Henk-Jan den Ouden – Meeste lawaaimeldingen Schiphol weer uit Heiloo + ’Uitkijkpunt bij afslag A9 Heiloo’ + Meevaller Heiloo 2,5 miljoen + Frank Muntjewerf – Plannen voor uitkijktoren

Meeste lawaaimeldingen Schiphol weer uit Heiloo

Heiloo – Ook in het derde kwartaal van dit jaar kwamen de meeste meldingen van geluidsoverlast door vliegverkeer boven deze regio uit Heiloo. Er waren ook iets meer meldingen dan vorig jaar.

Dat blijkt uit de kwartaalrapportage van BAS, het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol. De postcodes 1851 en 1852, grofweg respectievelijk de wijken in Heiloo ten oosten en ten westen van de spoorlijn, staan één en drie op de lijst. De stijging doet zich voor ondanks het feit, dat de Polderbaan tussen 14 en 23 juli buiten gebruik was voor groot onderhoud. Veruit de meeste meldingen in de regio Alkmaar hebben betrekking op de Polderbaan.

Tussen de twee wijken in Heiloo in staat Spaarndam op de tweede plaats. De sluiting van de Polderbaan betekende, dat er veel meer vliegverkeer over Spaarndam ging van en naar de Zwanenburgbaan. Daardoor waren er ook meer meldingen in Velserbroek en Santpoort-Noord.

Castricum

Het aantal meldingen vanuit Castricum, Limmen en Akersloot is wat minder hoog, maar wel veel hoger dan een jaar eerder. Vanuit Castricum kwamen ruim de helft meer meldingen, vanuit Limmen 30 procent en vanuit Akersloot 18 procent meer dan een jaar eerder. Het aantal meldingen uit postcode 1815, het zuiden van Alkmaar, halveerde daarentegen.

Opnieuw is de Polderbaan, zowel bij het starten als bij het landen van vliegtuigen, koploper op Schiphol in het aantal melders: 36 procent. 33 procent van het aantal klachten ging over de Zwanenburgbaan. Ook relatief gezien wordt er veel geklaagd over beide banen, die vooral vliegtuigen verwerken, die boven noordelijk Noord-Holland vliegen. Ze verwerken samen 45 procent van het aantal vluchten, terwijl ze goed zijn voor 69 procent van het aantal melders.

Alkmaarse Courant, 25 september 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

’Uitkijkpunt voor natuur bij afslag A9 Heiloo’

Heiloo – Het oude landschap van het Oer IJ ten oosten van de A9 is de moeite waard om rustig te bekijken. Daarom zijn er plannen voor een uitzichtpunt op de toekomstige afslag Heiloo.

Het zou een uitkijktoren met platform kunnen worden, met informatiepanelen over het landschap en de natuur. Het uitkijkpunt zou langs de fietsroute komen te liggen. die straks via de Lagelaan en de afslag door het natuurgebied van het Die naar Akersloot loopt.

Dit plan is afkomstig van de Stichting Oer IJ. Die is bezig met het uitstippelen van een fietsroute in het gebied van het Oer IJ; het stroomgebied van deze oude rivier, die onder andere langs de huidige dorpen Heiloo, Limmen en Castricum liep. Heiloo is ontstaan op een strandwal, die midden in het stroomgebied van het Oer IJ lag en dat wordt met de fietsroute inzichtelijk gemaakt. Die zou gaan lopen vanaf het Heiloër Die via de Limmertocht, de Limmerdam, de Witte Kerk en het Vennewater over de Zanddijk richting Bakkum.

Enthousiasme

In politiek Heiloo werd het idee van een uitkijkpunt door de meeste partijen met enthousiasme ontvangen. PvdA en CDA dienden er een motie voor in in de gemeenteraad. D66 vond het echter een ’ad hoc’ plan. „Ik ken nog wel meer leuke plannetjes. Wat is hier de echte meerwaarde van?”, vroeg fractievoorzitter Fons Hopman zich af. “Zo’n onderzoek is weggegooid geld.”

NCPN en Gemeentebelangen Heiloo (GBH) waren ook tegen het uitkijkpunt. “Het fietspad verstoort al de rust in dat belangrijke weidevogelgebied”, aldus Edith de Jong van GBH. “En er is al een uitkijkpunt in het Oosterbos. Een uitkijkpunt van: hier ziet u links de A9, rechts de A9 en voor u gebied dat helemaal verstoord is.”

Naast CDA en PvdA vonden echter ook VVD, Heiloo-2000 en Heiloo Lokaal dat het onderzoek er kon komen.

Wellicht is ook een subsidie van de provincie Noord-Holland mogelijk, aldus PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga.

Alkmaarse Dagblad, 19 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meevaller Heiloo van 2,5 miljoen

Alkmaarse Courant, 23 oktober 2018

Alkmaarse Courant, 23 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Plannen voor een uitkijktoren bij de nieuwe afslag Heiloo op de A9

Frank Muntjewerf - Plannen voor een uitkijktoren bij de nieuwe afslag Heiloo op de A9

Alkmaarse Courant, 20 oktober 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Heiloo
https://robscholtemuseum.nl/?s=Afslag+A9