten ze gelijk waar het om gaat in dit dorp.

En passant zal er ook nog wel een aantal mensen beter van worden, maar als dat zo is, zal niemand er iets van te weten komen, want wij bewoners worden zoveel mogelijk overal buiten gehouden. Inspraak wordt immers georganiseerd om de bewoners zoet te houden?

Het antwoord van de burgermoeder was eenvoudig: 1800 burgers van Bergen is niet zoveel op een inwoner aantal van 30.000. Rekent u daar alle baby’s en niet-stemmers bij en gaat het om de hele gemeente? vroeg ik nog, wetende dat het geen zin had. Ik kreeg er ook geen antwoord op (na wat informeren blijkt dat de kern Bergen ongeveer 15.000 inwoners heeft, inclusief baby’s en niet stemmers).

Toen vroeg ik hoe het kon dat allerlei mensen die hun positie toch een heel eind te danken hebben aan een groene partij, opeens voor grootschaligheid en supermarkt ketens zijn.

Het antwoord had ik echt niet zien aankomen. Onze burgermoeder was voor De ‘7 dorpelingen’, omdat zij als burgermoeder immers boven de partijen moest staan. Zij was onpartijdig. Hoe kom je er zo gauw op, ik moet toegeven, het is voor een politicus wel professioneel, het maakt dat ik er toch over denk om eens zo’n cursus afpoeieren te volgen. Want ik heb weliswaar scripts geschreven, voor culturele tempels in Amsterdam gewerkt en het Uitburo aldaar opgezet, maar dit soort kunstjes leer je daar niet. Sterker nog, je zou je baan kwijt raken, want in de echte wereld moet je je verantwoorden.

Josine Noord

Flessenpost uit Bergen, 3 februari 2017

http://www.flessenpostuitbergen.nl/artikel/links/3828