Henk-Jan den Ouden – ‘Gevolgen gaswinning Bergen beter meten’ + Ed Dekker – Onrust over gasboring Schagen + Martijn Gijsbertsen – ’Groningse taferelen’ + Bergens verzet

Gevolgen gaswinning Bergen beter meten’

Alkmaarse Courant, 19 augustus 2018

Alkmaarse Courant, 19 augustus 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Onrust over gasboring Schagen

Schager Courant, 22 november 2018

Schager Courant, 22 november 2018

https://www.noordhollandsdagblad.nl/

Vuist tegen gaswinning: Bergen vreest ’Groningse taferelen’

Bergen – Onder aanvoering van Bergen roepen zo’n vijftien gemeenten minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) op te stoppen met het versneld winnen van aardgas uit kleine velden.

De boze gemeenten vrezen ’Groningse taferelen’ en aardbevingen, wanneer de bewindsman zijn belofte om de gaswinning uit kleine putten af te bouwen niet inlost.

Wij hebben helaas moeten constateren, dat voor enkele locaties procedures zijn gestart om de productie voort te zetten en zelfs te verhogen’’, weet wethouder Klaas Valkering (CDA) van Bergen.

Dat baart zorgen, is het tegenovergestelde van terugdringen. We willen, dat dit stopt en de minister zich houdt aan zijn woord.”

Brandbrief

De brandbrief is mede ondertekend door Hollands Kroon en Beemster, Smallingerland, Noordoostpolder, Weststellingerwerf, Westerveld, Súdwest-Fryslân, Leeuwarden, Altena, Waalwijk, Loon op Zand, Westland en Dinkelland.

Wij hopen op een reactie, als het zou kunnen een gesprek“, aldus Valkering. “Tot nu toe zochten gemeenten individueel de confrontatie. Samen staan we stegen. ,,Afgelopen jaar is juist een miljard kuub gas minder gewonnen.”

Alkmaarse Courant, 7 september 2019

https://www.noordhollandsdagblad.nl/alkmaar-eo

Actiegroep denkt, dat minister zich weinig aantrekt van Bergens verzet tegen gaswinning: ’Protest is zinloos’

Bergen aan Zee – De Bergense actiegroep Gasalarm 2 gelooft niet, dat minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) zich iets aantrekt van de oproep van zo’n vijftien gemeenten om te stoppen met het versneld winnen van aardgas uit kleine velden.

Het initiatief van de gemeente Bergen is prima en ik hoop dat het succes heeft“, aldus spreekbuis Wouters Hubers namens de actiegroep.

Vertrouwen

Eerlijk gezegd heb ik er weinig vertrouwen in, acht de kans van slagen niet bijster groot.”

Gasalarm 2 heeft zich eerder verzet tegen een door Taqa aangevraagde vergunning om uit velden in de buurt van Bergen, Groet en de Schermer tot 2023 nog eens 286 miljoen kuub gas te mogen winnen.

 Aardbevingen

Ons bezwaar is afgewezen. De minister wil niet luisteren. Maak je kleine velden leger, dan maakt dat de kans op aardbevingen groter“, aldus Hubers.

We hebben, in tegenstelling tot de gemeente, geen beroep aangetekend. Omdat we denken dat het toch geen zin heeft.”

Vinger aan de pols

De actiegroep houdt evenwel een stevige vinger aan de pols, zo bezweert Hubers.

In de Bergermeer wil Taqa de gasdruk opvoeren, zodat daar veel extra gas kan worden opgeslagen. Ondernemers huren opslagruimte en speculeren, dat ze er later een hogere prijs krijgen.”

Minister Wiebes weerspreekt dat meer gas wordt gewonnen in kleine velden, omdat de gaskraan in Groningen dicht wordt gedraaid.

Aflopende zaak

Ook kleine velden zijn een aflopende zaak”, aldus de bewindsman. “Er wordt daar alleen gas gewonnen, wanneer onafhankelijke experts zeggen, dat het veilig is.’’

Alkmaarse Courant, 10 september 2019, 14:00

https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20190910_34590860/actiegroep-denkt-dat-minister-zich-weinig-aantrekt-van-bergens-verzet-tegen-gaswinning-protest-is-zinloos

Meer informatie:
https://robscholtemuseum.nl/?s=Eric+Wiebes
https://robscholtemuseum.nl/?s=gaswinning
https://robscholtemuseum.nl/?s=gasboring
https://robscholtemuseum.nl/?s=gas+Groningen